Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Útlevél: mikor, mennyiért igényelhetünk?

Ha utazást tervezünk, érdemes időben gondoskodni az úti okmányokról, hiszen a kiállítás időbe telik. Útlevelet bármelyik járási hivatalban igényelhetünk.

Egy új útlevél felnőttek számára 5 évre szól és 7500 forintba kerül. Ha 10 évre kérjük, 14.000 forintba. 70 év felettiek 10 évre kapják, az illeték 2500 forint. Gyerekeknek hatéves korig 3 évre állítanak ki útlevelet, afelett 5 évre – az illeték minden esetben 2500 forint. Ha június eleji utazást tervezünk, még épp időben igényelhetjük az okmányt, amely alapesetben 20 napon belül készül el. Soron kívül ez 7 napon belül megtörténik, ekkor viszont 19.000 forint pótdíjat kell fizetnünk. Sürgősségi eljárás keretében 3 napon belül kiállítják az okmányt, a pótdíj 29.000 forint.

Azonnali eljárás esetén a határidő 24 óra, ezért viszont már 39.000 forintot kérnek el pluszban és csak Budapesten igényelhető. Figyelem! Nem ússzuk meg a cserét, ha időközben megváltoztak a személyi adataink. Kétszeres illetéket pedig akkor kell fizetnünk az útlevélért, ha azért kérünk újat, mert a régi okmány elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott. (Az ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekben felvilágosítást nyújt a kormányzati ügyfélvonal – 1818 – éjjel-nappal, hétvégén és ünnepnapokon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

A kormány arra is törekszik, hogy még az idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén… Tovább olvasom