Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Világgazdaság: beváltak a jóslatok - Bűnös a túlhitelezés

Úgy tűnik, a régi bűnökért sokáig kell fizetni. A világgazdasági válságot a túlhitelezés okozta.

A tavaly év végi jóslatok többsége nagyjából bevált - sajnos.
Tavaly ilyenkor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság 1,1 százalékos visszaesését valószínűsítette a tavalyi évre, és 3,1 százalékos növekedést jósolt idénre. Ehhez képest a világgazdaság tavaly átlagosan 0,6 százalékkal romlott az IMF mostani számítása szerint, és a nemzetközi pénzintézet 4,8 százalékos növekedést vár idénre, jövőre pedig 4,2 százalékos bővülést jósol a világgazdaságnak.

Az Európai Bizottság tavaly ilyenkor az összesített hazai össztermék (GDP) 4,0 százalékos visszaesését valószínűsítette2009-re az euróövezetben, idénre 0,7 százalékos növekedést, jövőre 1,5 százalékos további javulást jósolt. Az euróövezeti gazdaságok tavaly átlagosan 4,1 százalékkal estek vissza a testület mostani összesítése szerint, és a bizottság jelenleg 1,7 százalékos idei és 1,5 százalékos jövő évi GDP-növekedésben bízik az euróövezet átlagában.

A tavaly jósolt irányzat - tehát, hogy a gazdasági növekedés több-kevesebb lendülettel idén újraindul - alapjában bevált, ám ez nem meglepetés. Azok az elképzelések viszont, hogy a világ ezzel ki is lábal a bajból, egyelőre nem igazolódtak be.

Úgy tűnik, a régi bűnökért sokáig kell fizetni. A világgazdasági válságot a túlhitelezés okozta, vagyis az, hogy a mind kevésbé ellenőrzött magángazdaság profitot igyekezett csinálni a viszonylagos elszegényedés és a fogyasztási kényszer közti feszültségből. Üzleti alapra került a jólét, lassacskán a mindennapi lét finanszírozása is: az elmaradó béremelkedést a bankok bővülő hitelkínálattal pótolták boldog-boldogtalannak, mintha a csapból is pénz folyna. Az elmúlt évtizedben, úgy 2008-ig, a lakosság eladósodásának évente 5 százalék fölötti üteme az euróövezetben messze meghaladta a bérek és fizetések évi 2-3 százalékos emelkedését, ami nemegyszer még az éves inflációt sem érte el. A válság forrásvidékén, az Egyesült Államokban a lakosság összes jövedelme 8.129 milliárd dollár volt 2008-ban, vásárlóértékben, azaz reálisan mindössze 4,1 százalékkal több, mint 2000-ben, miután a megelőző évtizedekben rendre 31-36 százalékkal nőtt tíz-tíz év alatt. Közben az amerikai lakosság összes adóssága 1990 és 2000 között 99 százalékkal, majd 2008-ig további 92 százalékkal nőtt, 14.195 milliárd dollárra. Ennek a fedezete azonban súlyosan romlott: 1990-ben az amerikai lakosság évi összjövedelme az év végi adósságállománya másfélszeresét tette ki, 2000-ben még a 105,9 százaléka, de 2008-ban már csak 57,3 százaléka volt. A lakosság összvagyona 1990-ben a teljes tartozás 6,6-szorosa, 2000-ben 6,8-szorosa, de 2008 végén már csak 4,6-szorosa volt.

A válságot tehát a hitelfedezet viszonylagos romlása okozta. Ezen egyelőre nem változtatott, hogy a kormányok a válság kitörése óta hitelből és pénznyomtatásból támogatják a gazdaságokat, mentik a bankokat, ösztönzik a keresletet, a lakossági fogyasztást. Más szóval: az utóbbi négy évben - ha a nemzetközi hitelválság első, 2007-es amerikai szakaszát is ide számítjuk - csak annyi történt, hogy angolosan szólva a kormányok "jó pénzt dobtak a rossz után". Még pontosabban: a magánadósságok tetemes részét közadósságra váltották, de ettől a summa nem csökkent, csak tovább terjedt a probléma.

Az Európai Bizottság tavaly ilyenkor arra számított, hogy az euróövezeti tagországok összesített államháztartási hiánya a GDP 6,4 volt tavaly, 6,9 százaléka lesz idén, és 6,5 százaléka jövőre. Az összesített bruttó államadósságot sorrendben a GDP 78,2 százalékára, 84,0 százalékára, illetve 88,2 százalékára jósolta. Ehhez képest a tavalyi tényszám 6,3 százalékos államháztartási hiány volt, és idénre is 6,3 százalékot, jövőre 4,6 százalékot valószínűsít a bizottság. Az euróövezet összes közadóssága tavaly az összes GDP 79,1 százaléka volt, és a mostani brüsszeli jóslat idénre 84,1 százalék, jövőre 86,5 százalék. Vagyis nagyjából ezek a számok is tartják az előre jelzett, rémítő ütemeket.
Ennek - vagyis a magánadósság közadósságra váltásának - ugyanis következményei vannak: ez a folyamat idén elkezdte szedni újabb áldozatait. Előbb Görögország, majd Írország szorult - illetve szorították - EU-IMF segélyre, és a további jelöltek között ott van Portugália, Spanyolország, esetleg Olaszország is. A nagyobb gazdasági teljesítményű finanszírozó országok kormányai sietnek a segítséggel, egyensúlyt és biztonságot remélnek tőle, de közben a hátuk mögé és sandítaniuk kell: nem lihegnek-e már a nyakukba a nemzetközi tőkepiaci befektetők? Hiszen a közös mentőprogramok költsége és garanciái - egyes országok államadósságának továbbváltása közös EU-közadósságra, sőt, az IMF közbejöttével világ-közadósságra - kikezdheti az erősebb országok hitelminősítését is.

Az IMF legnagyobb finanszírozója, az Egyesült Államok bruttó államadóssága 2008-ban a GDP 70,6 százaléka, tavaly 83,2 százaléka volt, idén 92,6 százalékra, jövőre 97,4 százalékra, 2015-re már 109,7 százalékra várja az IMF. Vajon meddig tartható a legfejlettebb országok lehető legjobb, "háromás" ("AAA") hitelminősítése, azaz meddig tudnak 2-3 százalékos kamatra hitelt fölvenni a piacon, hogy az IMF, illetve az Európai Bizottság közbejöttével 4-5 százalékra továbbadhassák a pénzt olyan kormányoknak, amelyek maguktól csak 9-12 százalékra kapnának kölcsönt?

Föltehető, hogy minél tovább tart a "kutyaharapást szőrivel", magánadósság-problémát közadóssággal kezelhetni vélő politika, és minél kevésbé képes a fejlett világ visszatérni a fogyasztás és a jólét alapjában bérből és fizetésből, illetve adókból való finanszírozásához, a jövedelemmegosztás és a hitelek megfelelő arányához - ahhoz a jóléti modellhez, amely látványosan bevált az 1950-es évektől az 1980-as évek elejéig a kommunizmustól félő Nyugat-Európában -, addig a világ egyik válságból a másikba bukdácsolhat. Ez lehet 2010 tanulsága.

Olvasóink írták

 • 19. szocdem 2011. január 03. 09:55
  „igen a hitel valóban káros egy bizonyos mértéken túl...

  Ezért ne felejtsük el:

  Antalék eladták az önkoris lakásvagyont - ezzel gyakorlatilag el kezdték a lakosság eladósítását.. (Kellett a píz a hatalmi kiadásokra, mert a gazdasághoz nem értetek a fijjuk)

  Hornék folytaták.

  Orbánék a balga népség nagy örömére "kedvezményes lakáshitel" progrsmot indított szociális állami lakásprogram helyett ( ami = munkahelyteremtés, vagyon megmaradás, gazdasági fellendülés, stb)

  Gyurcsány -Bajnaiék egyfoyltában a "hitelképesség fenntartásán" dolgoztak, mert a gazdasághoz ezek sem értettek... És vettek is fel jócskán- mivel a gazdaságból egy cent sem akart az államkasszába befoylni...

  Orbán meg! Alig száradt meg a tinta a minelnöki kinevezésén - máris karattyolta, hogy vegyetek fel elvtérsak hitelt, még hitelt és még hitelet (Széchenyi program)
  A gazdaságról persze neki - se a sleppjének - nincs fingja se, (ami mondjuk adóbevételt "okozna") de Ti ezt szeretitek!

  Szal tapsikoljatok! A valutahitelesek meg még jobban tapsikoljanak a tanáraiknak, akik elfelejtették velük közölni: a sajátos magyar neokapitalista rémálom nem az európai modell! Így aki ebben bármekkora kölcsönt is vesz fel, az KISZOLGÁLTATJA magát és a családját a sorsnak... (mert a józan ész ezt a gazdasági-társadalmi rendszert nem képes irányitani!!!)”
 • 18. load 2010. december 30. 12:51
  „14. elemér
  "A felelőtlen - és fedezet nélküli - tömeges hitelezések Az USA-bol indultak és ezt majmolta a világ. Mo. nemvolt kivétel..."
  Ebben nagyot tévedsz.
  Magyarországon egyetlen bank, vagy hitelintézet nem ment tönkre, mert a hiteleknek megvolt, megvan a fedezete. Bankmentő válság csomagra sem volt szükség.
  Az devizaadósok vannak bajban a gyengülő forint miatt.
  Az amerikai bankok példát vehettek volna a magyar pénzintézetek felelősségteljes hitelezési gyakorlatáról.”
 • 17. háté 2010. december 30. 08:49
  „16. hozzászólás elemér
  Kedves elemér!--légyszíves angolul írni, legalább akkor nem szédítenél bennünket a sok hülyeségeddel.
  Köszönöm.”
 • 16. elemér 2010. december 29. 21:44
  „Mi az amit ti nem értetek ? Én gyerekkorom óta az USA-ban élek. Ti csak azt értitek ami ott van. Nekem az csak turó. Anyanyelvem magyar és ha internet nem lenne, akkor én azt nem is használlnám.
  Angolul nekem sokkal több minden van a net-n. Ami fontos tudnivaló van a modern életben azt ti szintén az angolbol tudjátok, vagy a sötétbe tapogatoztok.;))”
 • 15. bakke 2010. december 29. 19:38
  „Elemér, te olyan bölcs vagy mint egy afgán újszülött, sajnáljuk, de senki nem érti, csak egyedül te :D
  Ámerika :D :)”
 • 14. elemér 2010. december 29. 13:17
  „12. h.sz. Primax
  Észt én nem tudok osztani, ezt már többször elmagyaráztam. Én csak felvilágositást adok, és ezt nehéz lenyelni. Minden ami fontos a modern világban az USA-bol indul. Ide tartozik Eu. és Ázsia talpraállitása, globalizmus, olaj árak, tözsde, kereskedelmi egyezmények, háboru és béke. Ámerika nélkül fontos dolgok nem történnek. A felelőtlen - és fedezet nélküli - tömeges hitelezések Az USA-bol indultak és ezt majmolta a világ. Mo. nemvolt kivétel és a szocik voltak ezért felelössek ott akkor. Ha pedig Fidesz lett volna uralmon, akkor azok lettek volna felelössek. Ez amit ti nem értetek. Remélem ezzel segitettem.”
 • 13. Sikloernyos 2010. december 29. 13:12
  „Primax: aztan majd elkezdik rank eroltetni a kinaiak a "demokratikus" ertekrendjuket, amit mar most is megfigyelhetunk ("keleti szel", mediatorveny) Tenyleg nem is baj?”
 • 12. Primax 2010. december 29. 09:55
  „11. hozzászólás elemér !
  Kár osztanod az észt.
  A válság az USA-ból indult, a felelőtlen - és fedezet nélküli - tömeges hitelezések miatt.( Lehman Brothers és a többi simlis bank )
  Ez borította ki a bilit, megszívta - szinte - az egész világ.
  Még pár év, és Kínára kell majd nagyon figyelni, a yenkik uralmának vége szakad. Most is Kína mentette meg a tényleges csődtől a cowboyokat.
  Felejtsük - tehát - el az USA-t, ezután keleten történnek majd a fontos dolgok.
  Nem is baj.”
 • 11. elemér 2010. december 29. 03:35
  „Aztán tökmidegy hogy ki volt uralmon. Volt rá lehetöség és az ma is megvan. Nem akarja O.V. az IMF hitelt ha az feltételekkel jár, megszüntetik a mutyizást és belenéznek a könyvelésbe. Ez a IMF hitel 5 részletböl van és bizonyitani kell. Azt kell bizonyitani hogy a háztartás renben van. Ez amit nem hisz a piac és az analizállok. O.V. tul optimista szerintük és rizikozik. Nekem is ugy látszik, de örülnék ha tévedek.”
 • 10. elemér 2010. december 28. 17:59
  „5. h.sz. Nagy3845
  Ezt a cikket az angolbol vették átt, és az eredetit én olvastam. A kormányokat világkörül meglepetés érte és a bankárok spekulációit, kapzsiságait teszik felelössé. Felelösséget nem vállalnak, pedig az ö hozzájárulásukkal tették ezt a bankárok. Ez pedig Mo.-ra is vonatkozik. A világválság a szocik uralma alatt tötént.”
 • 9. bakke 2010. december 28. 16:16
  „Ortadon, jó látod, ez lenne a kiút, de nem látják a politikusaink. Egy jelentős, minimum 20%-os bruttó minimálbéremelés kellene, legalább 1/3-ad résszel alacsonyabb járulékfizetéssel, így lehetne a nettó kb. 80.000 Ft (a 60ezer nevetséges). A kiesést kompenzálni lehet pl. 1% áfaemeléssel, pár százalékos alkohol és dohányárú jövedéki adó emeléssel, havi bruttó 500ezer forint fölött keresők 1-2%-al magasabb adókulcsával,stb.
  Több pénz maradna a zsebben, de el is költenénk! Így jobban pörögne a gazdaság, több adóforint folyna be és munkahelyeket teremtenénk! NE feledjük, nem forintban fizetjük azt a kurva IMF hitelt sem!
  Az a minimális 1-2%, ami a jövő évtől pluszban a zsebünkben marad (már akinek, az inflációról ne is beszéljünk) semmit nem fog megoldani, nem fogja fokozni a belső termelést, nem lesz itt 100,000 új munkahely sem, nemhogy egymillió...
  Amíg erre nem jönnek rá, addig nagy szarban leszünk, sőt még nincs vége, el lehet olvasni a friss híreket (már egymillió kétszázezer ügyfél tartozik a közművel, a BAR listások száma rekordmagasságban, stb.)”
 • 8. Csetneky 2010. december 28. 14:34
  „A régi öregek azt mondták, addíg nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ezek szerint nekik több eszük volt. Van azért még most is ember aki észnél van, csak nem ők a többség.”
 • 7. háté 2010. december 28. 13:29
  „Világgazdaság: beváltak a jóslatok - Bűnös a túlhitelezés

  Semmiféle jóslat nem vált be!---amit így akarnak, ahhoz nem kell jóslat.
  A cionista-zsidó bankvilágban, akkora pénz halmozódott fel ( amit tőlünk, mint uzsorát beszedtek!) , hogy egyszerűen válságot kellett csinálni.
  Amióta ez a faj vette át a pénz, a gazdaság irányítását; időről-időre megjátsszák a világválságot.
  Az anyag nem vész el,---csak válsággá alakul.

  Minél több hitelt tud a zsidó-bankár rád sózni, (persze a naivak ugranak rá) annál jobban tudja irányítani az életedet, amit észre sem veszel!

  -naivak- azért elgondolkoztató, 18-20 éves fiatal, kéthavi "munka" után már kocsival megy még Wc-re is, aki meg normálisan gondolkodik többéves spórolás után meri meglépni ugyan ezt.
  Vajon miért?--mert a naivakba (olykor hülyékbe) beleszuggerálják a hitelt,--vedd csak fel---(majd mi kamatostul visszavesszük).
  _ és kijár legrosszabbul?-- a normális,-- mert tőle, mindent el tudnak venni.”
 • 6. csompi1 2010. december 28. 11:32
  „5. Nagy3845 2010.12.28. 10:04
  Köszi a linket, igazi élmény volt ebből a szellemi posványból kikapaszkodni, asszem törzsolvasója leszek az oldalnak:-)”
 • 5. Nagy3845 2010. december 28. 10:04
  „Az örvendetesen növekvő számú érdeklődőnek:
  http://ellenkultura.info/rendszervalsag-kozeledik-az-igazsag-oraja.html
  Csak hogy picit távolabb lássunk az orrunk hegyénél, a biliben zajló viharnál...”
 • 4. fióka 2010. december 28. 10:04
  „a cionista hatalom és a korrupt politikusok ezeket kellene kiírtani és akár világbéke is lehetne.”
 • 3. hollókoszt 2010. december 28. 08:29
  „Forradalom volt, itt a jólét, rend van.. Mindig csak panaszkodtok.. Narancskirály a trónon, minden rendben van! Beeee..”
 • 2. annobon 2010. december 28. 08:28
  „Régen a túltermelés okozott válságot, most meg a túlhitelezés. Legközelebb mi lesz?”
 • 1. ortadon 2010. december 28. 08:15
  „Tessék járulék kulcsot csökkenteni, fizetést emelni (akár törvényileg is) = ugyanannyi pénz fog befolyni!
  Szigorúbb büntetéseket kiszabni és nem pénzbüntetést, hanem közmunkát...
  És nem csak kiszabni, hanem végre is hajtani a büntetést, mert csak akkor lesz visszatartó ereje a szabályozásnak!
  Ha több pénzem marad, előbb kifizetem a hitelem, többet vásárolok... = visszaáramlik a pénz a gazdaságba és nem a bankok kasszájába.
  -Tudom, hogy egyeseknek ez is szúrni fogja a szemét, de vállalkozóként azt kell, hogy mondjam: ha a minimálbérre bejelentve kerülök saját magamnak 95000-be (netto 60235), de ugyanennyibe kerül egy alkalmazott is és akkor még zsebpénzt is kell kapnia, különben nem tud megélni kb. 50000, akkor az 145000-be került a munkaadónak, de az állam csak 35000-t kap belőle!!! Változtassunk a járulékokon, szigorítsuk az ellenőrzést és fogjuk már fel végre ott Budapesten, hogy a kevesebb több, jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint....

  De mindegy is!
  Amúgy is csak a saját zsebtömésük érdekli az ország vezetőit... :-(

  Kár ezért az országért...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz millió eurót költ a veszteséges Seatra a Volkswagen

- Több száz millió eurót szán a Volkswagen a cégcsoporthoz tartozó Seat márka fejlesztésére a… Tovább olvasom