Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Vasárnapi munka - Felvetődik a versenyképesség problémája

A vasárnapi munkavégzés eltörlése nem utolsósorban munkahelyek, akár több tízezer munkahely megszűnéséhez vezet - érvelt Rolek Ferenc, a MGYOSZ) alelnöke.

A vasárnapi munkavégzés komoly társadalmi, gazdasági kérdés, ezért csak az érdekeltekkel való alapos vita és egyeztetés után szabad törvényt módosítani - mondta Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke az MTI-nek. Hangsúlyozta: az MGYOSZ kész tárgyalni a törvényt érintő egyes részletek módosításáról, de a vasárnapi munkavégzés egységes betiltását ellenzi.

"Az egyeztetés idáig nem történt meg" - rögzítette az MGYOSZ alelnöke. A társadalmi vitában bizonyára felvetődik az a jogos érv, hogy a család a hét egyik napján, vasárnap együtt legyen. Ugyanakkor lehet érvelni azzal is, hogy sok, sőt egyre több ember igényli a vasárnapi családi bevásárlást, az ezzel egybekapcsolható szórakozást - magyarázta Rolek Ferenc.

A kérdés gazdasági oldalát vizsgálva felvetődik a versenyképesség problémája, hiszen az Európai Unióban sem kizárt a vasárnapi munkavégzés, az unión kívül pedig szinte fel sem vetődik a kérdés, így, ha Magyarországon bevezetik annak tilalmát, akkor bizonyos gazdasági szereplők versenyképességi hátrányba kerülnek - figyelmeztetett az MGYOSZ alelnöke.

A gondolatmenetet folytatva elmondta: ez nemcsak a kereskedelmet érinti, hiszen például a nemzetközi hálózattal rendelkező, betelepült szolgáltatók által működtetett központok (call-centerek) akár el is költözhetnek az országból, ha a vasárnapi munkavégzés lehetetlenné válik. Márpedig ezek a cégek magas szaktudású, jól fizetett álláshelyeket hoztak létre.

A vasárnapi munkavégzés eltörlése nem utolsósorban munkahelyek, akár több tízezer munkahely megszűnéséhez vezet - érvelt Rolek Ferenc, hozzátéve, ha a vasárnapi munkavégzést eltörlik, akkor bizonyos szektorokban a jelenlegi munkaerőállomány hetede akár feleslegessé is válhat.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a vasárnapi munkavégzés jelenlegi szabályozása - amely megengedi a kivételeket - megfelelő, a változtatás komoly problémákat okozhat - fogalmazott Rolek Ferenc. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a kérdés még nem volt napirenden, ugyanakkor a bértárgyalásokat nehezítette a személyijövedelemadó-törvény változtatása, hiszen az általános bérajánlás mellett a kereseti sávokat, azaz a nettó keresetek januártól érvényes alakulását is figyelembe kellett venni - hangsúlyozta a gyáriparosok alelnöke.
Rolek Ferenc véleménye szerint a 78 ezer forintos minimálbér, és a 94 ezer forintos garantált szakmunkás bérminimum elfogadható a munkaadók számára. Hozzátette: a megállapodásnak ez a része nem gerjeszt a jegybank számára sem kezelhetetlen inflációt.

Kifejtette: ami pedig a 4-6 százalékos bérajánlást illeti, ott az OÉT álláspontja az volt, hogy ezt a mértéket csak az alacsonyabb nettó kereseteknél ajánlatos alkalmazni. Hiszen a magasabb bérrel rendelkezők keresete az egykulcsos, 16 százalékos, illetve szuperbruttóval számolva 20,3 százalékos adó után önmagában az ideinél magasabb nettó keresetet eredményez, azaz nagyon sok cégnél ezeknek az embereknek egyáltalán nem, vagy csak igen kis mértékben fognak bért emelni. Az MGYOSZ egyébként a 4-6 százaléknál kisebb bérajánlást tartotta volna kívánatosnak - jelezte Rolek Ferenc.

"Az egykulcsos szja-nak akkor van értelme, illetve javuló versenyképességi hatása, ha megjelenik a munkaerő költségekben, ami gyakorlatilag a munkaerő költségek szinten tartását, vagy az inflációnál kisebb emelkedését jelenti" - fogalmazott az MGYOSZ alelnöke. Ez nemcsak 2011-re érvényes, hiszen 2012-től fokozatosan kikerül a rendszerből a szuperbruttósítás, azaz a nettó keresetek maguktól tovább emelkednek - fűzte hozzá.

A többi adóváltozatásról az MGYOSZ azért fogalmaz óvatosan, mert tisztában van a magyar gazdaság nehéz helyzetével, a válságból való kilábalás nehézségeivel. Rolek Ferenc rögzítette: az MGYOSZ számára alapvetően fontos az államháztartási egyensúly, ez az a kályha, ahonnan el kell indulni, az egyensúly nélkül nem oldható meg az ország finanszírozása.

Ezért a gyáriparosok el tudják fogadni azt az elvet, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli adókat vessenek ki, de meg kell állapodni a következőkről: ezek az adók csak átmenetiek legyenek, mértékük elviselhető legyen, és az érdekeltekkel való tárgyalás után alakuljon ki - mutatott rá.

Az egyes elemekről Rolek Ferenc elmondta: a válságadók keveseket érintenek túlzott mértékben, a meghirdetett három évre szóló időtartam kétségessé vált, az egyeztetés pedig nagyrészt elmaradt.
Az MGYOSZ elnöke hangsúlyozta: a gyáriparosok azt várják, hogy a kormány ígérete szerint hozzákezdjen a nagy állami elosztó rendszerek, az egészségügy és az oktatás reformjához, amely mellett megérett a változtatásra az önkormányzati rendszer, és a közösségi közlekedés felépítése és finanszírozása.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. szocdem 2011. január 07. 14:00
  „32. hozzászólás babyangyal 2011.01.06. 11:20

  Kedva angyalka!

  Hidd el, én is tudom mi az hogy vasárnap dolgozni. Aszem azok a hatalmasságok akik ezt a gittet rágják, halovány fogalommal sincsenek erről. ezt lovagoljátok meg! (Ismétlem: nem kötelező oylan helyen dolgozni, oylan foglalkozást üzni, ahol vasárnap is kell dolgozni. egy két okoskodó miatt nem lehet egy egész országot büntetni!!!)

  "Tudod nálam nem az számít mit mond valaki hanem az milyen ember aki mondja"

  Nem vagy ezzel egyedül... akit nem szeretsz az nem tudhatja mennyi 2x2, sőt ha megmondja, szerinted téved, vagy hazudik. Ez világos, és letisztult narancsszemináriumos világkép. Gratula!”
 • 32. babyangyal 2011. január 06. 11:20
  „Szocdem!!!! Meg se fordult a fejedben,hogy azért ellenzem a vasárnapi munkavégzést mert tudom milyen az ???? Tudod nálam nem az számít mit mond valaki hanem az milyen ember aki mondja.”
 • 31. iparos 2011. január 05. 21:34
  „A multit bezárni? A kis üzlet nyitva lehet? Miért? A kis üzlet alkalmazottjának nincs családja? A tulaj nem arrol hires, hogy ünnepnap beáll a pulk t mögé! Még hét közben sem!
  A másik fö szempont, hogy Mi mennyibe kerül. Csak 1 példa ami velem történt meg. Vasárnap a multitol hazafele eszébe jutott az asszonynak, hogy nem vett kenyeret, Mondom semmi baj,majd a kopházi Terciánál meg állunk. Azt hittem eldobom magam! 1 kg 400 ft. volt.”
 • 30. annobon 2011. január 05. 13:38
  „Jah még a vallási témához: ha betiltják a vasárnapi nyitva tartásokat, nehogy bárki azt higgye, hogy ettől majd többen fognak templomba járni. Ugyan...”
 • 29. annobon 2011. január 05. 12:30
  „Már írtam, hogy ez az egész csak vihar egy pohár vízben! Jelenleg sokan és szívesen járunk (köztük én is) vasárnaponként boltba, üzletközpontba. Ha meg majd megtiltják, hát istenem, akkor majd nem fogunk járni. Attól még az élet menni fog tovább... :)”
 • 28. pancser 2011. január 04. 15:02
  „Ami a vallásgyakorlást illeti: a mai világban különösen, de korábban is megtalálhatta aki akarta az istentisztelet heti gyakorlásának módját. Isten senkinek nem rója fel, hogy vasárnap délelőtt helyett akadályoztatás miatt hétközben vesz részt egy hajnali misén, vagy netán kényszerűségből videóra felvéve lesz részese egy szentmisének. A Szentatya ahogy értesülhettünk róla ugyancsak szorgalmazta az internet igénybevételét, hogy az Üzenet mindenkihez eljuthasson. Ahogy elnézem a magyar kereszténydemokraták e tekintetben egy brossúrával el vannak maradva.”
 • 27. szocdem 2011. január 04. 12:10
  „25. pancser 2011.01.04. 11:10
  Azért kell nyitva tartani az áruházakat mert erős rá az igény. Az üzletben dolgozó hölgyek családi élete magánügy nem tartozik rám a vásárlóra, nem is lehet vele meggyőzni senkit."

  Ez korrekt. Azt hiszem hogy mindenki olyan foglalkozást választ amiylet akar. A boltosnak nem kell boltosnak lennie, és vasárnap is dolgoznia ha nem akar. Ennyi. De csak azért mert vasárnap van, és csak azért mert nem orvos vagy rendőr valaki, azért nem kellene kivonni a hétköznapi valóságból...

  Megérteném ha egy iszlám országban, vagy izraelben élnénk, ahol a vallásgyakorlók aránya brutálisn magas a lakosságban. Ot persze hogy ehhez kell alakitani az életet. De itt a vasárnapi templomjárók az egész országban, minden vallástösszeadva összesen kb 300 ezren vannak, kicsit nagyot,öreget fiatal beleértve! öbben nézik a jobb ficimeccseket, azért még sincs munkaszünet, vagy foglalkoztatási tilalaom!”
 • 26. szocdem 2011. január 04. 12:06
  „22. babyangyal 2011.01.03. 11:15
  Nem tudom mi volt Kádár idejében mert még nem éltem így arról nem tudok véleményt írni.De azt,tudom,hogy egy orvos és tűzoltó munkáját nem lehet összehasonlítani egy boltoséval (mert gondold végig,vasárnap megvagy bolt nélkül és benzinkút nélkül is de orvos nélkül nem biztos de ő mikor orvosnak ment tudta mit vállal,a boltosnak nem hiszem,hogy szóltak a suliban mikor ezt kezdte tanulni,hogy te vasárnap is fogsz ám dolgozni meg ünnepnapokon is de csak azért mert egyeseknek az a családi szórakozás,hogy vasárnap a boltokban sétálnak.Nézd mindenki azt írja amit gondol te sajnálsz engem mert nem a te gondolatod tolerálom én meg sajnállak téged meg a családod ha nektek a bolt a szórakozás vasárnap .Én be tudok hétköznap vásárolni és az autóm is meg tudom tankolni úgy hétköznap,hogy hétvégén ilyenre ne legyen gondom ennyi.gondolom más se túl gyakran jut az eszedbe..(ez a mondat pedig személyeskedés és véleményem szerint azért mert vitatkozunk egy témában még nem kellene személyeskedni mert... Tovább olvasom >>

  "Nem tudom mi volt Kádár idejében mert még nem éltem így arról nem tudok véleményt írni."

  Háááááát...... Ebben a vitában ez olyan, mikor a botcsinálta autószerelő azt mondja: "nem tudom hogy működik az autó akkor amikor még beindult"... De szivesen megszakértem mi a baja...

  "De azt,tudom,hogy egy orvos és tűzoltó munkáját nem lehet összehasonlítani egy boltoséval "

  Ez tény. Az orvos, a az ápolónő a tűzoltó életet ment éjjel nappal, vasár és ünnepnap is. Társadalmilag sokkal fontosabb a szerepük mint egy bolti eladóé, ezért is vann sokkal kevesebben mint a boltosok.

  "... de ő mikor orvosnak ment tudta mit vállal,a boltosnak nem hiszem,hogy szóltak a suliban mikor ezt kezdte tanulni,hogy te vasárnap is fogsz ám dolgozni meg ünnepnapokon is"

  Erre két lehetséges válasz van:
  1. A boltosnak külön fel kellett volna hivni erre a nüansznyi körülményre a figyelmét, mert egyszerüen vakon és süketen ment el szakmát tanulni - lehet hogy a képességei nem tették lehetővé számára a választást..

  2. A boltos pontosan tudta hogy mit válall, de mivel már túlontúl sokan vannak, most megpróbálják kitérdepelni a rövidnadrágot..

  ...én meg sajnállak téged meg a családod ha nektek a bolt a szórakozás vasárnap. "

  Ezért nem kell hogy sajnálj, mert vasárnap azért vásárolok mert csak ez a lehetőségem áll fenn. egyébként sem bírom ha hétköznap be kell állnom egy csomó ráérős nyugdíjas közé egy végtelen sorba a kasszához. UI: ninc időm hétköznap vásárolgatni, mert én dolgozom:))))) Azért hogy a boltos tudjon kinek eladni!

  "Én be tudok hétköznap vásárolni és az autóm is meg tudom tankolni úgy hétköznap,hogy hétvégén ilyenre ne legyen gondom ennyi."

  Biztosan banki ügyintéző, vagy valami 8 órás kis adminisztrativ vagy, család és másod- harmad állaás nélkül. Talán próbáld ki miylen az. Aztán alkoss véleményt arról, hogy miért kell egyeseknek éjszaka vagy hétvégén vásárolni..

  "az a véleményem,hogy egy személyeskedő,vitázni nem tudó,buta ember vagy."

  Vitázni az tud aki lát és ért, aki tapasztalt mindkét oldalon. Te melyikhez is tartozol?? Mert egy oldalról látsz dolgokat. De ez kevés a tartalmi vitához, a véleméynalkotás szabad persze, de ilyenkor jobb ha szépen csendben marad az ember.. még hülyének is nézhetik..”
 • 25. pancser 2011. január 04. 11:10
  „Kedves "b.ildi57"! Azért kell nyitva tartani az áruházakat mert erős rá az igény. Az üzletben dolgozó hölgyek családi élete magánügy nem tartozik rám a vásárlóra, nem is lehet vele meggyőzni senkit. Aki egész héten el van havazva, miért ne vásárolhatna be akár vasárnap, nem érdekel a többi, mint ahogy téged sem hogy sokszor késő éjszakáig a hét minden napján akár késő éjszakáig dolgozunk. tanácsom: Mindenki meg tudja szervezni a gyereke magánéletét. Nekünk soha nem sikerül a gyereket nyugodt körülmények között az iskolába küldeni, mint annak aki délutános vagy éppen a vasárnapi szabadnapját tölti. Pro és kontra! az üzleti világ a profitról szól a munkavállaló világa meg az állásról.
  A régi dolgokat meg kár emlegetni. Aki 57-ben született az tudhatja, hogy szinte bolt sem volt, ami volt az meg nyomasztó áruhiánnyal küszködött, mi vevők meg a munkaidőbeni nyitva tartással. Ezért lógtunk a munkahelyről, hogy vásárolni tudjunk. Végezetül meg egyszer: a folyamatos beosztásban lévők is megtalálhatják a család örömeit ha komolyan akarják, de sajnos vannak olyanok akik ez irányú kötelességük elmulasztása miatti gondjaikat a vasárnapi nyitva tartásra kenik!”
 • 24. b.ildi57 2011. január 03. 20:45
  „Pancser ha ennyire oda vagy a vasárnapi plázázáshoz akkor menj és dolgozz ott, akkor majd más lesz a véleményed. Főleg mert nagyon jól megfizetik. Régen a vasárnap az vásárnap volt és szórakozás ez igaz de legalább hét közben a család találkozott, de most ha mondjuk anyuka éppen délutános és egy hétvégén is nyitva tartó boltba dolgozik hát akkor sajna vasárnap se találkozik a gyermekeivel. Igaz vigyen magával fényképet úgy is jó szerinted.
  Régen amikor még nem volt minden családnak hűtője akkor se voltak vasárnap nyitva a boltok mégse romlott meg a kaja pedig legkésőbb szombat 2-ig kellett bevásárolni.”
 • 23. pancser 2011. január 03. 16:44
  „Egy kis magyar nyelvlecke "babyangyalnak"! Vasárnap=vásárnap! Amikor még az embereknek minden nap dolgoznia kellett kivéve a mise napját, akkor volt a vásár, mert akkor értek rá az emberek. A vásáron a hagyomány szerint csepűrágók, mindenféle mutatványosok is szórakoztatták a nagyérdeműt. De meg kell nézni a Ludas Matyi filmben a vásárt. Ott és akkor szórakoztak is az emberek, a vásárlás is szórakozás volt, keleten ma is az. Tehát a vásárlás szórakozás, az ismeretek szerzésének a társadalmi érintkezés egyik legfőbb helye az idők kezdete óta. A nagy városok mind ott alakultak ki ahova az emberek összehordták a portékáikat és csereberéltek. Milyen nagy öröm volt ha valaki valamilyen kedvére való árut tudott vásárolni. Még egyszer: a vásárlás öröm, akinek teher ott valami baj van, menjen el lélekgyógyászhoz!”
 • 22. babyangyal 2011. január 03. 11:15
  „Nem tudom mi volt Kádár idejében mert még nem éltem így arról nem tudok véleményt írni.De azt,tudom,hogy egy orvos és tűzoltó munkáját nem lehet összehasonlítani egy boltoséval (mert gondold végig,vasárnap megvagy bolt nélkül és benzinkút nélkül is de orvos nélkül nem biztos de ő mikor orvosnak ment tudta mit vállal,a boltosnak nem hiszem,hogy szóltak a suliban mikor ezt kezdte tanulni,hogy te vasárnap is fogsz ám dolgozni meg ünnepnapokon is de csak azért mert egyeseknek az a családi szórakozás,hogy vasárnap a boltokban sétálnak.Nézd mindenki azt írja amit gondol te sajnálsz engem mert nem a te gondolatod tolerálom én meg sajnállak téged meg a családod ha nektek a bolt a szórakozás vasárnap .Én be tudok hétköznap vásárolni és az autóm is meg tudom tankolni úgy hétköznap,hogy hétvégén ilyenre ne legyen gondom ennyi.gondolom más se túl gyakran jut az eszedbe..(ez a mondat pedig személyeskedés és véleményem szerint azért mert vitatkozunk egy témában még nem kellene személyeskedni mert nem illő)de én tudok alkalmazkodni így ősszintén megírom az a véleményem,hogy egy személyeskedő,vitázni nem tudó,buta ember vagy.”
 • 21. szocdem 2011. január 03. 09:40
  „20. babyangyal 2011.01.03. 07:52
  Nyugodtan legyenek zárva a boltok vasárnap,semmi szükség,hogy nyitva tartsanak

  Valóban semmi?? Akkor talán a kórházakm, a mentők, a hotelek, és a benzinkutak, tűzoltók, stb is legyenek zárva - elévégre ezeknek is van családja nem csak a polcrakóknak..

  "csak azért mert egyes családoknak az a szórakozás,hogy vasárnap a boltokban csavarognak, szégyen"

  Őszinte részvétem, hogy elitéled azokat az embereket, akik élnek a nekik épitett környezet adta lehetőséggel - olyan életmódot véve fel, amiylet alkottak nekik! Talán Kádár efti alatt a komcsi szombatot nem utáltad ennyire?? VAgy igen? Akkor most mi ias a baj azokkal akik hétvégén nem dolgoznak, hanem betaraznak hétköznapra, hogy pihenhessenek a napi 10-12 óra meló után???

  "komolyan eszembe se jutna,hogy vasárnap valamelyik boltba sétáljak."

  Azt gondolom más se túl gyakran jut az eszedbe..”
 • 20. babyangyal 2011. január 03. 07:52
  „Nyugodtan legyenek zárva a boltok vasárnap,semmi szükség,hogy nyitva tartsanak csak azért mert egyes családoknak az a szórakozás,hogy vasárnap a boltokban csavarognak,szégyen komolyan eszembe se jutna,hogy vasárnap valamelyik boltba sétáljak.”
 • 19. Winternight 2010. december 31. 23:37
  „Ausztriában is zárva vannak a nagyobb hiper és szupermarketek vasárnap.”
 • 18. pancser 2010. december 31. 12:49
  „Nem érdekelnek a hiperekben dolgozók nyögedelmei, dolgozzanak, vagy tűnés onnan minél előbb! De őket kérem ne fogadják a kórházak, ne szolgálják ki a benzinkutak, legyünk következetesek. Ja és kötelezném őket a vasárnapi ájtatoskodásra, a megfelelő templomokban!”
 • 17. adelusz 2010. december 31. 12:27
  „Miért kellene elküldeni embereket a munkahelyekről.Ha az az ember aki hétvégén megy bevásárolni,az bemegy hétköznap.Így többen lesznek a vevők hétköznap,tehát több eladó kell meg pénztáros nem??”
 • 16. annobon 2010. december 31. 09:51
  „Különben meg ez az egész vasárnapi munka témakör csak vihar egy lavór vízben! Most ugye az ember (pl én is) gyakran járok vasárnap boltba (hiperbe, sarkiba, üzletközpontba, stb.), mert nyitva vannak. Ha meg nem fogják engedélyezni, akkor nem fogunk vasárnap boltba járni. Attól még senki nem fog éhen halni. Ennyi...”
 • 15. borosné551201 2010. december 30. 20:09
  „Kedves IGAZAMVAN !
  Valójában Te magad sem tudod miről beszélsz vagy csak egyszerűen bugyog belőled a gyűlölet?Először,ha ezt nekem szánta akkor borzasztóan szánalmas vagy,másodszor se nem vagyok 55-éves se nem dohányzom se nem támasztok sehol pultot,de van jól fizető állásom amit én is megbecsülök és szeretem csinálni amit csinálok!!!
  Jaaaa és a házról annyit hogy csak nyugodtan égjen a tiéd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. annobon 2010. december 30. 10:06
  „Kicsit off!
  "Ismerek néhány "borosnét" Az elmúlt rendszerben, ha valamelyik közhivatalt fel kellett hívnom, idősebb kolléganőm mindig mondta, hogy a központossal kapcsoltassam Kocsisnét! Visszakérdeztem (eleinte), hogy ki az a Kocsisné? Mire ő: jajj hát minden valamirevaló hivatalban dolgozik egy "Kocsisné". A legfurább az volt, hogy az esetek 80-90%-ban igaza is lett... :)
  on!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a nyugdíjlevelek - Figyeljen a határidőkre!

Az ONYF leveléhez csatolt tájékoztató szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál… Tovább olvasom