Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Visszaesett az ipari termelés - az elemzők meglepődtek

Meglepőnek tartják az ipari termelés áprilisi visszaesését banki elemzők, akik arra számítottak, hogy a Mercedes kecskeméti gyárának indulása már kedvezően hat a termelési adatokra.
A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt előzetes adatai szerint áprilisban 3,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, márciushoz képest pedig 2,4 százalékkal esett vissza a kibocsátás.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a visszaesés váratlan volt, hiszen március végén elkezdődött a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében.

Hozzátette, ennek pozitív hatása azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezések és a fogyasztói elektronikai gyártás területén bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon összeszereléshez és a televízió gyártáshoz kapcsolódik. Mivel az előbbi hozzáadott értéke jóval magasabb az utóbbiakénál, a GDP-ben valószínűleg ennél kisebb mértékű visszaesés jelentkezhetett - fejtette ki az elemző.

Suppan Gergely szerint, mivel a Mercedes csak fokozatosan éri el a teljes kapacitást, a következő hónapokban további pozitív hatást fejthet ki az ipari termelés alakulására.

Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy az európai konjunktúra nagyon bizonytalanná vált, emiatt rövidtávon a külső kereslet további visszaesésére lehet számítani, miközben a belső kereslet élénkülése sem várható. Ezért az ipari termelés dinamikája jóval lassabb lehet a korábbi várakozásoknál.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője 0,8 százalékos növekedést várt áprilisra, éppen a Mercedes gyár várható hozzájárulása alapján. Ehhez képest a több mint 3 százalékos visszaesést negatív meglepetésként értékelte.

Az elektronikai termelés visszaesése, ami lehúzta az ipari termelési adatot, valószínűsíthetően a Nokia komáromi gyárához köthető - fejtette ki a szakértő. Meglepőnek tartotta ugyanakkor, hogy ennek a szektornak a visszaesése még mindig ilyen gyors ütemben folytatódik, hiszen már egy éve érdemi csökkenés látható ezen a területen.

Az Erste elemzője úgy látja, bár egy adatból nehéz hosszú távú következtéseket levonni, az ipar összességében a korábban vártnál gyengébben teljesíthet az idén. Emiatt elképzelhető, hogy a jelenlegi 3,5 százalékos éves ipari növekedési előrejelzését csökkenti a bank.

Megjegyezte, mivel az elektronikai eszközök gyártása az exporthoz köthető, annak visszaesése a GDP-re is negatívan hat. Az első negyedéves gyenge GDP adat után az áprilisi ipari termelés csökkenése nem mondható biztatónak a jövőre nézve - mondta Árokszállási Zoltán, aki szerint lehetséges, hogy a második negyedévben is csökkeni fog a GDP, azaz technikai recesszióba kerül a magyar gazdaság.

Olvasóink írták

  • 2. kotorék 2012. június 08. 06:20
    „Matolcsy: Magyar tündérmese
    A válságnak vége, mondta a miniszter a CNN-en.”
  • 1. kotorék 2012. június 07. 17:55
    „Unortodoksz ( dilettáns) gazdaságpolitika?r”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a cseresznye és a meggy az idén

A cseresznyéből a tavalyi 7-8 ezer helyett 2-3 ezer tonnás termésre, meggyből a 100 ezerhez képest csupán 60-65 ezer tonnára van kilátás. Tovább olvasom