Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Végtörlesztés: a takarékok 10-11 százalékos kamatra adnak forinthitelt

Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok.
A szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét - áll az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) közleményében, amelyet kedden jutattak el az MTI-hez.

A közel 600 milliárd forintos szabad forintforrás, az előírt 8 százaléknál több mint kétszer akkora átlagos tőkemegfelelés és az összes magyarországi bankfiók 40 százalékát kitevő kirendeltség-hálózat támogatja a takarékok idei lakossági hitelezési terveit - teszik hozzá.

A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi
kamatlábhoz, a hat hónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik.

A szövetkezeti integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél.

"A fix árfolyamú devizahitel-végtörlesztésről rendelkező jogszabály ismét keresetté teheti a forintalapú jelzáloghiteleket, ami segítheti a takarékokat abban, hogy visszanyerjék a korábban elvesztett ügyfelek egy részét" - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

Illusztráció
Illusztráció


A takarékok likviditása megfelelő, 100 forint betétre mintegy 50-60 forintnyi hitel jut, ami alacsonyabb a bankszektor átlagánál.

A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent a takarékszövetkezeti szektornak, egyes takarékoknál ugyanis veszteséget okozhat a meglévő lakossági deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A probléma azonban a bankszektor átlagához mérten nem jelentős, ugyanis a mintegy 6.000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki keres többet? - Online bérkalkulátor

Az EU-ban az átlagos bérkülönbség 17,5 százalék volt a férfiak és a nők fizetése között.… Tovább olvasom