Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Újraindítják a termelést sziszeki olajfinomítójában

Az INA ideiglenesen január 14-én állította le a munkákat, akkor ezt azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre.
Az INA horvát olajipari vállalat a dolgozók tanácsának ülésén megerősítette, hogy áprilisban újraindítja termelését a sziszeki finomítóban – adta hírül pénteken a horvát sajtó.

Predrag Sekulic tanácselnök a HINA-nak úgy fogalmazott: a "csatát megnyerték", de nem tudják mi lesz később, miután újra kimerülnek a vállalat olajtartalékai.

Hozzátette: a szakszervezet kész arra, hogy a sziszeki finomító bezárása ellen további akciókat szervezzen.

Az ülés után az olajipari dolgozók szakszervezete is nyilatkozatot adott ki, amely szerint az egyetlen elfogadható megoldás, ha a sziszeki és a fiumei finomító is fennmarad.

Az érdekvédelmi szervezet a kormány egyértelmű álláspontjára is kíváncsi. Az átpolitizált nyilatkozatok, mind a „megteszünk mindent, hogy megvédjük a nemzeti érdekeket”, nem elég - közölték.

Nagyon fontos tudni, milyen konkrét intézkedéseket hoz a kormány a dolgozók munkahelyeinek megvédésére, és hogy mi van a beruházásokat ösztönző körülmények megteremtésével, amelyet a kormánynak kellene biztosítania – állt a közleményben.

Emlékeztetnek rá, hogy annak ellenére, hogy az INA-tól megvonták a kutatási jogokat és emiatt nem tudta elkezdeni a munkát a koncessziós területeken, a vállalatnak 16 év után mégis sikerült öt százalékkal növelnie termelését.

Az INA menedzsmentje a dogozók tanácsának ülésén ismertette a vállalat 2014-es eredményeit és a 2015-ös évre vonatkozó üzleti terveit – közölte a cég az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az INA a kutatás és a termelés terén továbbra is az olajtartalékok növelését tartja szem előtt a már meglévő szárazföldi és tengeralatti projekteknél, de további projektek bevezetését is tervezi, nagyobb hangsúlyt fektetve a nemzetközi lehetőségekre.

Kifejtik: a finomítói üzletágat illetően az INA meg akarja tartani piaci részesedését a hazai, de a kulcsfontosságú exportpiacokon is.

Hozzátették: a vállalat keresi azokat a lehetőségeket, amelyek a legtöbb hasznot hozzák az INA-nak termékei forgalmazásánál.

A közleményben kiemelték, hogy a vállalat létrehozott egy szervezeti egységet a nehéz maradékok feldolgozására alkalmas technológiát telepítő befektetésének előkészítő munkálataira a fiumei finomítóban, a beruházásra mintegy 400 millió dollárt fordítanak.

Az INA a sziszeki finomítóban ideiglenesen január 14-én állította le a munkákat, akkor ezt azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

302 forint egy euró péntek este

A dollárt leszámítva erősödött a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi… Tovább olvasom