Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Visszaüthet az állami nyugdíjba kényszerítés

Wall Street Journal elemzője szerint az Orbán Viktor iránt tanúsított piaci türelem hamarosan próbatételnek néz elébe.

"Magyarország másként csinálja a dolgokat" - írta hétfői számában a The Wall Street Journal Europe (WSJE) című, Európában megjelenő amerikai üzleti napilap arra utalva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szakított az "uralkodó gazdasági ortodoxiával".

A szerző beszámolt arról, hogy a kormány csökkenti a személyi jövedelemadót, tervezi a magánnyugdíjpénztári alapok megszerzését, és megpróbálja lazább monetáris politikára kényszeríteni a központ bankot. Mindezzel helyre akarja állítani az ország pénzügyi helyzetét, és növekedést akar serkenteni. Az elkövetkező évtizedben egymillió új munkahelyet akar létesíteni és középtávon évi 5 százalékos növekedés a célja.

"A piacok egyelőre a kedvező eshetőségre számítanak, de vajon még meddig?" - tette fel a kérdést a cikk írója.

A kockázatokra rátérve a WSJE azt írta, hogy a személyi jövedelemadó csökkentéséért a bankokra, távközlési vállalatokra, energiaszolgáltatókra és kereskedelmi láncokra kivetett válságadóval kell fizetni, "ami arra utal, hogy a megkönnyebbülés átmenetinek bizonyulhat", a válságadók pedig visszatarthatják a bankokat a hitelnyújtástól, és csökkenhetnek a külföldi beruházások.

A lap szerint visszaüthet az is, ha az állampolgárokat visszakényszerítik az állami nyugdíjrendszerbe: ez segíthet ugyan a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát kitevő államadósság csökkentésében, ám ugyanakkor kiüti az államkötvények kulcsfontosságú vásárlóit is, ez pedig csökkenti a piaci likviditást, amellett, hogy az intézkedés az egész nyugdíjterhet visszarakja az állam vállára.

Az inflációval kapcsolatban a WSJE azt írta, hogy az már most is 4,2 százalékos, és fennáll a kockázata annak, hogy ha kormányzati részről beavatkoznak a központi bank inflációs célkitűzésébe - a 3 százalékosnál magasabb inflációs cél kitűzése érdekében -, akkor az alááshatja a központi bank inflációfékező szerepének hitelességét.

Az írás szerzője szerint az Orbán iránt tanúsított piaci türelem hamarosan próbatételnek néz elébe. Beszámolt azokról a vélekedésekről, miszerint a növekedés 2-3 százalékhoz lesz közelebb, és hogy tartós kiadáscsökkentő intézkedések hiányában a deficit újra növekedni fog, miután az idén 3,8 százalékra csökken.

Magyarország hitelbesorolása "nyomás alá" került, és jövőre 4 milliárd euró külföldi adósságot kell újrafinanszírozni - figyelmeztetett a The Wall Street Journal Europe hasábjain Richard Barley, azzal zárva írását, hogy a gazdaságpolitikai hagyományokkal szakító kísérlet akár hagyományos válsággal is végződhet.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. kriszil 2010. december 15. 14:25
  „load
  sok szerencsét a visszalépéshez...
  majd egykor ha nyugdijas leszel eszedbe jutok az biztos...”
 • 54. load 2010. december 13. 22:48
  „53. kriszil
  Mondták a magukét, de a kutya nem hallgatott rájuk.
  A híres közgazdászok általában bankoknál, biztosítóknál, befektető cégeknél dolgoznak és nincsenek rászorulva a te pénzedre.
  Hacsak nem leszel az ügyfelük.”
 • 53. kriszil 2010. december 13. 16:05
  „load
  és mit csináltak a híres közgzdászok?meggazdagodtak a mi pénzünkből...”
 • 52. load 2010. december 12. 10:39
  „51. kriszil
  Ne légy igazságtalan!
  A magyar gazdaságot nem a közgazdászok, hanem a népszerűség hajhászó, szavazatvásárló politikusok tették tönkre.”
 • 51. kriszil 2010. december 12. 09:05
  „load
  na épp ezért fogd a pénzt és fuss,lépjetek csak vissza,én nem fogok.
  a kivéó küzgazdászok 20 éve sz..nak a nép fejére egy kupaccal,ezekszerint a tietekre még fér..én már tetől talpig ürülékes vagyok...”
 • 50. Boli 2010. december 11. 07:26
  „load. Bod Péter Ákos a héten valahol nagyon lehúzta a keresztvizet a narikomcsi elvtársakról, a nem létező gazdaságpolitika és a tehetetlenség miatt. Nem csodálkoznék, ha ezért a hétvégén még lefikáznák az elvtársak a különböző pártsajtókban...”
 • 49. load 2010. december 10. 23:10
  „48. kriszil
  Félretéve a viccet.
  A FIDESZ hinterlandjában nagyon jó közgazdászok vannak.
  Chikan Attila, Bod Péter Ákos, Heim Péter, Szapáry György, Mellár Tamás, Szász Károly, kiváló nközgazdák.
  2009 novemberében a Bajnai-kormány költségvetésével kapcsolatban a strukturális reformokat hiányolták.
  A kissebbségi helyzetben levő Bajnai arra nem is godolhatott, hogy ezekhez elegendő parlamenti szavazatot kap.
  A legtöbbjük - 2/3 -ad birtokában - most is ugyan azokat a reformokat hiányolják.
  Csak a Vezérnek Matolcsy álmai jobban tetszenek.
  Ezért az lesz, amit Matolcsy (Jobbkéz) akar.
  Ha beledöglünk, akkor is.”
 • 48. kriszil 2010. december 10. 15:29
  „load
  miről beszélsz?
  Fő cim Orbán szerint jóirányba halad az ország:http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/orban_viktor_jo_uton_halad_magyarorszag/2193266/
  ehhez már nincs mit fűzni,neki biztos de a népnek biztos nem jó uton halad...”
 • 47. load 2010. december 10. 14:23
  „Már jobbról is látják, hogy gáz lesz.
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101209-mellar-tamas-kozgazdasz-gazdasagpolitika-interju.html”
 • 46. Boli 2010. december 10. 13:23
  „Ezen a sz.r dumán, hogy "gazdasági szabadságharcot folytatunk", mindig szétröhögöm magam... :) Most így, a fülkeforradalom után viszont, sokan akármit elhisznek a kis ecceri lelkükkel, matematikai hiányosságaikkal és emlékezetkiesésükkel együtt. De ha a háromból csak egy is hiányzik, már elkezdenek kétkedni. Ez tűrhetetlen elvtársak, a forradalom nem erről szól! Politikusaink, középszerű közgizdának is gyenge gazd.min. (tudjátok, a Matolcsyné férje) mégiscsak mindent jobban tudnak, mint a világgazdaság. Meg a "híres" rothadó kapitalista, "nyugati" közgazdászok, szakemberek... Mi tudunk a széllel szemben is elvtársak! (A baj ezzel meg az, hogy ránk hullik vissza, elvtársak!) :(”
 • 45. kriszil 2010. december 09. 15:31
  „és hüle emberek akik hisznek a rabló pancsereknek”
 • 44. Primax 2010. december 09. 10:29
  „vg.hu - ma :
  " Csaknem 125 milliárd forintnyi hozam keletkezett a harmadik negyedév során a magán-nyugdíjpénztári befektetéseken, ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a ,,nyugdíjtőzsdén" a kasszák ügyfelei - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból."
  Hazug narancsosok.”
 • 43. kriszil 2010. december 08. 21:55
  „hiába a vita,amig nincsenek munkahelyek,ill olyanok vannak mint most 90%-a a munkahelyeknek minimálbérre jelent be,addig itt nem lesz rend....
  és a munkavállaló kényszerhelyzetbe van,ha nem vállalja már most éhenhal,rá vagyunk kényszerítve az adócsalásra,ez a dolgok lényege...minimálbér után folyik be az összes járulék tb adó nyugdíj,nyilván hogy kiürült 20 év alatt a kassza...
  ezen az sem fog tartósan segíteni ha a közösbe dobjuk a magánnyugdíjba összegyűlt pénzünket,max 3-5 évre állítja helyre a rendszert és azután mi lesz,mit vesznek még el tőlünk?
  nekem anno 12 éve nem volt választásom,bekényszerítettek a magánnyugdíjba,kötelezövé tévén,most gondolnak egyet és mindent vissza...47 éves vagyok,nyugdíjig még pár kormány váltás lesz,hát nem lépek vissza...
  szüntessék meg a fekete munkát és a minimálbér+boríték rendszert...
  jah az államfőink is a hasonló cégekből gazdagodtak meg...
  ettől büdös a láb,a fejtől...”
 • 42. szocdem 2010. december 08. 14:32
  „41. Maori 2010.12.08. 12:07

  Valamit azért le kell szögeznem: Én egyetértek azzal, hogy az állam - mint a nemzet legnagyobb és legfőbb közössége - fizessen nyugdíjat mindenkinek. Annak idején magam is szükségtelennek itéltem meg a mnyp rendszer bevezetését - az nyílvánvalóan a transznaci globalizációs utópisták követeléseinek megtestesítése volt.

  A leginkább azt tartom gusztustalannak, hogy miután a globalista neolibsik elbuktak, most a követelésükre magánpénztárakba kényszeritett emberekkel kötött szerződést rugatják fel a vazallusaikkal - amit civilizált jogállamban nem lehet megtenni!(A szerződés a római jog óta szent, és sérthetetlen)

  Elegánsabbnak tartom ha egy kormány nem adósság fizetésre, (uzsora kamat a gazdáinak) hanem tényleges nyugdíjszámlára vezeti át a pénzt az ÖNKÉNTES átlépőknek, és hogy többé ne legyen mnyp (bármiért is) -egyszerüen megtiltja az új szerződések megkötését- a meglévőket viszont kerül amibe kerül: VÉGREHAJTJA!
  Hangsúlyozom: ez egy civilizált jogállam eljárása. Orbánék se nem civilizáltak, se nem jogállamban nem gondolkodnak! Bolsik, bolsi tempóval, és bolsi aggyal.. (Apáiktól mást nem is kaphattak az útra)”
 • 41. Maori 2010. december 08. 12:07
  „Kedves szocdem!

  Tökéletesen igazadvan! A narancsisták = posztkommunisták!
  Az egész nyugdíjrendszerük az egyenlőzsdiről szól. Mindenki fizessen ugyan abba a közösbe (már aki fizet), és mindenki ebből kapjon nyugdíjat. Ha te jól keresel és úgy 100 ezer Ft-tal járulsz hozzá a közöshöz, öregkorodban azért egyél farhátat, hogy a soha (értsd: méltányossági nyugellátás) vagy az alíg hozzájárulóknak is havonta egyszer jusson az asztalára. Hát ez a nagy jobboldali értékrend?
  És kommunista értékrend az, amely az öngondoskodást preferálja? A Nagyvezír félti a rokonait! Mert ha az emberek nem a feneketlen közösbe, hanem a saját kis számlájukra vizetnek, a sok ingyenélő nem tud mit levenni a közösből!
  Magyarnarancs: Kicsit kicsi, kicsit sárga, kicsit keserű, de legalább a miénk!”
 • 40. szocdem 2010. december 08. 11:24
  „34. pancser 2010.12.07. 23:59
  Ha itt valaki mellébeszél azok a baloldalról jönnek.

  Tényleg??:))))

  Kérdezem tőletek van önkéntes magán nyugdíjpénztári számlátok? : VAN!
  Átléptek az államiba? : TUTI NEM!
  Ennyit a mellébeszéléesetekről, vöröskapitalista lények4

  A vöröskapitalista Te vagy barátom - mert a fityesz új, elsődleges tőkecentrumos állammodelljét támogatod, ami tulképp nem más mint a kádárizmus egy torzított és brutálisabb formája.

  Egyébként minden valamire való baloldali ember tudja, hogy az európai kapitalizmus (oylan mint amiylen nálunk nincs) történelmileg igazoltan az egyetlen élhető gazdasági forma a civilizáció jelenlegi szintjén. Egyébként ezeket az európai országokat (régi uniós tagok) szociális államnak nevezi a tudomány.

  A baloldal azért harcol, hogy európai kapitalizmus legyen a jelenlegi bolsi, vadkapitalista borzalom helyett - de sajnos ma még a többség csak ezt az egyszerű létformát éri fel ésszel amit itt ránk erőltettek (noha 1990-ben a többség nem erre szavazott, hanem a "szociális piacgazdaságra" ami a szociális állam alapeleme)”
 • 39. load 2010. december 08. 11:21
  „36. kolombela
  Ha a kérdést és a rá adandó választ kivennéd a zsidó-nem zsidó kontextusból talán közelebb jutnál a probléma megoldásához.
  A túl sok az összeesküvés elmélet elveszi a tisztánlátásodat.
  A helyzet sokkal egyszerűbb, csak érteni kell a lényegét.
  A hitelminősítő egy ország, gazdasági és pénzügyi folyamatait, mutatóit elemzi jól, vagy rosszul. Ennek megítélése vérmérséklet kérdése. Lehet egyetérteni, vagy egyet nem érteni vele.
  Az viszont tény, hogy a befektetők figyelembe veszik ezeket a minősítéseket befektetési döntéseik meghozatalában.
  Ha egy nagy hitelminősítő rossz bizonyítványt állít ki, akkor nem az a megoldás, származását, vagy etnikai befolyásoltságát tekintendő, összeesküvés elméleteket gyártunk vele kapcsolatban.
  A tisztánlátás nagyon fontos lenne, főleg egy olyan eladósodott ország részéről, melynek állampapírjai nagy része jobbára külföldi alapok kezében van.
  Ott a legnagyobb vásárlók éppen a külföldi nyugdíjalapok. Ezeknél alapszabály, hogy csak befektetésre ajánlott kötvényeket vásárolhatnak.
  Ha a hitelminősítők a magyar állampapírokat befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába sorolják, ezen alapok brókereinek kötelezően szabadulniuk kell a leminősített befektetési eszközöktől. Ez katasztrofálisan csökkentheti a magyar állampapírok árfolyamát.
  Ezeket a folyamatokat, sehol sem lehet 2/3-os többséggel felülírni.
  Sokkal nagyobb pofont lehet tőlük kapni, mint itt sokan gondolnák!
  Amíg mi itt keménykedünk, gazdasági szabadságharcot folytatunk, az államadósság naponta 100 milló Euróval növekszik csak az ország kockázati CDS felár miatt.
  Ez egy ablakon kidobott pénz.
  El sem költöttük, mégis vissza kell fizetni.
  Nem biztos, hogy ez a racionális módja az államadósság csökkentésének.”
 • 38. kriszil 2010. december 08. 10:13
  „Jerry
  milyen 88e nettóról beszélsz?
  Magyarország 60%-a minimálbérre van bejelentve(10% közalkalmazott a maradék 29% nyugdíjas gyermek,munkanélküli,1% aki audi ill hasonló cégnél van),tehát a hivatalos nettó keresete 55-65e ft között mozog,(aszerint hogy szuperbruttó elszámolás van vagy sem)mivel ez lesz a nyugdíjalapja ennek a 66%-át kapja meg nyugdíjként Viktor elképzelése szerint...remélem számolsz az 39600ft.Mondj le a csirkefarhátról,rezsire nem lesz elég...
  az utalás mellé borítékba kapott pénzeddel együtt van jó esetbe 88e ft a zsebedbe,amiből örülsz hogy hónapról hónapra elvergődsz,félretenni nem tudsz nyugdíjas éveidre(önkéntes pénztár stb,ha csak nem olyan cégnél dolgozol aki ezt támogatja,de a minimálbérre bejelentő munkaadókra ez nem jellemző)
  Magánpénztár tag vagyok maradok,legalább a gyerekem örökölje az összegyűlt csekélyke pénzt(már ha addigra marad mert csődbe mehet az intézmény,eltőzsdézheti a pénzem,pl gazdasági válság,tavaly nem hogy nőtt -60e ft-al csökkent a megtakarításom)
  A magyar ember dolgozni kénytelen míg fel tud állni utána jobb ha elviszi egy infarktus...
  Ennyit a nagy Viktorunk ígéreteiről,neki valószínű van miből gondoskodni nyugdíjas éveire...:)”
 • 37. Maori 2010. december 08. 10:06
  „Kedves Narancsisták, Szegfisták, Jobbikosok, Szadeszesek stb.!
  Ugye kinek mi a sok. Most nagy vihar van a nyugdíjrendszer körül. A munkáltató a bruttó bér 24%-át fizeti nyugdíjjárulékként, míg a munkavállaló 10%.-ot fog fizetni. Ez összesen 26.520 Ft lesz jövőre, az új minimálbérből számolva. 2,5 millióan vannak a minimálbéresek, s kábé 4 millióan lesznek rövid időn belül a nyugdíjasok. A narancsosok tervei szerint biztonságos, garantált nyugdíj lesz. A lényeg viszont abban rejlik, hogy a rendszer ÖNFENNTARTÓ, ÁLLAMI KIPÓTLÁS NÉLKÜLI! Tehát amit befizetnek, azt osztják majd el, fizetik ki.
  Nem egész három és félmillió aktív dolgozó fizet járulékot, átlagolva 30 ezer forint/fő/hó a befizetés. Ezt az összeget dobd el 4 millió felé, és ki-ki eldöntheti ennyi neki nyugdíjra sok avagy kevés.
  Ja, az aktívak száma fogy, a minimálbéresek száma és a nyugdíjasok száma nő. Tudjátok, most zavarnak majd el 70.000 főt a közszférából, akik a nyugdíjalaphoz eddig 80-100 ezer forintal járultak hozzá havonta.
  A Tanú című film jut a narancsosokról az eszembe. Kicsi is, sárga is, savanyú is, de a miénk!”
 • 36. kolombela 2010. december 08. 09:28
  „Úgy látszik a zsidó pénzügyi guruk megunták Orbán "radikalizmusát". Azért mégis csak sok pénzük forog kockán.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17500 cég mehet csődbe 2010-ben

Novemberben 1.627, az év első 11 hónapjában pedig 16.513 céggel szemben indult felszámolási eljárás,… Tovább olvasom