Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Viszlát király! - A papír 200-as végnapjai

Tíz nap múlva nem fizethetünk a papír 200 forintossal, pedig még több millió darab van forgalomban.


A fém kétszázasokat június 15-én kezdték bevezeti, a 200-as bankót pedig ugyanebben az időben, vagyis öt hónappal ezelőtt kezdte kivonni a forgalomból a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Tíz nappal a papírpénz megszűnése előtt, a kisalfold.hu arról érdeklődött, hogy áll a bank a bevonással, hiszen elég gyakran találkozunk a zöld bankjeggyel.

Az eredetileg 50 millió darab papír 200 forintosból 22 millió darab még mindig forgalomban van, vagyis november közepe után is jó eséllyel találkozhatunk a zöldhasúval. Kérdésünkre az MNB szóvivője is elismerte, "marad még a gazdaságban a november 15-i határidő után a 200-as bankjegyből."

Megy a papír

A pénze azonban így sem veszik el senkinek, akinél marad a papírból, az 2029. november 16-ig beválthatja az MNB budapesti pénztárán kívül a postahivatalok és a kereskedelmi bankok egy részében.

Érdemes viszont tudni, hogy a 200-as bankjegy november 16-ától nem minősül törvényes fizetőeszköznek, tehát a készpénzben történő fizetések esetén senki sem köteles annak elfogadására. November 15-ig azonban a bankjegyet névértéken, azaz 200 forint értékben kell elfogadni.

Viszlát király!
Viszlát király!


A szerződéses szabadság elve alapján a felek megállapodhatnak úgy is, hogy a fizetést bizonyos bankjegy(ek)ben és/vagy érmé(k)ben teljesítik. Vagyis ha úgy gondoljuk, hogy a "ránk sózott" kétszázas bankjegyet már nem tudjuk beváltani vagy később (nov. 15-ig) elfizetni, megállapodhatunk az üzletben a tulajdonossal vagy az eladóval, hogy adjon helyette érmét.

A Magyar Nemzeti Bank szóvivőjétől azt is megtudtuk, hogy a bevont papír kétszázasból a pénzintézet mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit – a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra hasznosít. "Mivel ezek a „pénztéglák" magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért pályázatot írt ki közhasznú ill. kiemelten közhasznú alapítványoknak. Ebben az évben három intézmény került ki nyertesen. A Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén a megsemmisített papírpénzekkel" - tudtuk meg.

S jön a fém

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályán megtudtuk, a papír bevonásával egyidőben a pénzintézet 56 millió darab 200-as érmét bocsátott ki.

A kétszázas érme tömeges gyártása májusban kezdődött. A kétféle fémből álló érméből év végéig 71 millió készül -el.

Olvasóink írták

 • 7. Goldmund 2009. november 12. 21:57
  „Szerintem egyszerűbb lett volna kivárni, amíg kikopnak a használatból. Hiszen pont azért akarták fémre cserélni őket, mert hamar elhasználódtak.”
 • 6. Primax 2009. november 05. 20:56
  „" Kemény arcél, férfias, karakteres vonások, erőt sugárzó, megnyerő tekintet - így néz ki egy legendás király arca a nagykönyv szerint. A forgalomban lévő 48,4 millió darab kétszáz forintos bankjegyen látható Károly Róbert portréja tökéletes királyi fizimiska. Senki sem gondolná, hogy a grafika nem is az uralkodót, hanem egy mai magyar üzletembert, Koltai Ferencet (50) ábrázolja. - Valóban így van, bár az arcom olyannyira ki van dolgozva a kétszázason, hogy a saját édesanyám sem ismert rám - mesélte Koltai, aki barátja az új magyar bankjegyeket tervező grafikusművésznek, Vagyóczky Károlynak. - Egyszer azt mondta: olyan érdekes az arcod, szeretnék egy tanulmányfotót készíteni. Modellt ültem. Álmomban sem gondoltam, hogy a képem egyszer egy bankjegyről néz vissza rám. Ezt csupán évekkel a fotózás után, néhány nappal a bankó kibocsátása előtt tudtam meg. " ( Újsághír a közelmúltból )”
 • 5. Spitfire 2009. november 04. 13:58
  „a fém 200-as megint parasztvakítás, ezzel is mi szívunk. nekem már most tele van a <moderálva> a sok fémpénzzel...”
 • 4. Apa... 2009. november 04. 13:14
  „Én is...
  Nekem nem volt már és láttam a boltban, hogy van a kasszában. Abból kértem a visszajárót. :D”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2009. november 04. 09:51
  „Én egyet elraktam emlékbe. :)”
 • 2. tornacipő 2009. november 04. 09:11
  „arie75: na szerinted meylik?
  nálam is van egy rakás, megyek elköltöm, addig se kell ilyen okoskodó artie magyartanárokat olvasgatnom”
 • 1. artie75 2009. november 04. 08:56
  „"a 200 bankót" - melyik kétszázat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurobrand: az OTP a legértékesebb magyar márka

A bécsi székhelyű Európai Védjegy Intézet kedden ismertetett felmérése szerint Magyarországon az OTP… Tovább olvasom