Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Vége a hitelválságnak? - 190 forinton rögzítik a svájci frankot?

A tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes hiteleseket az árfolyamkilengésektől.

A tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes hiteleseket az árfolyamkilengésektől - írja kedden banki forrásokra hivatkozva a hirszerző.hu internetes portál.

A Bankszövetség semmiről nem tud

A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről - mondta el Müller János,a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek kedden.

A szakembert azt követően kérdezte meg az MTI, hogy a hírszerző.hu kedden azt írta: a tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes hiteleseket az árfolyamkilengésektől.
Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el - írja a portál.
Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének. Jelenleg 210 forint környékén van a frank árfolyama, így az "árfolyam rögzítés" egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintos könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, "viszonylag alacsony kamattal".

A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.

Ez a megoldás a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene (közülük is csak a svájci frankhiteleseken, a devizahitelesek 90 százalékán). Arra a több mint 100 ezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia.

A bankoknak az árfolyam-különbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat. A hírszerző értesülései szerint azonban a bankok is kapnának némi segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között.

Olvasóink írták

 • 9. rommel 2011. április 03. 20:53
  „IME MEGINT EGY PROBLÉMA , AMIT A SZOC-LIB-BOLSEVISTA BANDA RÁNK HAGYOTT !
  NA MI LEGYEN A MEGOLDÁS BAL-EKOK ?
  NAGY A CSÖND ?
  AKKOR HŐZÖNGJETEK HA VAN VALAMI REÁLIS MEGOLDÁSOTOK !
  <moderálva>”
 • 8. janika 2011. március 04. 05:31
  „Tehát kiderült, hogy mekkora simlisség a deviza alapú hitelezés!A spekulánsok úgy alakították a "képzelt deviza" árát ahogy akarták. Szerintem megfelel az évszázad bűnének! Hisz senki egyetlen egy hitelfelvevő sem kapott számlát a deviza vásárlásáról és annak a valós áráról a bankoktól.
  Megérdemelnék a bankok, hogy az összes efféle devizaalapú kölcsönügyletet töröljék a büntetésük mellett.”
 • 7. Jandex 2011. március 02. 20:45
  „6. Mike-Mouse 2011.03.02. 17:21
  Tényleg,most beleolvastam!:))) /Érdekes a 3.5 év!/csak nem tudják a választási eredményt?!:)))/”
 • 6. Mike-Mouse 2011. március 02. 17:21
  „A cikkben benne van hogy az árfolyamingadozással járó plusszokat egy másik számlán vezetik az adósnak és azt 3 és fél év múlva kellene kezdenie fizetni. Tök jó nem. Egy hitelt is alig bír fizetni nem hogy kettőt :S”
 • 5. Jandex 2011. március 02. 08:25
  „Thx. hogy megkérdezted helyettem!
  /ugyanis a tényleges árfolyam és a 190 Ft közti különbséget át kell "reformálni" a nem hitelesekre,most bánom hogy nem vettem fel hitelt,pedig a szomszédaim is azt fizetnék csak átkeresztelve!Tényleg ennyire hülének néznek?!/
  Thx. 2/3 !!!”
 • 4. poorman 2011. március 01. 20:02
  „Elvtársak a nyugati válság hozzánk nem gyűrűzik be!
  Szarunk a világra nálunk akkor is 190 Ft. a svájci frank!!!
  Oszt a különbséget ki fizeti te cigányvajda????”
 • 3. Mike-Mouse 2011. március 01. 16:02
  „Inkább a felelőtlen bejelentésekkel kellene felhagyni. Csődközelben az ország. Mit köszönhetünk neki? Fejbe kellene lőni az ilyen embereket! Megszorítások vannak. érdekes a saját fizetésüket miért nem szorítják meg? Ilyen <moderálva> munkát én is végeznék ennyi pénzért mint ezek az embernek nem nevezhető semmirekellők csinálnak ott a parlamentben :S”
 • 2. miracle 2011. március 01. 15:18
  „Majd miután 3 és fél év múlva az értelemszerűen még a mostaninál is magasabb összeget (csökkentett+elmaradások+utóbbi kamatai) megint nem tudják majd fizetni az egész kupit időzített bombaként ráhagyják a következő kormányra.”
 • 1. Bali01 2011. március 01. 14:22
  „<moderálva> nem ilyen marhaságokon kéne agyalni,hanem végre dolgozni,úgy,hogy az országot eltartó befektetők végre erőt adjanak a forintnak,tartósan.
  Addig minden ilyen kísérlet csak szarkavarás,de hitelt hitelbe,ez biztos sokat segít majd a szerencsétlen emberkéken,akiket még a bank is húz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparággá fejlődött a lomtalanítás

Egyre több lomtalanítással foglalkozó telephely nyitására kérnek engedélyt. Tovább olvasom