Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Varga Mihály: a tervezettnél kevesebb a bevétel a tranzakciós illetékből

A miniszter elismerte, hogy eddig a tervezettnél kevesebb bevétel származott a pénzügyi tranzakciós illetékből.
Nagyon jó lenne, ha volna egy végleges megoldás a devizahitelesek ügyében, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak hétfőn adott interjújában. Hozzátette: részekre bontott megoldások lehetségesek, és csak a meglévő eszközöket kell alkalmazni a devizaadósok esetében. Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot sikerül kialakítani.

A miniszter úgy látja, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentést elviselte az energiaszektor és nagyon bízik abban, hogy sikerült az energiacégek profitját csökkenteni, ebben ugyanis szerinte még nagy tartalék volt.

A miniszter elismerte, hogy eddig a tervezettnél kevesebb bevétel származott a pénzügyi tranzakciós illetékből, de még korai lenne a kulcs megemeléséről beszélni. Összességében rendben látja az idei költségvetést, ezért a kormány nem tervez újabb kiigazító csomagot. Ha mégis szükség lesz rá, akkor a kormány még tavasszal elkészíti azt a túlzott deficit eljárás megszüntetése érdekében.

A miniszter számára az egyik legfontosabb feladat a növekedés beindítása, hiszen ettől függ, hogy a kormány bevezeti-e szeptembertől a pedagógus életpályamodellt. Ha a 7000 milliárdos vállalati hitelállomány 1 százalékkal növekedne, akkor 0,4-0,5 százalékkal erősítené gazdasági növekedést, és 0,2 százalékkal növekednének az állam bevételei - vagyis mindenki jól járna, idézte a Portfolio.hu a nemzetgazdasági minisztert.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar jegybank alkalmazhatná az állampapírok másodpiaci vásárlásának eszközét.

A miniszter azt is elárulta, hogy az adóügyeket helyettes államtitkárként Pankucsi Zoltánra bízta, aki dolgozott az Ernst and Young-nál, aztán a minisztériumban számvitellel, könyvvizsgálattal foglalkozott.


Olvasóink írták

  • 1. machers 2013. március 25. 21:17
    „"tervezettnél kevesebb"
    Miska!
    A tervezés és a hasraütés , nem egymás szinonímái.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Baltikumban a legkevésbé szervezettek a dolgozók

Az EU-ban a balti államokban a legalacsonyabb a dolgozók szervezettsége a szakszervezeti tagság alapján. Tovább olvasom