Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Válság: nehezebben fizetik a közös költséget a panellakók

Győr-Moson-Sopron megye - A gazdasági válság a társasházkezelésben is érezteti hatását, s komoly nehézségeket okoz – ennek apropóján tájékoztatót tartottak kedden Győrben. A nagy kérdés: vajon akad-e megoldás a problémára?

A résztvevő szakemberek abban egységesen egyetértettek, hogy a válság okozta bajokat hosszútávon csak az energia takarékos felhasználása, s ezzel egyetemben a fűtési rendszerek és nyílászárók korszerűsítése oldhatja meg.

"A villany és fűtés használata sok esetben nagyon korszerűtlen és pazarló"

"Súlyos gondnak tartom, hogy Magyarországon még 15 éve is épültek olyan házak, melyek lépcsőházaiban a villany és fűtés használata nagyon korszerűtlen és pazarló. Ilyen szituációkban csak pályázatok segíthetnek, a pályázati rendszer azonban szövevényes és bonyolult Magyarországon, ráadásul a jogszabályok is sűrűn változnak.

Ezek kivédésére folyamatosan megbízható információkat juttatunk el a társasházi kezelőknek, s a Kossuth Rádióban péntekenként 10 órától van egy rövid probléma felvető-megoldó műsorunk is" – mondta Horváth Lászlóné, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének regionális képviselője.

Növekvő adósságok: egyre nehezebb fizetni a közös költséget a lakótelepeken

"Sok ember, illetve cég vállalja el a közös képviselőséget úgy, hogy nincs hozzá megfelelő végzettsége vagy szakismerete. A lakók azt gondolják, hogy egy ilyen cég megbízásával faraghatnak a költségeken, de többnyire mindez visszafelé sül el. Főként a rossz pályázatok benyújtása utána torpan meg egy-egy ház korszerűsítése, s talán az a legbosszantóbb, amikor a finanszírozó bank veszi észre a hiányosságot"– közölte Tóthné Szalai Éva.

Az Inszol Zrt. társasházkezelő üzletágának munkatársa hozzátette: tavaly november-decemberben a válság hatására megduplázódott a közös költség hátralékuk.

Újságírói kérdésre Tóthné Szalai Éva megerősítette, hogy a legnagyobb kintlévőséget a panelházakban élők halmozták fel Győrben (rögtön tegyük hozzá: sokszor önhibájukon kívül), míg a belvárosban és Szigetben viszonylag kevés nehézséget okoz a számlák folyamatos befizetése.

A szakember az előretakarékosságot - magyarán a közös költség valamilyen szintű emelését - is megemlítette, mint a válság elleni egyik potenciális gyógyírt.

Segít a Hazforum.hu!

"Az energia korszerűsítési pályázatok leadása előtt célszerű konzultálni a hitelintézetekkel, így számos hibát könnyen ki lehet szűrni.

A minél szélesebb tájékoztatást segíti a Hazforum.hu weboldal is, ahol a lakók kicserélhetik tapasztalataikat, sőt, különböző kérdéseikre választ kaphatnak szakértőktől" – magyarázta végszóra Lovasiné Fibrik Zsuzsanna, az OTP regionális társasházi pénzügyi szakértője.

Olvasóink írták

  • 3. Imcsi 2009. június 26. 15:44
    „Én azért különbséget tennék a nem tudó és a nem akaró fizető között!”
  • 2. kismarti 2009. június 24. 15:46
    „"A szakember az előretakarékosságot - magyarán a közös költség valamilyen szintű emelését - is megemlítette, mint a válság elleni egyik potenciális gyógyírt." Ez aztán a nagy szakember!!!!!!!! Vagy csak valaki elírta ezt a megállapítást?”
  • 1. tricse 2009. június 23. 20:12
    „Nehezen fizetünk mi már itten mindent bakker!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejtmenet - 6,5 százalékkal eshet a gazdaság

Tovább rontotta az idei gazdasági kilátásokra vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt., a… Tovább olvasom