Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vértesi Erőmű - Végelszámolás, tüntetés

A végelszámolásra való felkészülésre tesz javaslatot a Magyar Villamos Művek a Vértesi Erőmű közgyűlésén. A szakszervezetek demonstrálnak.

Kedden fél tízkor demonstrációt kezdenek a Vértesi Erőmű Zrt. (VÉRT) szakszervezetei a munkahelyek megtartásáért az erőműtársaság keddi közgyűlésének helyszínén - közölte Téglás József, a Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet (DUVISZ) elnöke kedden az MTI-vel.
Mintegy 450-500 munkavállaló gyűlt össze a Bokodi Erőmű előtt, ahol a VÉRT rendkívüli közgyűlést tart - mondta a szakszervezeti vezető. A közgyűlésen az igazgatóság az erőműtársaság végelszámolásának előkészítéséről dönt, de a végső döntést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az érintett kormányzati szervek és a munkavállalók tájékoztatása után a júniusra összehívandó rendkívüli közgyűlésen hozzák meg - tájékoztatta kedden reggel az MVM az MTI-t.

Téglás József, a DUVISZ elnöke az MTI-nek elmondta: a munkahelyek megőrzéséért tiltakozó levelet intéz az Oroszlányi Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (OBEDSZ) és a Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet (DUVISZ) a Vértesi Erőmű keddi rendkívüli közgyűléséhez, mert a végelszámolásról szóló döntés szerintük elfogadhatatlan és jogszerűtlen.

A két szakszervezet követeli a Vértesi Erőmű 1.550 munkahelyének megőrzését.

Végelszámolás

A végelszámolásra való felkészülésre tesz javaslatot a Magyar Villamos Művek (MVM) a Vértesi Erőmű (VÉRT) keddi rendkívüli közgyűlésén, de a döntést a júniusra összehívandó közgyűlésen hozzák meg - közölte a tulajdonos MVM kedden, a VÉRT közgyűlésének megkezdése előtt az MTI-vel.

A bányászat 2010. december 31-ig fennmarad, az erőmű pedig legkésőbb további három évig üzemel.

A végső döntés előtt tájékoztatni kell a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, a kormányzat érintett szerveit és az érdekvédelmi szervezeteket is.

Az MVM igazgatósága hétfőn döntött a közgyűlési előterjesztésről. A végelszámolásra kidolgoznak egy átfogó programot amelynek fő eleme a bányászat fenntartása és az erőmű további üzemelése még legtovább három évig.

A szénbányászati tevékenységet az állami támogatás fennmaradásáig - 2010. december 31-ig - végzik. A korábbi tájékoztatás szerint a szénbányászat szerkezetátalakítási programjának támogatását engedélyezte az Európai Unió eddig az időpontig, az átalakítást a szénfillér címén a végső áramfelhasználó fizet meg.

Az erőmű tovább üzemelhet, legtovább még három évig a felhalmozott szénkészletekre alapozva, illetve biomassza tüzeléssel. Ezzel biztosítja Oroszlány és Bokod távhőellátását, és ez idő alatt lehetősége lesz az érintett önkormányzatoknak felkészülni a hőellátás új, korszerű eszközökkel történő kiváltására.

A tervezett program külön kitér arra, hogy a bányászati tevékenység megszűnésével párhuzamosan kiemelt figyelmet kell fordítani a bányászati szakmakultúra értékeinek megőrzésére. A csomag szerves része a térségi fejlesztési-foglalkoztatási alap létrehozására vonatkozó javaslat. Az alap koncepciójának kidolgozásában és működtetésében fontos szerepet kapnak az érintett reprezentatív érdekképviseleti szervezetek. Az alap többek között az átképzéshez, munkahelyteremtő beruházásokhoz szükséges pályázatokhoz, munkahelyváltáshoz biztosít forrásokat.

Az MVM közleménye megjegyzi, hogy az MVM igazgatósága abból a kényszerből hozta meg döntését a Vértesi Erőművel kapcsolatban, hogy ez az egyetlen olyan jogi eszköz, amellyel kézben lehet tartani az erőműtársaság pénzügyeit, a munkavállalók szempontjait és az érdekek egyeztetését. A közlemény utal arra, hogy esetleges fizetésképtelenség esetén akár csőd-, vagy felszámolási eljárás is megindulhat a társaság ellen, amely kizárná azt, hogy a fenti lehetőségekkel éljenek. A döntésnél a testület mérlegelte a VÉRT szerepét a helyi távhőellátásban és a regionális foglalkoztatásban.

Az MVM közleménye kiemeli, hogy az igazgatósági ülésen meghívottként részt vettek a szakszervezetek képviselői, akiket tájékoztattak a kialakult helyzetről és kifejthették álláspontjukat.

Olvasóink írták

 • 13. load 2010. május 23. 23:39
  „11. kolombela
  Látom, nem értettél meg.
  Ha az említett országok féláron adják a cukrot, ki fog Magyarországtól kétszeres áron venni?
  Senki.
  Még a magyarok sem.
  Ezért, a nem trópusi övezetben működő cukor termelők tönkre fognak menni, mert nem tudják érvényesíteni a termelési költségek miatti többlet árigényüket.
  Ez történt.
  Az Uniótól függetlenül.
  Az egy eszement állapot, hogy a fejlett országo dollár milliárdokkal segítik az az éhezéssel küzdő harmadik világot, de nem veszik meg tőlük azokat a mezőgazdasági termékeket, amiket ők olcsóbban és gazdaságosabban tudnak termelni.
  Itt most nem Ausztráliáról beszéltem, hanem a Közép-amerikai és Kelet-afrikai államokról.”
 • 12. load 2010. május 23. 23:29
  „10. FREDDY/S
  A fogyasztók érdeke a biztonságos ellátás is, nem csak az ár.”
 • 11. kolombela 2010. május 21. 09:39
  „7. hozzászólás load 2010.05.20. 10:36
  Hát persze! Ausztrália, Brazilia, Thaiföld (főleg Thaiföld aki mást sem termel mint cukrot) hatalmas cukortermelő kapacitása miatt kellett a földig rombolni pont a magyar cukoripart, pont az unióban.”
 • 10. FREDDY/S 2010. május 21. 09:34
  „9. load
  Ha az államé a döntés, akkor időben kellett volna döntenie a fogyasztók érdekében, nemde...”
 • 9. load 2010. május 20. 22:08
  „8. FREDDY/S
  Az államé nem a pénz, hanem a döntés.
  Így már OK?”
 • 8. FREDDY/S 2010. május 20. 20:19
  „Nem az állam támogatta, hanem a fogyasztóknak kellett a rablóárat kifizetni, ami a vezetés tisztességes munkavégzését megkérdőjelezi, fizetségként a minimálbért sem érdemlik meg, nemde...”
 • 7. load 2010. május 20. 10:36
  „3. kolombela
  "Nem régiben a magyar cukoripart tették egyenlővé a földdel,..."
  A nagy cukortermelő országok, Ausztrália, Brazilia, Thaiföld fele annyiért adják a cukrot, mint amennyiért Magyarországon elő lehet állítani.
  Amikor már nincs lehetőség védővámokkal és intervenciós állami felvásárlásokkal védeni a cukortermelőket, a magyar cukoripar így is úgy is csődbe ment volna.
  Mint ahogy a Vértesi erőmű is kétszer akkora költséggel állít elő egy gigawattórát, mint amennyiért az árampiacon azt el lehet adni.
  Havi két milliárdos állami támogatás túl nagy ár 3100 dolgozó foglalkoztatásáért.”
 • 6. Primax 2010. május 19. 15:17
  „A kérdés, hogy miért veszteséges Mo.-on minden.. :(( ( Beex #2. )
  Ez nem igaz.”
 • 5. arrabonem 2010. május 19. 10:21
  „Bankká kell alakítani az erőművet. Azok mindig nyereségesek.

  "A tervezett program külön kitér arra, hogy a bányászati tevékenység megszűnésével párhuzamosan kiemelt figyelmet kell fordítani a bányászati szakmakultúra értékeinek megőrzésére."

  Ez mit jelent? Bányászrezervátum?
  Legalább ilyen baromságokat ne nyilatkoznának...”
 • 4. kismarti 2010. május 19. 08:17
  „Ez már érdekes! Az energia ipar minden ágazata virágzik, milliárdos hasznot hoz, csak aki megtermeli az megy tönkre és csak Magyarországon.”
 • 3. kolombela 2010. május 19. 07:33
  „A végelszámolás oka már megint az unió. Itt az ideje elgondolkodni azon, hogy hosszú távon jó e nekünk ez az uniós tagság. Nem régiben a magyar cukoripart tették egyenlővé a földdel, most egy működő erőművet kell bezárni, holnap mit fognak kitalálni, hogy ez az ország teljesen tönkre menjen?”
 • 2. Beex 2010. május 19. 06:49
  „A kérdés, hogy miért veszteséges Mo.-on minden.. :((

  Talán itt is a bkv-hoz hasonlóan csusszannak a dolgok.. inkább felül kellene vizsgálni miért veszteséges egy ilyen cég, holott a távhő ára is nyomorba dönt és az áram sincs éppen ingyen...”
 • 1. Spitfire 2010. május 18. 18:52
  „teljesen jogos! a mi adónkból ne működtessenek egy olyan állami monstrumot, ami év 10 milliárd hiányt termel! sajnálom a dolgozókat, de ez az igazság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szó visszafogott termelésről a Graboplastnál

A győri székhelyű Graboplast Padlógyártó Zrt. a korábbi információkkal ellentétben, jelenleg már… Tovább olvasom