Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vedomosztyi: Szijjártó egy szava

A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a helyi piacokat és meggyengítették az eurót

A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a helyi piacokat és meggyengítették az eurót - írja a Vedomosztyi című tekintélyes orosz üzleti lap, amely "Az összeomlás kiesik a szekrényből" címmel ismertette hétfőn Kósa Lajos és Szijjártó Péter kijelentéseit.

A Vedomosztyi a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Barclays Capital egy fejlődő piacokkal foglalkozó szakértőjét idézte, aki azt mondta: "Magyarországon a helyzet valójában nem olyan rossz, de ha a kormányból valaki ilyesmiket mond, az direkt meghívás arra, hogy mindenki esésre játsszon".

Idézik Nouriel Roubinit, a New York-i egyetem gazdaságtan professzorát is, aki azt mondta: "nem konstruktív nyilvánosan államcsődről beszélni. Ezzel az új kormány a pénzpolitika további keményedésére készíti fel az állampolgárokat".

A Vedomosztyi a kommentároknak szentelt oldalán, A hét embere című rovatban mutatta be Szijjártó Pétert, a kormányfő szóvivőjét.

A rövid írásban Kirill Haratjan rámutatott: Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője megmutatta, hogyan remeghet meg a világ egy szóvivő egyetlen szavától. Elég volt kijelenteni, hogy a magyar gazdaság helyzete igen nehéz, még az összeomlás sem kizárt, és a görög problémák után még éppen csak fellélegző euró újra lecsúszott. "Szijjártó természetesen nem csupán szóvivő, hanem ifjú politikus, 32 éves, szóvivővé történt kinevezése előtt a jelenleg kormányzó, jobboldali-centrista Fidesz párt ifjúsági szervezetének vezetője volt. Szenvedélyes harcosként lép fel minden ellen, ami szocialista. Áprilisban a Fidesz elsöprő választási győzelmet aratott, egyszerűen a szocialistákkal való elégedetlenség hullámán, lényegében nem javasolva kedvező gazdaságpolitikai programot. Az orosz fül, ha értene magyarul, most könnyen tudna orientálódni a magyar politikában: a beszédekben folyton szerepel az ,,oligarcha,, szidalom, az országban - az olvasó nem fogja elhinni - megjelentek nemzeti programok és éppen a múlt héten Magyarországon első ízben ünnepelték meg a Nemzeti Egység napját. De a gazdasági problémákat, mint tudjuk, az említettek közül semelyik sem oldja meg" - írta a szerző a hasonló orosz jelenségekre utalva.

"A Fidesz a választások előtt az adók csökkentését és a szociális juttatások rendezését ígérte. Máris világos, hogy az ígéreteket nem fogja tudni teljesíteni, erre valahogyan magyarázatot kell adni. Nincs biztosabb annál, mint az elődökre hivatkozni, s ezt tette Szijjártó, az eurónak pedig az újabb árfolyameséshez még ennél jóval csekélyebb lökés is elegendő lett volna. És akárhogyan is erősítgette Varga Mihály államtitkár, hogy a magyar gazdaság jóval erősebb, mint ahogyan Szijjártó bemutatta, már késő volt. Érdekes lesz követni az egy pillanat alatt világhírűvé vált sajtótitkár további karrierjét" - írta a szerző.

Olvasóink írták

 • 11. janika 2010. június 10. 13:57
  „Szerimntem nem bolondok kerültek a parlamentbe! Annyira nem, hogy önként lemondjanak a javaikról és a hatalmukról.”
 • 10. kisfönök 2010. június 08. 08:39
  „Idézném kedvenc mondását "MONDJON LE" .Egy morális kormányfő ilyen blamázs után kivágná mia macskát sza..... de ő fideszes rá más szabalyok érvényesek.”
 • 9. passuth 2010. június 07. 20:00
  „Hallottátok ATV-n beszélgetni Kálmán Olgával ? Úgy el tudta mondani,ami le volt írva neki,hogy egy kérdésre nem tudott válaszolni,lehet,hogy süket szegény gyerek,csak hajtogatta a magáét,de ami fontos,meg van a hatalom,jó lenne beváltani igéreteket,félek minden üres igérgetés volt,mögötte semmi,ezt is mi fizetjük meg”
 • 8. buggyant 2010. június 07. 19:02
  „ez jó... girnyadék. Javaslom szótárba venni!”
 • 7. Vincent_Hana 2010. június 07. 17:48
  „nagyildike!
  Cssssaaattllakkoooozooommmmm! MONGYONLE!
  Ui.:
  Picit szégyellem most magam hogy győri vagyok.
  Egy picit. Helyette is.
  És kívánok neki hasonló büszkeségeket amire elélvezhet otthon.
  Girnyadék...”
 • 6. nagyildike 2010. június 07. 16:44
  „Tisztelt Orbán Úr!
  Azt mondta felelősség teljes politikusai vannak amit tesznek felelősséggel teszik ha úgy van akkor ez után kérje meg a Kósa és Szíjártó politikusokat,hogy nyugodtan mondjanak le.Köszönöm!”
 • 5. barossutipolgar 2010. június 07. 15:06
  „Szijjártó ilyen, mi, győriek már régóta ismerjük. Saját nyilatkozata szerint élete célját érte el, amikor Orbán és Kövér mellé került.
  De egy valamit ne felejtsetek el: jelenleg ő MINISZTERELNÖKI szóvivő, azaz: Orbán Viktor magyar hangja. Eddig sem és ajövőben sem volt/lesz egyetlen saját mondata, mert gondolata sincs. De amikor megerősítette Kósa hülyeségét, akkor Sz.P. szájából Orbán tesztelte a nagyvilágot. Remélem, tanult belőle...
  SziPeti nem fog: ő most arra büszke, hogy szavára megremegett az egész világ”
 • 4. Primax 2010. június 07. 13:27
  „" Kontárok Budapesten" címmel közöl kommentárt a hétfői Financial Times a legutóbbi napok piaci felfordulást keltő magyarországi politikusi nyilatkozatairól."
  " Wall Street Journal: Félrevezető magyar állítások "
  Országimázs.”
 • 3. Mezike 2010. június 07. 13:24
  „Ez az ifjú politikus ugyan menjen már más pályára. Mondja egymás után az egyre nagyobb hülyeségeket. És bírja röhögés nélkül! Tragikus.”
 • 2. Jandex 2010. június 07. 12:52
  „ÉBRESZTŐ fiúk,ti kormányoztok! Már nem röhög a világ rajtatok,hanem reagál a hüly.ségeitekre!!!”
 • 1. targis 2010. június 07. 12:49
  „Legyünk büszkék régiónk híres emberére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiac: Győr a válság nyertesei között

A vidéki városok közül Győrött átlag alatti, 20-30% közötti a mérséklődést mutat. Tovább olvasom