Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Vagyonadó - Az APEH módosított

Az adóhatóság módosította az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő bevallására szolgáló 1042-es bevallás nyomtatványt.

Az adóhatóság az Alkotmánybíróság (AB) határozatában foglaltaknak megfelelően módosította az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettségek bevallására szolgáló 1042-es bevallás nyomtatványt, a hozzá tartozó útmutatót, valamint a bevallás kitöltését segítő, az APEH honlapján elérhető programját is.

Aktualizálta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól szóló információs füzetet is. Az APEH azt kéri, hogy azok, akik az APEH honlapján elérhető programmal készítik el 1042-es bevallásukat, minden esetben a legutolsó verziót töltsék le, akkor is, amikor más bevallással együtt kell teljesíteni az egyes nagy értékű vagyontárgyakkal összefüggő kötelezettséget.

A nyomdai úton előállított 1042-es bevallás lakóingatlanokkal kapcsolatos részeit figyelmen kívül kell hagyni, a bevallás 01-es lapját pedig át kell húzni az APEH tájékoztatója szerint. Az Alkotmánybíróság (AB) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó részeit.

Az állami adóhatóság január 28-án, az alkotmánybírósági határozat közzétételének napján megsemmisítette az APEH internetes oldalára kihelyezett vagyonadó-kalkulátort használókról rögzített adatokat - tette közzé honlapján az APEH. Az adatok megsemmisítésére az adatvédelmi szabályok szerint került sor, amiről jegyzőkönyv készült.

Az APEH a vagyonadó-kalkulátort is eltávolította honlapjáról. A nagy értékű lakóingatlan adójáról bevallást benyújtó adózók esetében az adóhatóság intézkedik a bevallás adatainak törléséről, az iratok megsemmisítéséről, és erről az érintetteket egyedileg tájékoztatni fogja - tette közzé az APEH honlapján.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2010. október 26. 14:08
    „Engem őszintén felháborít a vagyonvizsgálatok megszűntetése !

    Az új garnitúra elintézte magának, hogy ellenőrizetlenül lophasson...”
  • 1. Lobbo71 2010. január 31. 11:31
    „Sokan 3-400ezer forintot érő autót fognak ezen az íven bevallani, aztán amikor olvassák, hogy "nagy értékű vagyontárgyak" és kinéznek az ablakon a szomszéd 10milliós autójára, amire nem kell vagyonadót fizetni, akkor majd vakarják a fejüket, hogy ki volt ez a barom, aki ezt kitalálta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan kedvezőbb forinthitel

Év végéig reálisan elérhető az 5-5,5 százalékos jegybanki alapkamatszint, amelynél már a… Tovább olvasom