Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Új energiapolitikát akarnak a környezetvédők

A környezetvédők szerint új szemléletű energiapolitikára van szükség, s ezért a kormányzatnak a társadalom széles körű bevonásával újra kell gondolnia a készülő energiastratégiát.
 
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország keddi közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit.

A csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából kedd délelőtt rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére. A nyilatkozatot 10 környezetvédő szervezet készítette és 138 civil szervezet csatlakozott hozzá.
A javaslat szerint Magyarországnak is át kell értékelnie az atomenergiához, illetve az energiatermelés és - fogyasztás rendszeréhez való hozzáállását.
A környezetvédő szervezetek szerint csökkenteni kell az össztársadalmi energiafelhasználást, amelynek legnagyobb potenciálja az épületenergetikában és a közlekedésben van, s az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt az atomenergia használatát el kell vetni. Magyarország nem maradhat a fosszilis korszakban, a fenntartható energiagazdaság építőköveire, köztük a megújuló energiákra kell alapozni a jövőt.

A szervezetek szerint szemléletformáló programok és tanácsadó hálózatok segítségével érdemi támogatást kell nyújtani a lakosságnak és a közösségeknek a szükséges beruházások hatékony megvalósításához és az életmódváltáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzembe áll a gázturbinás erőmű Ajkán

Még az idei első félévben üzembe áll a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. új, kétszer 58… Tovább olvasom