Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Végtörlesztés - A felügyelet az OTP űrlapját is tanulmányozza

Az OTP Bank kedvezményes feltételű elő- és végtörlesztésnél alkalmazott űrlapját is tanulmányozza a pénzügyi felügyelet.
A hitelintézet arról nyilatkoztatja az ügyfeleket, hogy a kérelmezett részleges vagy teljes előtörlesztést nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből teljesítik; a végtörlesztést azonban akkor is elvégzik, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot.

Az OTP Bank "Nyilatkozat kedvezményes feltételű elő- vagy végtörlesztés esetén" című űrlapja a következőket tartalmazza: "Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél felvett 117 ... számlaszámú hitelem esetében 2011. október ... napon kérelmezett részleges, vagy teljes előtörlesztés nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, a részleges, vagy teljes előtörlesztésre fordított összeget, illetve annak rész-összegét nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből biztosítom." Az OTP Bank az MTI megkeresésére ismertette: az említett nyilatkozat valamennyi banki hitel elő- vagy végtörlesztéséhez kapcsolódik, nem csak a rögzített árfolyamú végtörlesztési eljárás része. Amennyiben az ügyfél nem felel meg a fix törlesztési árfolyamról szóló törvényi feltételeknek, az OTP Bank a nyilatkozata alapján biztosítani tudja az alacsonyabb végtörlesztési díjat, ha a végtörlesztés nem hitelből történik. A bank a jogszabályi előírások szerint a végtörlesztést akkor is elvégzi, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot! "Sajnáljuk az esetleges félreértéseket, ezért a bank úgy döntött, hogy kiegészíti a nyilatkozatot" - közölte a hitelintézet.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-nek azt mondta, hogy a felügyelet tanulmányozza az ismertetett űrlapot is. A PSZÁF ügyféljelzéseket is vizsgál, továbbá, ha egyéb típusú ellenőrzések kapcsán a végtörlesztésre vonatkozóan valamilyen információ a tudomására jut, vagy társhatóságoktól érkezik jelzés, akkor is eljár - mondta. A PSZÁF a múlt héten megtiltotta két banknak is - az Erstének és a Volksbanknak - az általuk alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az utóbbira 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. Mindkét banknál próbavásárlást végzett a PSZÁF. A hitelintézetek módosították az űrlapok felügyelet által kifogásolt tartalmát. A Volksbanknál alkalmazott nyilatkozat lényege az volt, hogy ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabályt visszamenőlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a banknak.

A PSZÁF hangsúlyozta: a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat. Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazta: "Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!" A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére, a törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - állapította meg a PSZÁF.

Olvasóink írták

  • 1. quaestor 2011. október 17. 19:43
    „A K&H-t is vizsgálhatná a PSZÁF, mert ők meg nem hajlandók szóba állni végtörlesztés miatt a saját devizahiteleseikkel. Egyszerűen kijelentik, hogy bankon belül nem végtörleszthetik ezek az adósok a devizahitelüket, nem válthatják ki azt K&H-s forinthitellel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi halászlé parti a kézműveseknél

Tizedszer találkoztak a megyei kézművesek. Tovább olvasom