Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Valótlanságokat állítottak Norbiék az Update termékekről

A reklámokban jogsértően tulajdonítottak a termékeknek betegséget megelőző, illetve azt kezelő hatást, sőt, nem is voltak piacvezetők. A versenyhivatal 15 millióra bírságolt.
A Foodorgany 2011 augusztusa és 2013 áprilisa között az Update termékeivel kapcsolatban intenzív reklámkampányt folytatott: reklámfilmekkel, sajtóhirdetésekkel, szórólapokkal, kültéri és vásárláshelyi reklámanyagokon valamint az interneten népszerűsítette az élelmiszerként forgalomba hozható Update termékeket.

A GVH döntésében megállapította, hogy a Foodorgany a vizsgált négy szempontból jogsértő magatartás folyatatott: jogsértően tulajdonított az Update termékeknek betegséget megelőző, illetőleg azt kezelő hatást; valótlan egészségre vonatkozó állításokat tett az Update termékekkel kapcsolatban; valótlan állításokat tett az Update termékek összetételével összefüggésben; valótlan piacelsőségi állításokat tett.

Fotó: MTI / Kallos Bea
Fotó: MTI / Kallos Bea

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott, a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt, és azt is, hogy a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék.

Enyhítő körülményként értékelte többek között, hogy a Foodorgany módosította a reklámjait, bevonta az egyes szórólapjait, átvizsgálta a csomagolóanyagait, ezek ellenőrzésére szakértőt alkalmazott, valamint honlapján feltüntette az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) oldalát, ami a fogyasztók tájékoztatását szolgálja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli, mekkora nyugdíjra számíthat? - Számoljon!

December végéig köthet nyugdíjbiztosítást, módosíthat összeget, aki szeretné kihasználni a január… Tovább olvasom