Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Túl a mélyponton az ipar

A fellendülés jó eséllyel Magyarországon bizonyulhat a legmarkánsabbnak a térségben.

Közép-Kelet-Európa ipari szektorának recessziója a jelek szerint kezd túljutni a mélypontján, a felmérések által jelzett erőteljes szektoradatok a kilábalás küszöbönálló kezdetét mutatják, és a fellendülés jó eséllyel Magyarországon bizonyulhat a legmarkánsabbnak a térségben, áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői előrejelzésében.

A BNP Paribas bankcsoport legújabb felzárkózó piaci helyzetelemzése szerint a második negyedév óta beérkező vezető jelzőszámok arra vallanak, hogy "egyre kevésbé komor" a térség ipari termelésének kilátása, a bázishatások révén október-novembertől már növekedhet is az ipari kibocsátás éves összevetésben a legtöbb országban.
Ez a teljes körű gazdasági kibocsátásnak is jót tehet, tekintettel arra, hogy az ipar "viszonylag nagyon fontos" szerepet játszik a térség gazdaságaiban, áll az elemzésben.

A BNP Paribas elemzői szerint térségi összehasonlításban egyelőre Lengyelország teljesít a legjobban: itt az ipari termelés visszaesése éves szinten 5 százalékra lassult az elmúlt időszakban. Romániában is már egyszámjegyű az éves csökkenési ütem, Csehországban pedig most lassul a 10-15 százalékos sávba.

Jóllehet a magyar ipari termelés értéke még mindig 20 százalék körüli ütemben esik éves összehasonlításban, a csökkenés üteme az utóbbi időben "még Magyarországon is enyhült valamelyest", áll a BNP Paribas hétfőn kiadott térségi helyzetelemzésében.

A ház szakértőinek előrejelzése szerint az ipari kibocsátási folyamatok a közlejövőben tovább közelítenek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy Lengyelország viszonylagos túlteljesítése elenyészik, miközben a magyar ipari termelés fellendülése a legmeredekebb lehet a térségen belül.
Ez utóbbi fő mozgatóerejét nem csupán a bázishatások adják majd, jóllehet e hatások nyilvánvalóan sokkal erőteljesebb termelésnövekedést tesznek lehetővé éves összevetésben azokban a gazdaságokban, amelyek a legsúlyosabb visszaeséseket szenvedték el.

Magyarország esetében azonban az is tényező lesz, hogy a magyar feldolgozóipari cégeknek - amelyek a térségen belül a legnagyobb mértékben fogták vissza termelésüket az év eleje körül - sikerült csökkenteniük raktárkészleteiket is.

Ezzel szemben a lengyel vállalatok jelentősen növelték készleteiket abban az időszakban, amikor a végfelhasználás éppen összeomlott, és ezeket a készleteket még értékesíteni kell, mielőtt fenntarthatóbb fellendülés kezdődhetne a lengyel ipari szektorban, áll a BNP Paribas hétfői elemzésében.

Már más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a közép-európai EU-térség ipari szektora a kilábalás küszöbén áll.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi feltörekvő piaci elemzése szerint Közép-Európa - elsősorban is Magyarország és Lengyelország - az idei első-második negyedévben elérte a jelenlegi ciklus mélypontját. A cég szakértői szerint a két országnak az idei év első felében lezajlott valutaárfolyam-gyengülés "jelentős versenyképességi lökést" adott, és ennek révén a következő időszakban "kellemes meglepetésekre" is lehet számítani ipari szektoraikban.

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2009. szeptember 01. 07:13
  „A bankok helyett termékeket előállító cégekre lenne szükség, mert a válságot a bankok kisded játéka okozta, és a számlát a kisembereknek kell kiegyenlíteni és a károkozók jól élnek, nemde...”
 • 2. Agent 2009. augusztus 31. 17:50
  „Miután a legtöbb "roncsprémium" program kifut, köztük a legjelentősebb német és amerikai, félő, hogy a járműipar - beleértve az összes beszállítót, most fog esni igazán nagyot.”
 • 1. omm 2009. augusztus 31. 17:17
  „jó eséllyel
  viszonylag nagyon fontos
  "kellemes meglepetésekre" is lehet számítani

  megyek és adok a szarnak egy pofont”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matos Zoltán a Magyar Energia Hivatal elnöke

A hat évre szóló kinevezés szeptember 1-jén lép hatályba. Tovább olvasom