Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Vasárnapi zárva tartás - 30 ezer eladót, pénztárost is kirúghatnak?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a CBA és a Coop viszont nem tart elbocsátástól a zárva tartás miatt.
A vasárnap zárva tartásról tartott szerdai egyeztetésen a Nemzetgazdasági Minisztériumban a résztvevők többsége ellenezte az intézkedést - mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára a Világgazdaságnak és a Napi Gazdaságnak.

A lapok csütörtöki számaiban Vámos György beszámolt arról, hogy immáron harmadik alaklommal egyeztetett a minisztérium az érintettekkel, és kiemelte, hogy már két szakszervezet, a Liga és a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete is inkább az intézkedés ellen foglalt állást.

Az ellenzők úgy vélik 20-30 ezres elbocsátást is okozhat a tervezett intézkedés.

A támogatói - köztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a CBA és a Coop - viszont nem tartanak elbocsátástól emiatt.

Amíg nincs kormánydöntés, addig van értelme tovább tárgyalni - mondta Vámos György, aki szerint az egyeztetéseken tárgyszerű, érdemi vita zajlik. A széles körű egyeztetés szerinte jelzi a kormány erős tárgyalási hajlandóságát.A munkavállalók érdekvédelmével indokolta a kormánypárt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pihenőnapját szerdán késő este az Országgyűlésben. Az ellenzéki pártok az alapelvvel egyetértettek, de módosításokat szorgalmaztak.


KDNP: a javaslat az alkalmazottak érdekvédelmét szolgálja

Az előterjesztő KDNP nevében Harrach Péter frakcióvezető hagyománynak nevezte, hogy a vasárnap a pihenés, a kikapcsolódás, a család és a barátok napja, és ez Európában beépült az emberek életritmusába. Hozzátette: a rendszeres vasárnapi munka ellehetetleníti a társadalmi kapcsolatok ápolását és alkotmányos jogokat is sért. Felidézte, hogy a kisebbik kormánypárt már többször kezdeményezett korlátozást, a mostani javaslat viszont a négy évvel ezelőttihez képest szűkebb körű, jelenleg a kereskedelmi dolgozóknál lehet ezt bevezetni.

Harrach Péter álláspontja szerint a cél egy "egyetemes pihenőnap"
megvalósítása és érettnek látja a helyzetet arra, hogy német és osztrák mintára törvény szabályozza az üzletek vasárnapi zárva tartását. Úgy vélte: a szabad vasárnap a kereskedelemben dolgozók problémáinak egy szeletét kezeli, a munkaadók - elsősorban a multinacionális cégek - ugyanis jelenleg visszaélnek helyzetükkel, és minimális bérért jelentős túlmunkát várnak. Megjegyezte azt is: ha a munkavállaló vasárnapi munkájának ellentételezése hétköznapra esik, akkor egyszer sincs együtt a család.

A kereszténydemokrata politikus a nemzetgazdaság húzóágazataként beszélt a kereskedelemről, jelezve: ésszerű keretek között kell azt korlátozni, kivételek mellett. Kiemelte: a javaslat nem terjed ki például a vendéglátásra, a szabadidő eltöltésével összefüggő szolgáltatásokra, éttermekre, kávézókra, mozikra. Szintén a kivételek között említette a benzinkutakat, gyógyszertárakat, reptéri üzleteket, piacokat, újságárusokat, pékségeket. A kormány indokolt esetben további kivételeket állapíthat meg - tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta: nem kívánják korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását, ha a bolt tulajdonosa vagy családtagja dolgozik ott. Szólt arról is, hogy sok vita és ellenérv van az indítvánnyal szemben, a multik részéről pedig riogatást tapasztalt.

Harrach Péter a javaslat támogatását kérte.

Tállai: az emberi érdekeket kell előtérbe helyezni

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a kérdés felvetése érdekek harca. Szavai szerint a gazdasági érdekek nem csorbulnak és nem lesz kevesebb a fogyasztás azzal, hogy nem heti hét napon lehet beszerezni a javakat, csak a vásárlói szokások fognak átalakulni és ez ösztönözheti a kereskedők közötti versenyt is. Hozzátette: az állam sem számol kevesebb költségvetési bevétellel. A foglalkoztatásra kitérve azt mondta, ha a vásárlóerő marad ugyanannyi, csak időben rövidül a vásárlási lehetőség, az áru és a szolgáltatás minősége pedig változatlan, akkor ugyanannyi munkavállalóra lesz szükség.

Az államtitkár szerint bizonyára lesznek, akik rossz néven veszik, hogy nem mehetnek vasárnap a nagyobb üzletekbe, de valódi érdeksérelem nem lehet. A munkavállalók egyértelmű érdeke ugyanakkor az, hogy vasárnap ne kelljen dolgozni - emelte ki.

Tállai András kijelentette: van olyan erős a magyar gazdaság, hogy az emberi, munkavállalói szempontokat lehessen előtérbe helyezni, és ezen érdek mentén a kormány támogatja a javaslatot.

A Fidesz is a munkavállalók érdekeit emelte ki

Bányai Gábor, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat a munkavállalók érdekeit szolgálja, s ésszerű mértékben, kivételek mellett elősegíti, hogy az ország döntő részének pihenőnap legyen a vasárnap. Indokoltnak tartotta a kivételek körének alapos meghatározását, jelezve, hogy kivételesen, előre bejelentett időszakban - például adventkor - el lehetne térni a törvénytől.

A kormánypárti politikus várakozásai szerint a boltok forgalma nem csökken majd, és nem szabad leépítésekkel riogatni. Hangsúlyozta: az alkalmazottak érdekvédelmét szolgálja a javaslat. Azt is hangoztatta, hogy a kis családi üzletek nyitva tartását nem kívánják korlátozni. Elmondta: a Fidesz azt szeretné, hogy a közcélú munkát végzőkön kívül senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni, ennek pedig ez az első lépése.
Bányai Gábor jelezte, feltételekkel, módosításokkal támogatják az előterjesztést.

MSZP: szociális válságot eredményez a javaslat

Lukács Zoltán, az MSZP vezérszónoka szakmai szervezetekre hivatkozva 20 ezer munkahely megszűnéséről beszélt a javaslat elfogadása esetén. A kevesebb munkaidő miatt kevesebb munkavállaló kell, és hat napi nyitva tartás esetén egy műszaknyi ember felesleges - jelentette ki. Az ellenzéki politikus azt mondta: szeretné, ha vasárnap nem kellene dolgozni, csak nem a jelen társadalmi-szociális helyzetben, amikor nem lehet heti öt napi munkából megélni és sokan a bérpótlék miatt vállalják a vasárnapi munkát.

Szólt arról, hogy a kormánypártok által elfogadott munka törvénykönyve teszi kiszolgáltatottá a munkavállalókat. Szóvá tette, hogy a kereskedelemben dolgozók többszöröse dolgozik vasárnaponként például ipari parki munkásként 12 órában, róluk viszont nem szól a javaslat. Lukács Zoltán átfogó szabályozást tartott szükségesnek a kérdésben.

A kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetéséről szóló KDNP-s kezdeményezés általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés e heti háromnapos ülése, nem sokkal szerda éjfél után.

KDNP: bővül a kiskereskedelmi forgalom

Rétvári Bence, a KDNP vezérszónoka azt kifogásolta, hogy noha az MSZP baloldalinak vallja magát, rendre a multinacionális cégek, külföldi szolgáltatók érdekei mellett áll ki. Szavai szerint a "nyugatos" javaslat az elmúlt 25 év "vadkeleti viszonyain" változtat.

Szavai szerint vannak cégek a kereskedelemben, amelyek saját iskolát tartanak fenn, hogy munkatársakat képezzenek, mert kevés a munkaerő. Jelezte: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami még több munkavállalóra formál igényt, mert az üres pénztárakat is meg kell nyitni, s ez munkahelyeket is generálhat. Jövőre is 2-3 százalékos bővülésre számítanak - tette hozzá, kiemelve: biztosra veszi, hogy jövő decemberben nem lesz kevesebb árufeltöltő, pénztáros vagy eladó, mint most.

Szólt arról is, hogy egy reprezentatív felmérésben a kereskedelmi dolgozók 87 százaléka támogatta a vasárnapi pihenőnapot, annak minden velejárójával.

Jobbik: növelni kell a délutáni bérpótlékot!

Sneider Tamás, a Jobbik vezérszónoka a javaslat céljával egyetértett, de közlése szerint csak módosításokkal tudja támogatni azt, továbbá akkor, ha nem csökken a dolgozók bére. Értékelése szerint a forgalmat ki kell szolgálni, amihez ugyanannyi ember kell, és 15 ezer dolgozó hiányzik az ágazatból az alacsony bérek miatt. Az önkiszolgáló kasszákat ugyanakkor bírálta, amit azzal magyarázott, hogy munkahelyeket vesznek el. Az ellenzéki politikus a takarítóknál és a biztonsági őröknél feltételezett 15 százalékos leépítést a javaslat miatt.

Kiemelte ugyanakkor, hogy jogos kritikák érik a munka törvénykönyvét, és itt az alkalom, hogy azon változtassanak. A délutáni bérpótlék emelésére tett javaslatot, valamint azt is indítványozta, hogy hétköznap a boltok ne 6 és 22, hanem 5 és 23 óra között lehessenek nyitva.

LMP: ne csak családtagok dolgozhassanak a kis üzletekben
Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka az egyeztetések és hatástanulmányok elmaradását bírálta, jelezve: sötétben tapogatóznak, feltételezések alapján vitáznak. Elmondta, hogy feltételekkel tudják támogatni az indítványt. Ezek közé sorolta a dolgozók helyzetének átfogó rendezését, a bérfelzárkóztatást, a munkaügyi ellenőrzések megerősítését, továbbá azt, hogy az elbocsátások minimalizálása érdekében a kis boltok alkalmazottakat is foglalkoztathassanak vasárnap.
A kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében azt is javasolta, hogy a területi korlátozás ne árusító térre, hanem alapterületre vonatkozzon, és azt 400-ról 300 négyzetméterre csökkentsék.

Képviselői felszólalások

Révész Máriusz (Fidesz) felszólalásában bátornak nevezte a KDNP-t, mert szerinte nem biztos, hogy a kötelező vasárnapi pihenőnapnak pozitív lesz a fogadtatása, holott Nyugat-Európában az bevett gyakorlat a munkavállalók védelmében.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a Fidesz módosító javaslatokkal tervezi csökkenteni a vasárnap zárva tartó üzletek méretét, tavasszal pedig várhatóan kezdeményezik majd a munka törvénykönyvének módosítását is a munkavállalók védelme érdekében.
Heringes Anita (MSZP) szerint a kereskedelemben dolgozók jövedelmük egy részét elveszítik majd a vasárnapi zárva tartás miatt. "A szombati sorban állást és a vasárnapi munkahelyvesztést" kapják a munkavállalók a kormányoldaltól - mondta az ellenzéki politikus.

Sallai R. Benedek (LMP) úgy fogalmazott: a kötelező vasárnapi pihenőnap könnyen támogatható javaslat lesz, ha majd a jövedelmi szintek felzárkóznak a Nyugat-Európaihoz. Hangsúlyozta, nem támogatja a folyamatos és felesleges fogyasztásra épülő gazdaság és társadalom fenntartását, ugyanakkor a KDNP javaslatát csak akkor tudja elfogadni, ha garanciákat kap arra, hogy a változtatással senki nem veszíti el állását.

Révész Máriusz erre válaszul azt mondta, törvényi garanciát nem lehet adni az elbocsátások elmaradására, ugyanakkor szerinte túlzók azok a becslések, amelyek szerint 15-20 ezer alkalmazottól válnának meg a cégek. A kormánypárti politikus szerint korábban a vendéglátóhelyeken történő dohányzás betiltásakor is hasonló leépítésre számított az ellenzék, az azonban nem következett be.

Harrach Péter előterjesztői zárszavában szintén hangsúlyozta: a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetése nem okoz elbocsátásokat. Szólt arról is, hogy a kisebb boltok elől "elszívják a levegőt" a nagy üzletek, javaslatuk pedig a családi vállalkozásokat igyekszik helyzetbe hozni.

Az ülést vezető Jakab István lezárta az általános vitát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hernádit felmentették, a horvát miniszter ironizált

Hernádi ellen Horvátországban is folyik eljárás, a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség 2013-ban emelt vádat a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. Tovább olvasom