Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.
A tárca közleménye szerint ugyan az áfa-csökkentés hatásainak vizsgálata összetett feladat, de a hatások felmérésével kapcsolatos munka már januárban elkezdődött, a témában eddig két egyeztető megbeszélést tartottak. Az információkat a tárca koordinálásával, az összes érintett szereplővel közösen összesítik.

Az ágazati, termelői visszajelzések alapján az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számolnak be, emellett a kisüzemek is emelkedő keresletről tájékoztatták az érdekképviseleti szervezeteket - közölte a tárca. Kisebb élénkülés van a tenyészállatok forgalmában is, ennek oka lehet, hogy a tenyészállatok vásárlása is az 5 százalékos áfa-körbe tartozik január elsejétől.

Az intézkedés eredményeit a hazai alapanyagok iránti kereslet mellett számos egyéb ponton kell vizsgálni a közlemény szerint:, így figyelemmel kísérik az élőállat felvásárlás mennyiségi és ár adatait, a külkereskedelmi folyamatokat, az áfa-bevételek alakulását, valamint az érintettek likviditási helyzetének alakulását is.

A tárca tájékoztatása szerint a konkrét adatok érdemi elemzése csak 2-3 hónap elteltével kezdődhet meg, ahogy az ahhoz szükséges statisztikai, áfa-bevallási és egyéb adatok rendelkezésre állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: a magyar gazdaság bizonyított

A magyar gazdaságot bebizonyította, hogy képes kilábalni és megállni a saját lábán - írta a Financial Timesban Varga Mihály. Tovább olvasom