Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Újabb kamatdöntés

6,75 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén.

A monetáris tanács előtt a 6,75 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt, és a szűk többség a kamatcsökkentésre szavazott - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntést követő keddi budapesti tájékoztatón.

Londoni elemzők a kamatdöntésről

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsán belüli "mélyülő konfliktusként" és a testület inflációtűrésének erősödéseként értékelték londoni felzárkózó piaci elemzők az MNB keddi kamatcsökkentési döntését.

A 4cast közgazdászainak véleménye szerint a monetáris tanácson belüli "súlyosbodó konfliktusra" vall, hogy egymás után másodszor született ilyen minimális többségű kamatcsökkentési döntés.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői szerint ugyanakkor az egyre romló inflációs kilátások ellenére végrehajtott kamatcsökkentés azt jelzi, hogy a monetáris tanács mindinkább toleráns az inflációs cél túllépésével kapcsolatban, és csak akkor kezdene aggódni, ha tartós másodlagos inflációs hatások jelentkeznének.

A szűk többség arra utal, hogy a tanács 4:3 arányban szavazott a kamatcsökkentésről, akárcsak a múlt hónapban.

Az MNB elnöke elmondta, hogy az infláció tartósan a 3,0 százalékos középtávú cél fölött maradhat.

A jegybank stábja által készített előrejelzést ismertetve jelezte: az idén 1,4 százalékkal csökken, jövőre 0,7 százalékkal nő a magyar bruttó hazai össztermék (GDP). Az MNB júniusi Inflációs jelentésében 2012-re még 0,8 százalékos visszaesést, 2013-ra pedig 0,8 százalékos növekedést várt a 2011. évi 1,7 százalékos bővülés után.

Simor András közölte: az MNB szakértői szerint idén 5,8 százalékkal, jövőre 5,0 százalékkal nőnek Magyarországon a fogyasztói árak, gyorsabban a júniusban jelzett idei 5,3 százalékos, és a jövő évi 3,5 százalékos fogyasztói árdrágulásnál. 2011-ben 3,9 százalékos infláció volt Magyarországon.

A jegybank elnöke szerint az inflációs folyamatokat jellemző alapmutatók is emelkedtek. Mint mondta, "a gyenge kereslet és a laza munkaerőpiac dezinflációs hatása az utóbbi időben gyengült, és emellett az adóintézkedések és költségsokkok magasan tartják az inflációt".

A költségnyomást okozó tényezők között említette az élelmiszer- és energiaárak, illetve a fajlagos munkaköltségek emelkedését is.

Simor András elmondta: az MNB szakértői az idén 5,2 százalékos, jövőre pedig 4,9 százalékos maginflációt várnak. Hozzátette: a stáb által várt adószűrt maginfláció is 3,1 százalék 2013-ra, ami továbbra is a jegybank inflációs célja felett van.

Az MNB szakértői stábja az alappályán a kamat tartós 6,75 százalékos szintjét szabja meg annak feltételéül, hogy az inflációs cél 2014 második felében teljesüljön - hangsúlyozta a jegybankelnök.

Ehhez képest van egy kockázati pálya, ami kedvezőbb potenciális növekedéssel számol, gyorsabb dezinflációval, de ebben az esetben is legalább hat hónapig a 6,75 százalékos kamat tartására van szükség ahhoz, hogy az inflációs cél 2014 vége felé teljesüljön - tette hozzá.

"Nyilván a tanács megfontolta ezeket az információkat, valamint más információkat is figyelembe vett, illetve mérlegelt, amikor a kamatcsökkentés mellett döntött" - fogalmazott az MNB elnöke, aki saját véleményét nem, csak a tanács többségének véleményét kívánta tolmácsolni.

Korábban írtuk:

Londonban csökkenést, Budapesten tartást várnak az elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai kamatdöntő ülésétől.

Londoni elemzők körében nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált, hogy a monetáris tanács kedden valószínűleg a jelenlegi 6,75 százalékos alapkamat újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéséről dönt az augusztusi hasonló mértékű enyhítés után - jelentette az MTI londoni tudósítója.

Az előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak - Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley - felzárkózó piaci elemzői közül csak ketten adtak nagyobb esélyt annak, hogy az MNB kedden nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

Ugyanakkor a Reuters múlt heti budapesti felmérésében részt vevő 21 elemző közül 16 a piaci és az inflációs kockázatok miatt azzal számol, hogy szinten marad a jegybanki alapkamat, míg öt elemző 25 bázispontos csökkentést valószínűsít.

A döntést befolyásolhatja, hogy a testület a mai ülésen megtárgyalja a jegybank stábja által készített új inflációs jelentést, amely felrajzolja az MNB szakértői által készített makropályát, benne az infláció várható alakulását. Augusztusban a 12 havi infláció 6,0 százalék volt, az első 8 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 5,7 százalékkal nőttek. Az elemzők decemberre 5,4 százalékos 12 havi inflációt prognosztizálnak, a jövő évre átlagosan 4,2 százalékot, ami meghaladja az MNB középtávú inflációs célját.

Az elemzők konszenzusa szerint az év végén 6,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat, 2013 végén pedig 6,0 százalék lesz.

Egy hónappal ezelőtt a monetáris tanács négy külsős tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, leszavazva az MNB elnökét és két alelnökét, akik a 7,0 százalékos kamat tartására voksoltak.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. szeptember 26. 19:54
  „320-nál megint el lehet majd adni az eurot.
  10-12% forint gyengülés megint hozhat majd egy kicsit a spekulánsoknak.”
 • 3. pozdorja 2012. szeptember 25. 19:13
  „Valaki biztos jobban tudja! Én nem vagyok pénzügyi szakember, ezért nem tudom megállapítani mondjuk Simor-ról hogy alkalmas-e a feladatra vagy sem, viszont tény hogy nagyobb hatékonysággal dolgozott eddig mint az összes fideszes kormánytag összesen.”
 • 2. machers 2012. szeptember 25. 17:33
  „1. Valaki 2012.09.25. 14:30
  Miben manifesztálódott az alkalmatlanságuk?
  (Ha lehet a vallási illetve off shore témát kerüljük.)
  Ha visszakeressük az elmúlt két évben az általuk adott prognózist, és összehasonlítjuk a kuszaszemék saccolásaival, akkor a megvalósulást nézve, kuszaszem már a süllyesztőben lenne.”
 • 1. Valaki 2012. szeptember 25. 14:30
  „Az MNB elnökét és két alelnökét gyorsan ki kell rúgni, mivel alkalmatlanok a feledatra! :))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam nem vesz tulajdont a húsipari cégekből - Mi lesz a kapuvári húsgyárral?

A kormány több lehetséges forgatókönyvet átvizsgált, s ezt követően jutott arra a döntésre, hogy… Tovább olvasom