Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Vasárnapi zárva tartás - Az élettárs nem nyithat ki!

Nem érdemes azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát.
Gombamód szaporodnak a nyitva tartó üzletek megtalálását segítő online térképek, applikációk, miközben készülnek a hatóságok is - írta a Világgazdaság.Az újság keddi cikke szerint a www.vasarnapinyitvatartas.hu oldalon, ami a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon, eddig 3000-3500 cég regisztrált.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a cikk szerint hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd, hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat.

A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik.

Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő valamint a testvér, az élettárs azonban nem.A Világgazdaság egy másik cikkében arról számol be, összesítése szerint az üzletek kevesebb, mint három százaléka maradhat nyitva vasárnap.


Illusztráció
Illusztráció

Vasárnapi bérpótlék

Nem gondolta meg magát a kormány a vasárnapi bérpótlék ügyében - mondta Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a Napi Gazdaságnak.

Az újság keddi számában közölt interjúban Szatmáry Kristóf kifejtette: az eredeti szándék az volt, hogy a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek - tehát adventkor és a kereskedők által választott egy vasárnapon -, mindenképpen megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta.

A tárcaközi egyeztetéseken azonban kiderült, hogy a munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás jelentős hátrányt okozna más szakmáknak. Ez indokolta a jogszabály-módosítást úgy, hogy az eredeti elhatározás mégse sérüljön. Tehát a kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával - mondta a miniszteri biztos.

A lap egy másik cikkében a Nemzetgazdasági Minisztériumra (NGM) hivatkozva azt írja, a kormány nem kívánja tovább bővíteni a kivételek körét. Sőt, amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezne a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényhez, hogy a világörökségi területeket vegyék ki a kivételi körből, azt a kabinet támogatja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtakarításuk sokszosorát követelik a Buda-Cash ügyfeleitől

A jegybank felügyeleti biztosa arra szólította fel az érintett ügyfeleket, hogy fizessenek be… Tovább olvasom