Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Végtörlesztés: 200 miliárdos veszteség?

Több magyarországi bank esetében is elfogyhatnak a tőketartalékok.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek - derül ki a jegybank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" szóló anyagából, amelyet szerdán publikált az MNB.

A jegybank szakértői úgy vélik, a deviza-hitelállományhoz képest 30 százalékos végtörlesztés és az eurózóna válságának további mélyülése akár 200 milliárd forintos többlet-tőkeigényhez vezet a magyar bankrendszerben, holott már most számos hazai bank közel van ahhoz, hogy tőketartalékai kimerüljenek.

Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője elmondta: ha a teljes lakossági devizaalapú jelzáloghitel-állományhoz viszonyítva a végtörlesztés aránya 20 százalékot ér el, az még nem idéz elő újabb tőkeigényt a hazai bankrendszer számára, ugyanakkor az MNB szeptemberi inflációs jelentésében felvázolt makrogazdasági alappálya mentén is több magyarországi bank esetében is elfogyhatnak a tőketartalékok.

Balás Tamás, a jegybanki szakértői csapat tagja, vezető elemző elmondta, hogy a háztartási szektorban a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a 13 százalékot. (A nem teljesítő hiteleken a bankszakma a 90 napon túli adósok hiteltartozását érti.)

A szakértő kifejtette: a háztartások hitelei között a legrosszabb törlesztési hajlandósággal a 2007-2008 között felvett devizakölcsönöket fizetik vissza.

Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a végtörlesztéseket a lakossági devizaalapú jelzálog hitelek 20 százalékos arányánál 5 százalékot a megtakarításokból, 15 százalékot a majd a piacra kerülő devizahitelt kiváltó forintkölcsönökből fizetik vissza.

A végtörlesztésekben való részvételt befolyásolja majd az azokat kiváltó forintkölcsönök kamata - mondta a szakértő.

Az MNB szakértői szerint a jelentés készítése körüli árfolyamok mellett a kiváltó forinthitelek 14 szálék fölötti teljes hiteldíj mutatója fölött és 10 évnél hosszabb futamidőnél már nem érdemes a végtörlesztéssel élni.

Az MNB szakértői azt javasolták, hogy a bankokat érdekeltté kell tenni abban, hogy a portfóliójukat gyorsan kitisztítsák, a lakossági devizahiteleknél egyes kölcsönöket leírjanak. Emellett javasolják, hogy be kellene vezetni a magáncsőd intézményét, hogy egyes nehéz helyzetbe került adósok szabályozottan tudják tartozásaikat rendezni.

Olvasóink írták

 • 3. dorombolok 2011. november 03. 10:29
  „Orbán Viktor 2011 szeptember közepén, a Hír Tv-ben azt mondta:" Magyarországon a bankok és a kormányzat (......)közösen belelovallták az embereket abba , hogy nincs olyan nagy kockázat vegyék fel a pénzt.Hol volt ekkor a miniszterelnők?"

  2006 április 21.-a választások két fordulója között így fogalmazott a napkeltében: " eléggé el vagyunk adósodva , de ez a magyar emberek döntése volt , tehát nem kell a kormány nyakába varrni , ez a magyar családok egyfajta életstratégiájából következik"
  Várjuk Orbán magyar hangja meggyőző magyarázatát a pálfordulásról!”
 • 2. btl 2011. november 02. 17:07
  „a devizahitelek meg óriási veszteséget okoztak a lakosságnak!”
 • 1. kolombela 2011. november 02. 15:34
  „Egy Dolgot azért tisztázzunk: az MNB se nem magyar, se nem nemzeti, hanem a globalista pénzpiac lakája.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre csökken a benzin ára

A csökkentéssel a benzin átlagára 394-395 forintra mérséklődik, míg a gázolajé 416-417 forint marad.
Tovább olvasom