Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Varga Mihály gondolata után: megszűnik az eva, és az ekho?

Adószakértők szerint az ekho és az eva megszüntetése kedvezőtlen lenne, de egyszerűsítené és átláthatóvá tenné az adórendszert.
Adószakértők szerint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetése kedvezőtlen lenne ugyan a kedvezményezetteknek, de egyszerűsítené és átláthatóvá tenné az adórendszert.

A Heti Válasz című lap Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, volt pénzügyminisztert idézve azt írta, hogy a volt pénzügyminiszter elképzelhetőnek tartja az ekho és az eva megszüntetését.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő mindkét adónemet indokolatlan kedvezménynek nevezte. Ezek megszüntetése szerinte "tisztítanák az adórendszert". A szakértő megjegyezte azt is, hogy az ekho például az újságíróknál már régen nem az újságírónak, hanem a foglalkoztatónak jelentett kedvezményt.

Az evával kapcsolatban Vámosi-Nagy Szabolcs kifejtette: az azoknak a vállalkozásoknak indokolatlan kedvezmény, ahol nincs igazi költség. A társasági adó csökkentésével még mindig az eva a kedvezőbb, amit jelez az is, hogy az adó mértékének 25-30 százalékra emelését követően mindössze az evázók egy százaléka lépett vissza. Az eva megszüntetésével elvileg emelkednie kellene a költségvetési bevételeknek, de hogy mennyivel, arra a szakértő nem tudott választ adni.

Vadász Iván azt kérdésesnek nevezte, hogy az eva és az ekho megszüntetésével a most legálisan adózok az adóelkerülők körét bővítenék-e. Szerinte is sérti az adósemlegesség ez a két kedvezményes adó. A szakértő felidézte, hogy mindkettő bevezetése politikai ígéretre történt. Az evát a Medgyessy-kormány vezette be 2003-tól, az ekhót pedig a Gyurcsány-kormány 2006-tól. A megszüntetésükkel mintegy 120 ezer ember kedvezménye szűnik meg - mondta Vadász Iván. Ekhót mintegy 12 ezer ember fizet, az eva-körben pedig mintegy 110 ezer - döntően egyszemélyes vállalkozás - adózik.

Az idei, a 2011. évi költségvetési törvény nemcsak az idei évre, hanem a következő évekre is rögzíti az eva-bevételeket. A törvény 2011-re 196 milliárd forintot irányoz elő. A következő évekre 2012-re 208,5 milliárd forint az irányszám, 2013-ra 224,4 milliárd, 2014-re pedig 242,8 milliárd forint. Az eva körbe azok a vállalkozások kerülhetnek be, amelyeknek az éves bruttó, áfával növelt bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot.

Az adó mértéke pedig - miután a Bajnai kormány idején 25 százalékról felemelték - jelenleg 30 százalék.

Az ekho a bruttó jövedelem minimálbéren felüli része után vehető igénybe. A munkáltató 20, a foglalkoztatott pedig 15 százalékot fizet, s az ekhozó jövedelem után más közterhet - személyi jövedelemadót, társadalombiztosítási járulékot - már nem kell megfizetni. Az ekhóval újságírók, színészek és más szellemi foglalkozásúak élhetnek, de az idén nyáron a sportolókat is bevonták ebbe a körbe.

Olvasóink írták

 • 12. eriká 2011. október 26. 22:31
  „"az utolsó aki elmegy kapcsolja le a villanyt"”
 • 11. eriká 2011. október 26. 21:09
  „nekem szinte alig van költségem olyan a munkám. Ez az egy ami miatt úgy éreztem megéri itthon dolgozni, de így is szájhúzva. Viszont olyan szakmám van, hogy külföldön tárt karokkal fogadnának ráadásul sokkal-sokkal több pénzért, normálisabb munkakörülmények között.

  hmm. már szóltam a férjemnek, hogy feküdjünk rá az angolra, mi legalább a szakmánkban dolgozhatnánk nyugaton. Úgy látszik nem kellünk az országnak, főleg, hogy jó szakemberek vagyunk, nagy teherbírással a versenyszférában. Minek kellenénk?
  Mellesleg azért nem folyt be annyi jövedelem nekik az evából, mert kevesebb lett a munka is, a kis cégek örülnek, hogy életben maradnak a válság ellenére. Az eva eltörlésével nagyon valószínű, hogy le kéne húznunk a rolót - igyekszünk a válság ellenére folytatni, bízva abban, hogy egyszer vége lesz. De így is a gyomrom forog attól, hogy milyen nyomorban élek az irigyelt szakmámmal!
  de ha az a cél, hogy menjen külföldre még több hazai pénzen oktatott, gyakorlattal rendelkező jó szakember, akkor azt szép lassan elérik. Mondom úgy, hogy én rájuk szavaztam.”
 • 10. load 2011. szeptember 29. 09:13
  „9. hehe08
  Ha azzal akarsz a költségvetésbe pénzt önteni, amit a hozzászólásod második részében leírtál, akkor ne cikizd Vámosi Nagy Szabolcsot, mert nagyon nem vagytok egy súlycsoportban!”
 • 9. hehe08 2011. szeptember 28. 23:05
  „Vámosi Nagy Szabolcs..... azta.... és ezt még mindig megkérdezik és ez még mindig válaszol.....
  a pofámról lesül a bőr...... a név mögött bizony nincs semmi.... főleg nem szakma.....
  Minél jobban szorítják a markukat annál többen folynak ki az ujjaik közül......
  Orbán már írja első könyvét... címe: Így tettem tönkre Magyarországot, mert hozzánemértő embereket foglalkoztattam

  Lenne hol pénzt keresni a költségvetésben..... csak ugye az fájna a képviselő uraknak......
  pl a bizonylat nélkül elszámolt költségtérítések, a túlzóan magas fizetésük, az állami beruházások minimum duplára árazása (miért kerül nálunk kétszer-háromszor annyiba egy km autópálya mint Ausztriában???)
  Aztán vissza lehet nyúlni a múltba is..... mondjuk az alföldön épített alagút és viadukt ügyeket meg lehet piszkálni rendesen..... stb....”
 • 8. Jandex 2011. szeptember 24. 08:34
  „Mikor lesz már 2014? :)))”
 • 7. BsBe 2011. szeptember 23. 20:42
  „http://www.fn.hu/allas/20110923/miert_gyanusak_kiskeresetuek/
  nagyon igaz, főleg az utolsó bekezdés: A magyarázat a hazai és a svéd elit közötti minőségnek a különbsége. Magyarország - elitből is - jobbat érdemelne.”
 • 6. pancser 2011. szeptember 23. 20:38
  „Azt kötve hiszem, hogy az EVA-nál találnak átláthatóbbat. A számlagyűjtés most is lehetséges lenne, az ÁFA-t visszaigényelnék, úgy hogy a kisemberek megint tömegével kezdenének csalni. Az ellenőrzés most a legegyszerűbb, szerintem az EVA-sok nem csalnak mert nincsen értelme.”
 • 5. embertelen 2011. szeptember 23. 18:09
  „A fidesz a nagy próbákozó, mindent megszüntetnek, de maguk se tudják, mi lesz utána. Egy biztos, a magyar nemzet meg a próbálkozásokba beledöglik!”
 • 4. arrabonem 2011. szeptember 23. 16:13
  „"A napokban felröppent, hogy 600 ezer forintra emelné a képviselői illetményt Lázár János javaslata. Most kiderült, hogyez nem igaz: 750 ezerre emelné. A Fidesz frakcióvezetője ezzel együtt átalakítaná a teljes fizetési szisztémát is, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutatónak tartja."”
 • 3. Alerich 2011. szeptember 23. 16:12
  „Ez legfeljebb akkor volt igaz,mikor bevezették,"becsalinak",több maradt nettoban ,mint amennyi brutto volt!Összességében igazolta magát,mert több adó folyt be,még így is,mert akik addig ügyeskedéssel veszteségessé tették magukat,inkább ezt választották,hogy ne kelljen babrálni,meg félni.Az lesz ám az egszerű,ha minden évi~2 millás volt kényszervállakozó elkezdi gyűjtögetni a számlákat!Mondjuk a "telephelyre"-ami persze a lakása-vásárolt 200ft-os WC keféről is!Söralátétnyi adózás?Igaz,azt nem mondták,hány oldalas!Egy éceszgéber mondta a napokban,hogy az adójóváírások,superbrutto,stb,miatt "ÁTMENETILEG"(!)bonyolultabb is lehet az adóbevallás!
  NESZTEK!Négy évnyi átmenet?HOVA? A kommunizmusba?”
 • 2. mmppss 2011. szeptember 23. 15:36
  „"mindkét adónemet indokolatlan kedvezménynek nevezte"
  És az reális, hogy x nem tud elszámolni semmit, mert olyan jellegű a munkája, y meg mindent?”
 • 1. pozdorja 2011. szeptember 23. 14:18
  „Hát szerintem az EVA tök egyszerű. Egy szorzással megkapod a fizetendő adót. Ennél egyszerűbbet kitalálni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába saját részvényt vett

A Fotex és a Rába saját részvényt vásárolt csütörtökön a tőzsdén, miután néhány hete folyamatosan… Tovább olvasom