Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Újra pert vesztettek a kishantosiak

A A gazdák most a pályázatot támadták, aminek benyújtója úgy pályázott az állami földbérleti pályázaton, hogy előzőleg nem is foglalkozott mezőgazdasággal.
Első fokon elutasította a bíróság a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. beadványát, amelyben azt kérték, állapítsák meg egy újonnan kötött bérleti szerződés érvénytelenségét. Azt a pályázatot támadták, amelynek benyújtója úgy pályázott az állami földbérleti pályázaton, hogy előzőleg nem is foglalkozott mezőgazdasággal - írja az Origo.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint nekik nem tisztük a pályázati rendszer szabályosságának vizsgálata, így nem lehet vizsgálni az állami földpályázat hátterét, csak a szerződés érvényességét. Az pedig még akkor is érvényes, ha a pályáztató szabálytalanságot követ el. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője szerint fellebbezni fognak.

Győzött a kétharmad, megindultak a gépek Kishantoson


Erről még áprilisban írtunk, akkor tötént ugyanis, hogy az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit.

A kishantosi központ társügyvezetője akkor elmondta, hogy a földpályázaton nyertes gazdák „nincsenek birtokban", és több bírósági per is folyamatban van, amelyek lezárultáig jogtalan a tevékenységük. Elmondta, hogy április 25-től kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, „ki van birtokon belül".

A név nélkül nyilatkozó nyertes földbérlők elmondták: a jogtalanul elvetett növényeket kiszántják, a földeket jogszerűen használják, és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele.

A beszántott növényállomány mintegy 140 millió forint értékű volt.

Fotók az áprilisi földfoglalásról


A gazdák akkor is veszítettekA bíróság április 25-én első fokon elutasította az új haszonbérlők birtokháborítás miatti keresetét.

A bíróság elutasította a kereseteket, mert jogi álláspontjuk szerint a becsatolt okiratok igazolták: az új haszonbérlőknek tudomásuk volt arról, hogy a korábbi haszonbérlő nonprofit kft. nem adta vissza a perbeli földterületeket az államnak.

Közölték, hogy a bizonyítási eljárás során az is igazolást nyert, hogy a kft. semmi olyan konkrét akadályozó cselekményt nem tanúsított, amely birtokháborításnak lenne minősíthető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Holcim eladja magyarországi érdekeltségét

Az adásvételre kényszerűségből kerülhet sor, mivel egy tavaszi fúziót követően a svájci cég Európa… Tovább olvasom