Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Visszaesett a bruttó átlagkereset

A KSH adatai szerint márciusban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál némi meglepetésre csökkentek a bruttó átlagkeresetek, 1,4%-kal.

A versenyszférában a februáritól alig eltérő, 4,6%-os volt a növekedés, miközben a költségvetési szférában 15,9%-os visszaesést mértek. Az adó- és járulékváltozások ellentételezésére utóbbi területen kompenzációt fizettek, ezért talán jobb képet ad a teljes munkaidőben foglalkoztatottak rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi külön juttatás nélküli) havi bruttó átlagkeresetének alakulása. Itt 6,1%-os növekedést mértek a költségvetési szférára, míg a versenyszférában a növekedés
4,3% volt – átlagosan 5,2%-os.

A nettó átlagkereset 1,7%-kal nőtt a nemzetgazdaság egészében, ezen belül a versenyszférában 8,5%-kal, míg a költségvetésiben 13,8%-kal csökkent (szintén a fent említett kompenzációk nélkül). Ezekben a változásokban a családi adókedvezményeket a KSH nem veszi figyelembe. A 4,5%-os márciusi inflációs ráta mellett az átlagos reálkereset 2,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsugorodott az életbiztosítása piac

Tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek az idei első negyedévben, a társaságokhoz 114,1… Tovább olvasom