Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Varga: az ország adóssága 2013-ban finanszírozható

Varga Mihály szerint ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adóssága biztosan finanszírozható.
Varga Mihály szerint ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adóssága biztosan finanszírozható.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn kifejtette: a mai tudásunk szerint, ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adósságát biztosan tudjuk finanszírozni, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője megismételte: jelenleg hivatalos tárgyalások nem folynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról. Elmondta ugyanakkor, hogy egyeztetések zajlanak, elsősorban arról, hogy a pénzügyi szektort érintő, az elmúlt hónapokban és években bevezetett adóintézkedések kivezethetőek-e, ez az adóteher mérsékelhető-e, és ha igen, mi ennek az ellentételezése.

Varga Mihály szerint a nemzetközi szervezetek a 2013-as költségvetés elfogadása után értékelik majd a jövő évi büdzsét, és ezt követően folytatódhatnak a tárgyalások.

A kormány által októberben bejelentett, összesen 854 milliárd forint bruttó értékű költségvetési kiigazítási csomagról a miniszter elmondta: az IMF budapesti képviselője is jelezte már, hogy vannak olyan pontok, amelyeket ők másképp látnak, vagy nem tudnak elfogadni. Hangsúlyozta azonban: a magyar kormánynak nagyon komoly költségvetési korlátot kell tartania az Európai Unió nyomására, hiszen Magyarország 2004 óta a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt áll, és 3 százalék alatt kell tartania a GDP-arányos államháztartási hiányát. "Ha nem tudjuk tartani a hiányt, akkor az ország uniós támogatásoktól esik el" - mutatott rá.

Mint mondta, a két tárgyalópartner álláspontja között is különbség van: az IMF inkább csak a növekedés tartalmáról beszél, és ott vár el intézkedéseket, míg az EU-nak konkrét számszaki elvárásai vannak.

Varga Mihály szerint egy megállapodás a befektetői oldalról nagyobb biztonságot jelentene, "talán csökkentené a kamatszintet, tehát meg lehetne spórolni néhány milliárd forintot". De a másik oldalról azt is látni kell, hogy nem mindegy, milyen megállapodást érünk el, milyen programot fogadunk el - tette hozzá.

Görögország esetére utalva elmondta: ott van egy megállapodás az IMF-fel, és látjuk, hogy több százezer ember van az utcákon, autókat gyújtanak fel, rendőrökkel csapnak össze. "Egy felelős kormánynak tehát azt is végig kell gondolnia hogy ha megállapodik az IMF-fel és ennek van egy kedvező gazdasági hatása, akkor az milyen társadalmi következményekkel jár" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "a nemzeti érdekeket érvényesítő kormány azon van, hogy ez egy Magyarországra szabott program legyen és ne olyan, amelyben más országok már nem értek el sikereket".

Olvasóink írták

 • 8. machers 2012. december 04. 19:23
  „7.Valaki 2012.12.04. 18:55
  Mi van rommelke? Megint valakinek hiszed magad?
  Aztán, ha szénné égeted magad, akkor megint átváltasz a nagybetűkre, és hadvezérként tündökölsz?!
  Emlékszel? Itt buktál meg:
  http://www.kisalfold.hu/gazdasag/a_tesco_1000_uj_munkahellyel_szamol_jovore/2307883/

  27.Valaki 2012.11.23. 08:00
  AZ A BAJ, HOGY A”
 • 7. Valaki 2012. december 04. 18:55
  „mahika, megint fejest ugrottál az üres medencébe! :)))”
 • 6. machers 2012. december 04. 11:36
  „Varga finanszírozni, ("...a lejáró adósságot meg tudjuk újítani..."), míg a Medence Géniusza visszafizetni akarja az adósságot.

  Akkor most, hogyan tovább?
  Ez is egyfajta vélemény:
  http://www.sokkaljobb.hu/content/mi%C3%A9rt-haza%C3%A1rul%C3%A1s-visszafizetni-az-%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1got”
 • 5. Valaki 2012. december 03. 17:19
  „A nagy eszű lúdmillával már 160%-on lenne az államadósság. :)))”
 • 4. pozdorja 2012. december 03. 14:14
  „Csak én vettem észre azt a "ha" szócskát? Ha nem változik? Ha mázlink lesz? Ha megsajnál minket valaki?
  Mint egy rossz reklám: akár még finanszírozható is az ország adóssága 2013-ban! És 2014-ben?
  És senki ne jöjjön itt azzal, hogy a szocik hozták össze, mert nem érdekel! A Fidesz azt ígérte rendbe teszik az országot. Hát olyan marha nagy rend nem lett, viszont lett sok új adófajta. Nem csak a zsebeket kéne ám tömni, hanem dolgozni is kellene. Mondjuk olyan költségvetést csinálni, ami tartható és nem kell hetente foltozgatni. Addig kéne nyújtózkodni amíg a takaró ér. Nyugdíjtörvényt azonnal átírni, hogy csak annyi nyugdíjat lehessen kifizetni, amennyi befolyik, alanyi jogon járó kedvezményeket, segélyeket azonnal visszavonni. és nem utolsó sorban beszüntetni a felesleges, semmire nem jó beruházásokat.”
 • 3. 621 2012. december 03. 10:39
  „Hogy addig hány száz milliárdot dobtak ki(min. 4-5) a kokik meg a sallerok, de legfőképpen a ....ne hogy belelássanak az IMF-nél és az EU nál kuszaszem baromlodásaiba... arról nem szól a főosztályvezető....!!!”
 • 2. machers 2012. december 03. 10:19
  „"A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn kifejtette: a mai tudásunk szerint, ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adósságát biztosan tudjuk finanszírozni, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani.2

  "... mai tudásunk szerint,..."
  Ennek (mármint, tudás) kicsit ellentmond néhány apró dolog. Pl.:
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/parlament_a_jovo_evi_koltsegvetesen_valtoztathatnak_a_kepviselok/2309479/

  "A miniszterelnök felhívta az emberek figyelmét, hogy "mindenki, aki csak tud, lépjen be az árfolyamgátba, mert a forint árfolyama a többi európai valutához hasonlóan bizonytalan lesz a következő években"."
  http://www.dehir.hu/belfold/orban-az-arfolyamgat-lehetosegenek-kihasznalasra-biztat/2012/11/30/”
 • 1. Eva- 2012. december 03. 10:10
  „most látható igazán a fidesz hazugság a gazdaságról!
  Az adósság finanszírozható, ha a hatalmi érdek úgy kívánja.

  Tehát ha mindez 2006-tól folyhatna a fidesz és mszp közös segedelmével--akkor bizony ma gond se lenne!

  a fidesz hatalmi okból az mszp pedig ködös vízióból akkor kihátrált az ésszerűségből--hogy most mégis megtegye azt, amit az őszödi beszéd előírt--sok éves késéssel

  http://index.hu/belfold/2012/11/30/tgm_szanyi_scheiring/#
  itt pedig egy újabb gyöngyszem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohánytörvény: a trafikosok nem látják a jövőt

A vállalkozók a sok ismeretlen feltétel miatt egyelőre nem tudják kiszámolni, megéri-e belefogni az… Tovább olvasom