Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Városok és áfaemelés: Százmilliós pluszköltségek

Győr-Moson-Sopron - Vajon túléljük az öt százalékos áfaemelést? S vajon hitelt vesznek fel a városok vagy a lakosokkal fizettetik meg a plusz költségeket?

Egyelőre az látszik, hogy többletkiadást jelent városainknak és a megyei önkormányzatnak a július elsején esedékes öt százalékos emelés. A legtöbb helyen hitelfelvételre, költségvetés módosításra és fejlesztések befagyasztására készülnek.

A megyei kórház mindent visz

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat többletkiadása több mint 129,5 millió forint lesz az áfaemelés miatt a következő féléveben, ebből közel 103 milliót a Petz kórház „mondhat magáénak". A megyeházán már azt is tudják hogy 2010-ben 259 millió 204 ezer forint pluszköltséggel számolhatnak (207,8 millió a kórház). A megyei önkormányzat két kiemelt beruházását szintén érinti az áfaemelés: a „póluskórház"-projekt esetében 11 milliárdos beruházása 550 millió forinttal emelkedik; a Tóth Antal Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Sopron) t átalakításának kölsége plusz 11 millió forint. Az önkormányzat kisebb mértékben saját többletbevételéből, túlnyomó részt hitelből pótolja a hiányzó összegeti.Győr félmilliárd, Sopron 150 millió

A győri önkormányzatnak várhatóan 550-600 millió forint pluszköltsége lesz az 5 százaklékos áfaemelés miatt – tájékoztatta lapunkat Simon Róbert Balázs, pénzügyekért felelős alpolgármester. Az emelés a beruházási, stratégiai, felújítási kiadásokat is érinti, ez az összeg körülbelül 110-120 millió forint. Ennek ellenére a város a fejlesztések és beruházások halasztásával nem számol. A költségvetés módosítását az önkormányazt a nyári szünet utánra tervezi.

A soproni városvezetés szerint az alulfinanszírozott önkormányzatok már nem tudják magukra vállalni az újabb kormányzati adóemelést. A soproni önkormányzat is kénytelen az adóemelés mértékével emelni a szolgáltatási díjakat. Az áfaemelés miatt csak a beruházások területén 130-150 millió forintos veszteség éri Sopront, hiszen ennyivel többet kell kifizetni. „Mindez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb helyi fejlesztést tudunk végrehajtani, a költségvetést ennek megfelelően módosítjuk, de az önkormányzat egyéb elvonásoktól is folyamatosan szenved" – fogalmazott Kuslics Balázs sajtószóvivő.

Millió forintos gondok
Millió forintos gondok

Hitelből pótolni

Kapuváron az 5 százalékos emelés mintegy 60 millió forint többletet jelent. A pályázati beruházások költségeit pedig körülbelül 80 millió forinttal növeli (ezek a kiadások nem csak az idei évben realizálódnak). A hiányzó forrásokat hitelből pótolja a város. „A költségvetési rendeletünkben a kiadási és a bevételi oldalt folyamatosan összehangoljuk. Hogy ez mekkora változtatást jelent, egyelőre nem látható, de biztos, hogy a tervezett fejlesztéseket és beruházásokat szűkebbre kell szabnunk, hiszen a város működését mindenképpen biztosítanunk kell" – hansúlyozta Hámori György polgármester. Az önkormányzat néhány fejlesztést előrehozott, és megpróbálják a hónap végéig befejezni. A nagyobb beruházások, amelyek közbeszerzés függőek, már nem kivitelezhetők. „Hogy ezekből melyek valósulhatnak meg, azt a költségvetés második féléves állásától tesszük függővé."

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester pontos számokat még nem tudott mondani kérdésünkre, mindössze annyit közölt, körülbelül ötvenmillió forintos többlettel számol a város. Azt is megtudtuk, a nagyberuházások (pl: útépítés) áfája a jövő évi költségvesét érinti.

Gyopáros Alpár csornai alpolgármester elmondta, számításaik szerint 30 millió forintos többletkiadásra kell felkészülniük. A 13 millió forintos működési céltartalékot várhatóan itt használják fel, de mint a politikus fogalmazott, „a fennmaradó 20 millió forintra jelenleg még nincs megoldásunk, de faraghatunk a kiadásokból, vagy emelhetjük a működési hitelünket". Csornán úgy látják, tetézheti a problémát, hogy az önkormányzatoknak forráselvonásra is fel kell készülniük, illetve a csornai kórház finanszírozásának romlása is önkormányzati forrásigényt eredményezhet. A pályázati támogatású fejlesztések többletköltségét a kötvény bevételeiből pótolhatja a képviselő-testület, ezért nem valószínű, hogy Csornán elmaradna valamelyik fejlesztés.

Olvasóink írták

 • 6. okostojas007 2009. június 19. 16:44
  „az a szerencse hogy ennyi okos tornacipő él ebben a városban
  de a torna cipő lehet okos <moderálva>
  mj. az áfa emelés csak a végfogyasztókat érinti aki áfa alany teljesen mindegy hogy 15-20-vagy 25 % - t igényel vissza
  pl. helyi busz közlekedés + 5 %- os áfa emelés miatt miért + 6,5 % - s áremelés..............
  ha ezt érted és elmagyarázod akkor tényleg okos vagy és visszavonom a második sort ............”
 • 5. tornacipő 2009. június 19. 15:58
  „okostojas007
  arról szól a cikk mennyi lesz a hiányuk, nyilván azt is beleszámolták hogy a bevételeik nekik is nőnek 5 százalékkal
  <moderálva>”
 • 4. FREDDY/S 2009. június 19. 09:41
  „Akiknek 500e forintnál több a havi jövedelmük, abból bőségesen biztosítható a hiányzó összeg, nemde...”
 • 3. okostojas007 2009. június 19. 08:06
  „Önkormányzatok nem ÁFA alanyok ????????
  mert ha igen akkor ez a cikk nagy ferdítés ...............”
 • 2. Primax 2009. június 19. 07:21
  „#1 !
  Miért nem alszol inkább ?”
 • 1. adalfold 2009. június 19. 02:00
  „Gyurcsány, Bajnai,Kóka, Simor, Feldmájer,oszkó tőkekimentését valamiből fizetnünk kell. nemde?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkét emelt a GYSEV magyar tulajdonosa

Tőkét emelt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) többségi tulajdonosa – a Magyar Állam -… Tovább olvasom