Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Varga Mihály vizsgál: újabb csontvázak a gazdaságban

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő.

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t kedden. Az MTI azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert az államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta.

A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében - fűzte hozzá - számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb "csontvázak" vizsgálata, elemzése még tart - közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.

Orbán Viktor a választások előtt, márciusban adta a megbízatást a Fidesz alelnökének, hogy a gazdasági tényfeltárással rögzítse a költségvetési, gazdasági helyzetet.

A Fidesz elnöke április közepén azt mondta, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud adni, és majd a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Ezt követően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól, és a júniusi, közbülső jelentés után - amelytől azt várja, hogy a "nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse" - a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt.

A miniszterelnök-jelölt május elején azt is közölte: az, hogy pontosan melyik adót és mennyivel csökkentenék majd, attól függ, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságnak mi lesz a jelentésében.
Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két "csontvázat" biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.

"Ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia", döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania - emelte ki.

A Fidesz alelnöke egy május végi interjúban annyit mondott, hogy amikor a tényfeltáró bizottság a részjelentését június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani.

Valamikor a nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert "ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna" - közölte akkor, hozzátéve, "sem magunkat, sem a világot nem csaphatjuk be" azzal, hogy kozmetikázzák az adatokat.

A bizottság részjelentésének ismertetése előtt Varga Mihály június elején, már mint a Miniszterelnökség államtitkára találkozott 29 közgazdásszal. A munkaértekezlet előtt leszögezte: súlyos megállapításokat tartalmaz a bizottság részjelentése és nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat.

Az államtitkár június 5-én ismertette a bizottság részjelentését, ahol egyebek között leszögezte: konszolidált a magyar gazdaság helyzete, és a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, de a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség. A kormány ezt követően - és az után, hogy Kósa Lajos államcsőd-veszéllyel kapcsolatos közlése elhangzott - rendkívüli ülésen dolgozta ki azt a 29 pontos akciótervet, amelyet aztán Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án ismertetett a parlamentben.

Olvasóink írták

 • 10. annobon 2010. szeptember 14. 11:48
  „Ennyi csontvázzal már betelne a Szabadi úti köztemető, aztán nyithatnánk egy újat!”
 • 9. GD 2010. szeptember 02. 17:33
  „Varga Mihály a csontvázkeresést jobb ha úgy végezné,mint kórboncnok és nem mint politikus. Biztos,hogy többre mennék vele így....”
 • 8. Jandex 2010. szeptember 01. 20:40
  „5. hozzászólás FW190 2010.09.01. 09:45
  Királyunk válogatta őket,hát most építsen belőlük várat! :)))”
 • 7. Phobos 2010. szeptember 01. 10:46
  „Az államfő mint a Fidesz házi felszolgálója

  Magyarország államfője, Schmitt Pál gondoskodik a kormánypárt élelmezéséről a szeptember 4-én megrendezésre kerülő kötcsei Fidesz-pikniken. A Nemzeti kormányzás mottót viselő rendezvényen a köztársasági elnök és felesége lecsóval kedveskednek az egybegyűlteknek.

  Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság első számú közméltósága Orbán Viktor tányérkáját is telemeri finom lecsóval, talán még csípős paprikát is tesz a tálcára a puha kenyér mellé.
  Az államfő, aki boldogabb demokráciákban kifejezi a nemzet egységét, akinek tekintélye megkérdőjelezhetetlen, szavának súlya van, nálunk kuktasapkában bohóckodik a kormányzó párt holdudvarának dzsemboriján. Vajon el is mosogat maga után?”
 • 6. Primax 2010. szeptember 01. 10:24
  „5. hozzászólás FW190 !
  Hát , igen.
  Nem elég, hogy nyakig ülünk benne, a narancsosok még rázzák is a bilit.
  Köszönjük.”
 • 5. FW190 2010. szeptember 01. 09:45
  „Hálátlan a kormány feladata, SZ.R-ból kell várat építeniük. A többi duma!”
 • 4. tudorka 2010. augusztus 31. 18:30
  „A múlttal a történészek foglalkoznak, Ti barmok meg a jövőre kaptatok felhatalmazást az állítólagos forradalomkor a szavazó fülkékben. Az Orbán bulla kevés ám a jövőhöz, vagy Ti ehhez barmok vagytok? Szedjétek össze magatokat oszt kezdjétek beváltani az ígéreteiteket vagy takarodjatok a náthásba. A Kossuth téri sátorozók meg megint mehetnek ám sátorozni, mert a népet megint becsapták! Vagy a sátortábort is a Viktor szervezte mint a kordonbontást?”
 • 3. Primax 2010. augusztus 31. 17:07
  „Varga Mihály - és vele együtt a narancsos társaság - kezd egyre nevetségesebbé válni.
  A "csontvázkeresgélés" helyett inkább a szép ígéreteik végrehajtásán dolgoznának.
  Amúgy innen fúj úgyis a szél :
  Tudják ők, - is - hogy felelőtlenül marhaságokat ígér(get)tek, de a "mindent elsöprő erejű diadalhoz" szükség volt a simliskedésre.
  A nép elhitte, a nép megette.
  A "példátlanul nagy felhatalmazást kapók" pedig nem győznek kifogásokat keresni.
  Keresik, keresgélik, de nem nagyon találják a csontvázakat.
  A nép pedig méla áhítattal lesi őket, hogy folyik a "rendrakás".
  A nép addig sem a saját bajaival van elfoglalva.
  Narancsvilág.”
 • 2. Jandex 2010. augusztus 31. 14:51
  „A varga két évig pénzügyminiszter volt utána nyolc évig a költségvetési bizottság elnöke,most keresi mit qrt el tíz év alatt???/miért kapta a "lét" tíz évig????/”
 • 1. kefefejű 2010. augusztus 31. 11:35
  „Befejezte a munkát, ami még egy-két hónapig tart majd. Előkerült egy-két csontváz, de még vizsgálják, hogy amit találtak az tényleg csontváz...
  Magyarul: még nem találtak semmit, amire rá lehetne fogni az "azonnali és drasztikus adócsökkentés" és az egyéb "tejjel-mézzel folyó kánaán" típusú ígérgetések meg nem valósítását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Midibuszt tesztelt a BKV

A mosonmagyaróvári Kravtex Credo midibuszát teszteli vasárnapig a BKV a 39-es vonalon. Tovább olvasom