Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Válságálló: rekordévet zárhat a turizmus idén

Az első hét havi adatok alapján a vendégéjszakák száma és az árbevétel is meghaladja az idén a válság előtti időszakét.
A magyar vendégforgalom kiemelkedő eredményeket ért el az első hét hónapban, ha ez a tendencia folytatódik, rekordévet zárhat a turisztikai ágazat, amely "válságállóvá vált" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Turizmus Világnapját beharangozó sajtótájékoztatón.

Szatmáry Kristóf tájékoztatása szerint az első hét havi adatok alapján a vendégéjszakák száma és az árbevétel is meghaladja az idén a válság előtti időszakét. Az első hét hónapban 4,5 millió vendég fordult meg Magyarországon, 2,2 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal, 11,755 millióra nőtt, a bruttó árbevétel pedig 6,5 százalékkal bővült.

A SZÉP Kártyáról szólva elmondta, hogy az eddigi adatok messzemenően meghaladják az előzetes várakozásokat. A három nyári hónapban több mint 20 milliárd forintot költöttek a kártyákról a belföldi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokra az emberek, az ez évi teljes eddigi költés pedig megközelíti a 26 milliárd forintot. Már több mint 17.500 munkáltató több mint 52 milliárd forintot töltött fel a kártyákra több mint 700 ezer polgár számára, s a kártyákkal mintegy 35 ezer helyen lehet fizetni.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke beszámolt arról, hogy a szövetség 47 tagszállodájára kiterjedő felmérés szerint júliusban az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya együttes forgalma már 34,5 százalékkal meghaladta a 2011. júliusi Üdülési Csekk-forgalmat. Ebben a hónapban a SZÉP Kártya felhasználása a vizsgált szállodákban már közel háromszorosa volt az Üdülési Csekk felhasználásának.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) vezérigazgatója kiemelte: a turizmus rendkívül fontos munkahelyteremtő és jövedelemtermelő ágazat, hiszen csaknem 400 ezer embernek biztosít munkát közvetlenül, és a turizmusra jellemző ágazatok 1.322 milliárd forinttal járulnak hozzá a GDP-hez. A növekedés fenntartásához összefogásra van szükség, erre kiváló példa a Turizmus Világnapja, amelyet minden évben szeptember 27-én ünnepel a turisztikai szakma, s amelynek akcióihoz az MT felhívására az idén országszerte közel száz szakmai partner csatlakozott. A szolgáltatók ennek keretében kedvezményekkel, meglepetésekkel kedveskednek a turistáknak.

A Budapesti Iparkamara (BKIK) például Budapesten térítésmentes gyalogos idegenvezetést és a Magyar Kikötő Zrt. támogatásával hajós városnézést kínál. Szeptember 27-re meglepetéssel készülnek a fürdők is, érdemes a honlapjaikat meglátogatni. A Magyar Fürdőszövetség a szaunakultúra népszerűsítését állítja a középpontba a Turizmus Világnapján, és a szeptember 29-30-i hétvégén megrendezendő Szaunázók Hétvégéjén több kapcsolódó akcióval várja a vendégeket - mondták el a szolgáltatók képviselői a sajtótájékoztató keretében tartott rendhagyó Hop on Hop off városnézésen.

A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége is akciókkal készül, a világnap hetében féláron lehet megvásárolni a Hostelling International tagkártyáját, amellyel nemcsak Magyarországon, hanem a világ 90 országának több mint négyezer szálláshelyén lehet kedvezményeket igénybe venni. Ezeken kívül is számos akciót kínálnak azonban a szolgáltatók országszerte a Turisztikai Világnap alkalmából.

A sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf és Kopócsy Andrea átadta a 250. Hotelstars nemzeti tanúsító védjegyet. Mint az MSZÉSZ elnöke elmondta, eddig 460 szálloda regisztrált, közülük 254 minősített.

A MÁV-Start Zrt. és az MT a Turisztikai Világnap alkalmából stratégiai együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy erősítsék a magyarországi úti célok ismertségét, ösztönözzék a turisztikai bevételek növekedését, valamint elősegítsék a MÁV-START Zrt. belföldi utasforgalmának bővülését. Ennek jegyében a két társaság többek között közös marketing-kommunikációs akciókat szervez a hazai turizmus élénkítése és a belföldi vasúti utasforgalom növelése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelen konverziós díjak: 290 millió forintot fizet vissza a Raiffeisen Bank

A PSZÁF mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer… Tovább olvasom