Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Unalmas hetet zárt a tőzsde

Az átlagosnál jóval alacsonyabb forgalomban csak mérsékelten változtak a részvényárak az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén.

A BUX 23.146,69 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 84 ponttal, 0,36 százalékkal csökkent az értéke. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.920 ponttal, 9 százalékkal áll magasabban. A BÉT elmúlt heti teljesítményét a főbb részvénypiacok kiváró hangulata határozta meg. A befektetők kivárásra rendezkedtek be az amerikai időközi választások és az amerikai jegybanki funkciót betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának jövő heti ülése, és a várt eszközvásárlások részleteinek szerdai bejelentése előtt. A hangulatot a megjelent jó vállalati eredmények sem tudták feldobni.

A magyar részvénypiacon emellett továbbra is érezhető volt a magánnyugdíjpénztárak jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, egy esetleges tömeges visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe ugyanis eladói nyomást gyakorolhat a BÉT-en. A visszalépők portfólióinak kezelésével kapcsolatban még sok a kérdőjel, olyan elképzelések is napvilágot láttak, miszerint az állam átvenné a tagok részvényeit, vagyis nem kellene azonnal eladni őket. A múlt héten itthon is elindult a vállalati gyorsjelentési szezon, az "A" kategóriás társaságok közül elsőként a Zwack Unicum tette közzé a gazdálkodási adatait. A Zwack - amelynek a folyó üzleti éve április 1-jén kezdődött - 720 millió forint adózott eredményt ért el hat hónap alatt, ami 35,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Bruttó árbevétele 21,3 százalékkal, 9,48 milliárd forintra csökkent a 2010. április 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban. Az első negyedéves 23 százalékos bruttó árbevétel-csökkenés után a második negyedévben 19 százalékkal csökkent a Zwack forgalma, a karácsonyi időszak azonban alapvetően befolyásolja a társaság éves eredményességét, és jelentősen javíthatja az éves értékeket. Ennek ellenére a Zwack arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye, hogy a cég nyilvánosságra hozott adózott eredménycélját csupán 75 százalékosan teljesíti. A vezető részvények árfolyama vegyesen változott: az OTP és a Magyar Telekom gyengült, a gyógyszeripari papíroknak emelkedett az árfolyamuk, a Mol pedig változatlan árfolyamon zárt. Az OTP 1,09 százalékkal 5.800 forintra gyengült.

A Mol 20.750 forintot ért pénteken záráskor, ugyanannyit, mint egy héttel korábban. A Magyar Telekom árfolyama 3,6 százalékkal 563 forintra csökkent. A Richter 1,75 százalékkal erősödött, 46.500 forinton zárta a hetet. Az Egis árfolyama 1,48 százalékkal 22.935 forintra nőtt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 19 ponttal, 0,91 százalékkal 2.117,74 pontra emelkedett a múlt héten.

A kisebb papírok közül a Synergon 3,97 százalékkal 602 forintra drágult, miután elnyert egy nettó 7 milliárd forint összegű megbízást a BKV-tól a közlekedési vállalat forgalomirányítási és utastájékoztató rendszerének fejlesztésére. A heti részvényforgalom 60,3 milliárd forint volt, míg az elmúlt héten 122,1 milliárd forintot értékben születtek üzletek. Az összforgalom 64 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki. A Mol 14 százalékkal, a Richter 9,4 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 7,5 százalékkal részesedett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom