Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Új EU-s áfaszabályok 2022-től: jelentős könnyítéssel számolhat a KKV-szektor

Akár 25 millió forintra is ugorhat az adómentesség, csökkenhetnek az adminisztrációs terhek.
Az Európai Bizottság új jogszabályjavaslata alapján az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak a forgalmi adó tekintetében, mivel az alanyi mentesség árbevételének felső határa akár 25 millió forintra is ugorhat, így a jelenleginél jóval több a kisvállalkozás számíthat az őket érintő adminisztratív terhek mérséklődésére, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Az Európai Bizottság (EB) még október elején mutatta be az Unió áfaszabályával kapcsolatos reformtervét, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy javítsa és egyszerűsítse az áfa adminisztrációját a tagállamok és a cégek számára. A szabályozás másik fontos eleme, hogy a tagállamok az áfakulcsokat a jelenleginél sokkal szabadabban határozhatnák meg.

Jelenleg a tagállamok saját hatáskörben állapíthatják meg a forgalmi adó általános kulcsát, ami minimum 15%, de bevezethet legfeljebb kétféle kedvezményes kulcsot (5-15%) is. Az új szabályozás értelmében ezek a sávok ugyan megmaradnának, de ezen kívül lehet még 0%-os, valamint egy 0-5%-os kulcs is. Ráadásul eddig a tagállamok eddig csak néhány, EU-s szinten felsorolt termékre alkalmazhattak kedvezményes áfamértéket; a jövőben viszont a tagállamok bármilyen tevékenysége alkalmazhatnak kedvezményes kulcsot leszámítva néhány terméktípust (pl. dohány, alkohol, fegyverek).

A tagállamok szabadabban és könnyebben vezethetnek be társadalmi szempontból kedvezményezett, illetve kevésbé adóztatott termékköröket

– értékelte a tervezetet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. A szakértő ugyanakkor hozzátette: a tagállamoknak továbbra is korlátot fog jelenteni, hogy mivel a pénzügyi semlegesség egy általános uniós szabály, nincs lehetőség önkényesen kijelölni az áfakulcsokat.

A vállalkozások számára ugyanakkor komoly kihívást jelenthet majd, hogy könnyen meg tudják-e majd állapítani, hány százalék áfát kell fizetniük a különféle termékeik eladása után, ugyanis a nagyobb tagállami szabadság azt is jelenti, hogy az egyes termékekre vonatkozó áfa-besorolás terén nagyobb eltérések lesznek a tagállamok között.

Egy olyan vállalkozás, ami több országba adja el a termékeit, különösen nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen tagállamonként kell majd figyelnie, hogy az egyes termékeire aktuálisan milyen adókulcs vonatkozik

– figyelmeztetett Földes Balázs.

A hazai kis- és középvállalkozói szektor szempontjából a változás további lényeges pontja, hogy az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak az áfa tekintetében: mivel Magyarországon jelenleg az alanyi mentesség árbevételének határa 8 millió forint, míg ezután az ország döntésétől függően ez akár 25 millió forintra is ugorhat.

Ebből következően a kisvállalkozásokra sokkal több adminisztratív egyszerűsítés is vonatkozik majd, elképzelhető akár az is, hogy az alanyi mentes áfásnak nem kell majd bejelentkezni az Adóhatóságnál, nem kap adószámot, továbbá nem kell számlát sem kiállítania, a nyilvántartásokat mérsékelten kell vezetnie, valamint évente legfeljebb egyszer kell majd egyszerűsített adóbevallást beadnia.

Bár van lehetőség a visszaélésekre, ezek a részleges egyszerűsítések összességében mégis sokat jelenthetnek a kisebb adózók számára, jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheiket

– hívta fel a figyelmet a Crowe FST szakembere.

A Crowe FST az International Accounting Bulletin (IAB) által 2015-ben az Év Tanácsadó hálózatának megválasztott Crowe Horwath International független magyarországi tagvállalatait foglalja magában. A Crowe Horwath International-t New York-i központtal 1960-ban alapították.
A Crowe Horwath International a szolgáltatásaiból származó bevétele szerint a világ 8. legnagyobb könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó hálózata, amely 129 országban 200 tagvállalaton keresztül van jelen, összesített bevétele meghaladja a 3,7 milliárd amerikai dollárt, munkatársainak száma pedig eléri a 35.000-et.
A Crowe FST könyvelési, bérszámfejtési, könyvvizsgálati, kockázatkezelési, különböző tanácsadási és információbiztonsági szolgáltatásokat, teljes körű megoldásokat kínál a hazai és a multinacionális társaságok, valamint a költségvetési szervek és a magyarországi EU-s intézményrendszer szereplői számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillióval több szja tervezetet készít idén a NAV

Egymillióval több szja tervezetet készít idén a NAV
A mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a… Tovább olvasom