Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tranzakciós adó: a havi pénzforgalom 100 ezer milliárd forint felett van

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankközi rendszerekben lebonyolított havi pénzforgalom összesen 100.000-110.000 milliárd forintot tesz ki, miközben havi 19-20 millió darab tranzakciót hajtanak végre a bankközi forgalomban. Ha a jegybank havi adatait kivetítjük, akkor 1.200.000-1.300.000 milliárd forint az MNB adatsora szerint éves szinten a magyarországi bankközi pénzforgalom.
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a pénzügyi tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. A kormányfő hangsúlyozta, a tranzakciós adóról még nincs döntés, "attól nagyon messze vagyunk".

Jelezte továbbá, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és ilyen szerinte most nincs. Arra viszont van lehetőség - folytatta a kormányfő -, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább "áttereljék" a fogyasztás, a forgalom irányába.

Fontos megjegyezni, arról sem közölt elképzeléseket a miniszterelnök, hogy milyen banki tételek után kellene fizetni ezt az esetleges közterhet.

A pénzforgalomról a jegybanki utolsó közlés tavaly szeptemberre vonatkozik. Az elmúlt év kilencedik hónapjában 113.325,85 milliárd forint volt a havi pénzforgalom, ez azonban jelentősen visszaesett a 2011. augusztus havi forgalomhoz képest, amely értékben 128.371,3 milliárdot tett ki, ami vélhetően a nyári turisztikai forgalom miatt volt magasabb, mint a tavaly szeptemberi bankközi pénzforgalom. Ha a 2011. januári pénzforgalmat vesszük, ez az átlagot mutatta, 100.782,47 milliárd forintot tett ki.

A havi adatokból a legnagyobb tételt az MNB-n átmenő pénzforgalom, abból is az úgynevezett VIBER-tételek (valós idejű átutalások) jelentik. Tavaly januárban az MNB VIBER-forgalma 93.916,68 milliárd forintot tett ki, a márciusi forgalom a VIBER-tételekből 110.118,2 milliárd forint volt, ami júniusban 112.062,75 milliárd forintra emelkedett, míg augusztusban már 120.141,5 milliárd forintra emelkedett. Tavaly szeptemberben a bankközi pénzforgalom ismét visszaesett 106.134,77 milliárd forintra.

Az érték szerinti megoszlást tekintve is a VIBER-forgalom adja a döntő hányadot: a tavaly szeptemberi pénzforgalomból az MNB VIBER-tételei jelentettek 98 százalékot, a januári pénzforgalomból is a VIBER-forgalom adott 97,5 százalékot.

Legeza Péter, a bankközi klíringrendszert (BKR) működtető Giro Elszámolásforgalmi Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly a Giro Zrt.-n keresztül éves szinten 270-280 millió bankközi tranzakciót mértek, éves szinten ennek értéke hozzávetőleg 60.000 milliárd forint volt, 2010-ben mintegy 57.650 milliárd forintot tett ki.

A jegybanki adatokból az is kitűnik, hogy a BKR-en keresztüli tételek döntő részét az egyszerű átutalások adják. Átlagban 85-87 százalékot az egyszerű átutalások jelentik: tavaly szeptemberben a BKR-en keresztül a pénzforgalom mintegy 5.043,6 milliárd forint volt, ebből az egyszerű átutalások 4.393,8 milliárd forintot adtak, míg a csoportos átutalások 544,67 milliárd forintot tettek ki, a csoportos beszedések pedig 25,84 milliárd forintot értek el 2011 szeptemberében.

Részletes adatok 2010-ről állnak rendelkezésre a Girón keresztül folyó átutalásokról. Eszerint 2010-ben az éves szintű 57.646 milliárd forint pénzforgalomból az egyedi átutalások összege 50.698 milliárd forintot tett ki, a csoportos tranzakciók értéke pedig 6.651 milliárd forintot ért el.

Bár az MTI négy nagy, jelentős lakossági ügyfélkörrel is rendelkező pénzintézetet is megkeresett, péntek késő délutánig egyik sem közölt adatokat sem az adott bankcsoporton belüli tranzakciók számáról, sem azok értékéről. Sőt, némelyikük kijelentette: a jövőben sem áll módjában ezeket az adatokat közölni.

A Magyar Posta az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a pénzforgalom teljes tevékenységük egynegyedét teszi ki, ennek egy része a sárga csekken történő fizetések lebonyolítása. Szezonalitástól függően minden héten van 2-3 olyan nap, amikor 1 millió, vagy annál is több csekket dolgoznak fel, továbbítanak, a forgalom értékéről nem adtak tájékoztatást.

A posta közlése alapján a csekkszolgáltatásért az igénybe vevő megbízó fizet, a díj mindenki számára egységes, amit a posta a pénzforgalmi szolgáltatások díjairól szóló hirdetményben tesz közzé. A sárga csekkel történő készpénz-átutalási megbízás jelenleg a legolcsóbb, ez a szolgáltatás mindenki számára több mint 2.700 postahelyen, 350 mobilpostán érhető el, még ott is, ahol semmilyen más alternatív eszköz nem áll rendelkezésre.

Az MNB honlapján található adatok szerint Magyarországon 2011-ben valamivel több mint 8,9 millió bankkártya volt forgalomban, ebből 6,8 millió MasterCard, 1,9 millió Visa, 164 ezer Amex és 19 ezer saját logós.

A különböző kártyákat összesen 355,6 millió alkalommal használták. Ebből csaknem 339 millió volt a hazai kibocsátású kártyák használata, közel 17 millió alkalommal pedig külföldön kibocsátott kártyát használtak Magyarországon.

A bankkártyákkal lebonyolított forgalom elérte a 8.135,38 milliárd forintot. A hazai kártyák forgalma 7.713,74 milliárd forint volt, a külföldön kibocsátottakkal pedig 421,53 milliárd forint költést bonyolítottak le.

A plasztiklapokat leggyakrabban vásárlásra használják. Tavaly összesen 229 millió alkalommal fizettek kártyával a különböző vásárlásoknál, 1.787,83 milliárd forint értékben. Az adatok szerint 125,6 millió alkalommal vettek fel készpénzt bankkártyával, ennek forgalma 6.303,34 milliárd forint volt.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. calico 2012. április 20. 13:46
  „Kedves Túrabakancs, úgy tűnik, ideje kicsit "elmúltnyolcévezni". Szóval, amikor a Medgyessy/Gyurcsány/Bajnai kormányok vezettek be újabb adókat, alakították át a költségvetést, az egészségügyet, az élből totál igazságtalan, nemzetromboló, gyalázatos gaztett volt egytől-egyig, igaz? Egészen érdekes módon, akkor Ön - és az egész Fidesz - is hajszálpontosan értette a jelenlegi problémát, nevezetesen azt, hogy az emberekről már nem lehet több bőrt lehúzni. Akkor miért nem mondta se Ön, se a Fidesz az embereknek, a cigizőknek, az alkoholistáknak, a mélyszegénységben élőknek, az eladósodottaknak, a lecsúszottaknak, hogy "csak akarni kell"? És milyen igazságos, demokrata és jóságos és fenntartható volt akkor az Unió meg Brüsszel, úgye-e? Olvasson csak utána saját, régi hozzászólásainak! Meg fog lepődni! Olyan intézkedések ellen emelte fel a szavát akkor (minősíthetetlen stílusban), amely intézkedések mellett most kisgyermek módjára itt kardoskodik. Az ilyen alapokon működő érvrendszert egy bizonyos IQ felett már nem nyeli le senki - sem itt, sem pedig Európában.
  És még valami: nem nézem le a bagósokat, és nem rúgok bele még egy utolsó utánit az alkeszekbe se! Azokba rúgnék bele nagyon szívesen, akik úgy élnek napról-napra, hogy ott sír a kisgyerek, ott a magatehetetlen nagymama, ott vannak a kifizetetlen számlák, és ennek ellenére költik az utolsó forintjukat bagóra/szeszre/örömlányokra/játékgépre - erre a hőfokmérőre gondoltam. Üdv!”
 • 44. machers 2012. április 16. 20:51
  „No comment!
  16. Túrabakancs 2012.04.16. 18:29 load!
  Nem azért lett elzavarva az előző garnitúra , mert támogatták a kisembereket!
  Lone_wolf..! /5/
  Nem azokat érinti jobban, csak ők érzik kellemetlenebbül, van különbség. Meg a világ
  így működik, a gyenge elhullik, ez az állatoknál is érvényes. Sajnálatos dolog, de az élet ilyen.
  Kár lázadozni.
  Az SZJA nem okozott akkora kárt, ez hazugság. Éves szinten az adósságunk 130-milliárdot von
  el a költségvetésből, és ez csak a kamat. Hála a szoclibeknek. Ez itt a gond, nem az SZJA meg a MOL.”
 • 43. állampógár 2012. április 16. 20:27
  „Ezt a <moderálva> propaganda dumát mellőzni kéne.Nem a háborgók a hülyék hanem aki szerint ez jó ami itt megy.”
 • 42. Lone_wolf.. 2012. április 16. 19:42
  „A problémát a hozzád hasonlók jelentik.Spanyolozni meg görögözni full hülyeség mivel az átlagbérek minimum 3 szorosai a magyarnak kajaárak meg szinte azonosak , a benzinár is.Tehát ennyit az érvelésedről.”
 • 41. Túrabakancs 2012. április 16. 18:23
  „Primax!
  Az életmód tanácsaimat nem muszáj megfogadni, de ellenkező esetben ne tessék hőbörögni!
  Pláne a kardiológiai osztályról baj esetén...
  calico! Nem az ital végett van havi kb. 50.000-ezres kiadása a káros szenvedélyű családoknak,
  hanem a cigaretta miatt. Ezek szerint ön a kb. 3.000.000-magyar embert lenézi? Az írásából
  ez derül ki! Ez nagyon sajnálatos dolog!!! Többen írják hogy a kisembereket sápolja a kormány
  anyagilag, miközben leírja ön is, hogy a bankadót meg a telekom-adót nem az Eu kérte. Tehát
  nem csak a kisembereket érinti a növekvő adóteher, hanem mindenkit. Spanyoloknál mi van
  gazdasági téren? Ugyanez... és még sorolhatnám. Szerintetek ha jönne egy másik kormány az mit csinálna?
  Ugyanezt, vagy még rosszabbul.
  Lone_wolf.. ! /40/
  Mindig szoktam érvelni és válaszolni, csak lehet te nem vagy képes felfogni amit írok! Kár, mert sok
  problémától megkímélnéd magadat ebben az életben! :) De azért nem adom fel, bizakodó vagyok.”
 • 40. Lone_wolf.. 2012. április 16. 17:57
  „39. calico 2012.04.16. 15:34 Nem fog válaszolni.Sosem tud érdemben reagálni.Ha ír is valamit az mellébeszélés lesz :)”
 • 39. calico 2012. április 16. 15:34
  „Kedves túrabakancs!
  Hadd kommenteljem axiómáit!
  1. Minden adó rossz. De ez most mégsem annyira, nem érzi meg a kisember, bla-bla... Ön biztos valami bennfentes; birtokában van komony minisztériumi hatástanulmányoknak, ossza már meg velünk is ezeket!

  2. Eladósodottság miatt kéri az Unió új adók kivetését. Önnek nemcsak kormányzati, hanem nagyon jó brüsszeli informátorai is lehetnek! Kérdezze már meg tőlük, melyik adó bevezetését kérte tőlünk az Unió! A bankadót? A hamburgeradót? A telekomadót? A 27%-os áfát? Az egykulcsos SZJA-t? Az ebadót? A cafeteria megadóztatását?

  3. Életmód-tanácsok... Hát azt el is hiszem, hogy egyeseknek az a szellemi hőfokmérője, hogy havonta ledöntenek a torkukon 50000 forintnyi piát (érdekes módon Ön több ilyen családdal is ápol barátságot). De biztos vannak Önnek is olyan ismerősei, barátai, akiknek nemhogy ötvenezer, hanem havi ötezer forint megtakarítás kész vagyonnak számít! Ezek a családok napról napra élnek, ezeket a családokat sújtja leginkább egy-egy újabb adó. És bizony, ezek a családok egyre többen lesznek! Most álljon oda eléjük, és mondja nekik, hogy csak akarni kell!

  4. Természetesen nem nézi le senki a Fidesz-szavazókat! Pláne nem az Ön által is említett "józanabbik felét"! Ők már nemcsak sejtik, hanem tudják, hogy a Fidesz két éve az orruknál fogva vezeti őket, ők már tudják, mennyit ér a második Fidesz-kormány szava, tudják, kikre nem szabad szavazni - soha többé.”
 • 38. momentan 2012. április 16. 15:30
  „Kedves Túrabakancs!
  Az egykulcsos adó által okozott 600 milliárdos (na jó 540 milliárdos. mert 60 -nal több jött be) lyuk befoltozásához kell ez az: itt 100 milliárd, ott száz milliárd elvonása.
  Ezt nem az EU írja elő.
  Ezt ez a kormány csinálja.
  És az elvonás a vékonypénzű (nem sovány, hanem szegény) réteget érinti.
  Akinek ez 100-200-300 ezer növekedést jelent (10 %) az röhög a markába és még magasabbról nézi le a szegényebb réteget, tudva azt, hogy a járulékos intézkedések (továbbtanulás, eü, munkajog) mind az ő újratermelésére, és a szegények nyomorban tartására utal.

  A legszomorubb, hogy ezen jövedelmek mögött semmivel sincs több, vagy értékesebb munka és teljesítmény, hanem csókos kapcsolati tőke. (és ezzel is tele van az embet t.....)

  Az EU-ra hivatkozás felháborító!”
 • 37. yenkiman 2012. április 16. 14:14
  „Kedves túrabakancs!
  Nagyon aranyosan leírod,hogy kevesebbet kellene cigizni meg iszogatni!Kérdezem én kiknek?Miért megint a szegényebb réteg mert a hőn szeretett politikusaidnak sokkal jobb minőségűre is futja mindenből mert ők már megszedték magukat a mi bőrünkön.Én nem iszom nem dohányzom csak ember vagyok,és szeretem az egyenlőséget amiben részesülnünk kellene.Vagyis nem most kellene stadionokat építeni államköltségen Debrecenben az Üllői úton ás hőn szeretett miniszter elnököd gyerekkori otthonában Felcsúton mini stadiont ami ismét magán kézben van remélem tudod kinek a tulajdona!Ezzel a hazug politikával van tele az ország most már nagyobb része.Amit ezek művelnek ahhoz képest az öszödi beszéd egy szolid esti mese volt.De akkor előre megírt koreográfiára egyből kivonult a csőcselék az utcára.Most mindenki csak háborog de ha tényleg elszakad a cérna akkor abból igen nagy baj lesz! remélem hamarosan!”
 • 36. Ambar 2012. április 16. 11:47
  „Életmód tanácsok az apparatcsiktól , nem semmi!Mindig a kisebbik rosszat választani, de mi van ha már elég a rosszból?!A két év lenyúlása nagyon kevés, úgy -e!Főleg a megélhetési politikusoknak ,nekik semmi nem elég.Van még két év ,hajrá mindent a saját zsebbe!Aztán ráfogni az elmúlt nyoccévre, amiből kettő a jelen hatalomé.Na meg az unióra mert mernek európai gondolkodást elvárni!Igen ebben tévednek, mert ezt a mai hatalomtól hiába várják.”
 • 35. DON 2012. április 16. 11:08
  „A hozzászólók 99%-ának nem tetszik a rendszer.
  A hozzászólók 60%-a elhiszi, hogy ezért nem a kormány a hibás, hanem az EU.
  A hozzászólók 2%-a életmódváltást javasol az anyagi nehézségek megoldására.
  De az utcára az itt hozzászólók 0%-a menne ki.
  Szájkarate az megy. Tenni valamit? Azt már nem. Bízni abban, hogy jobb lesz? - Nevetséges.
  Alternativa nincs, a jelenlegi politikai paletta egyetlen olyan színt nem tartalmaz, ami mögé egységesen felsorakoznának az emberek. Höbörgünk, rázzuk az öklünket, magyarázunk, szidjuk az EU-t, IMF-t, kormányt.
  Civil megmozdulás kell. A sorsunkat nekünk kell a kezünkbe vennünk, ne mástól várjuk a megoldást!”
 • 34. Primax 2012. április 16. 10:33
  „28. Túrabakancs !
  "...van rosszabb a rosszabbnál is." Csodálatos - és magvas - egy gondolat.
  Amúgy : kár - folyamatosan - kampányolnod a narancsosokért, már most megbuktak.
  A "maradék" kettő évet meg kibírja az ország népe valahogyan.
  Utána/utánuk mi lesz ?
  Ez a fontos(abb) kérdés manapság.
  Ja, és nagyon tetszenek az "életmód-tanácsaid" is. ( 3. pont ) :):):)
  Nem a kötekedés szándékával, de azért megkérdezem : csak mi közöd van Neked ehhez ?”
 • 33. öröksoproni 2012. április 16. 09:45
  „Nem dolgoznak többet a képviselők, mint más ember, miért kapnak 750 000 Ft fizetést? Talán meg kellene elégedni az átlagfizetéssel, amikor ilyen nehéz helyzetben van az ország. Tőlünk elvárják, hogy hozzunk áldozatot, rendben, megteszem, de járjanak elöl jó példával . Ebből is látszik, egyik sem államférfi, csak ingyenélő.”
 • 32. Ambar 2012. április 16. 09:20
  „Sajnos megint megszorításra készül a kormány.Ez már a sokadik.Akiknek tetszik ajánlom gondoljanak arra hogy volt áfa emelés a benzinára az egekben az adója jól jövedelmez a kormánynak.Csak a legnagyobbakról szóltam.Az államadósság nem csökken,mert a forint egyre romlik.Ennek egyértelműen a kormány rossz politikája az oka .A nemzetközi elszigeteltség is óriási károkat okoz.Úgy hogy jó nagy hazugság az unióra fogni az egészet.Legnagyobb baj pont az hogy sokan mindent elhisznek ezt használja ki a hatalom.Cinikus hazugságaikkal nézik le az embereket.Két év alatt csak visszamutogatnak, de azóta is csak ártottak.Híveik még a levegő adót is elfogadják a beetetés a gátlástalan hazugság határtalan.A holdudvarra vannak százmilliárdok ,stadionokra szintén !A fidesz a népsanyargató mumus ,remélem egyre többen merik azt gondoln,i ha félnek is!”
 • 31. pamutzokni 2012. április 16. 04:44
  „Az a baj az adózással, hogy mindig e legcsóróbbak szívják meg.
  Amikor sávosban voltunk 8 óra túlóra miatt visszaröppent 130 ropi az államnak. Aki közepesen vagy jól keresett, nem érdekelte.
  Most egykulcsos van, de megint én szívtam meg, kevesebbet keresek, mint tavaly.
  Miért mindig a pórnépet kell gyalázni???
  Ja hogy mi vagyunk rengetegen... áháááá
  De most már tessék óvatosan vagdalkozni mindenféle jogcímű követelésekkel, mert a végén még szegény sem marad...”
 • 30. Szuperminden 2012. április 15. 21:59
  „Franciaországban Holland nevű elnökjelölt azzal kampányol hogy a gazdagokra vetne ki valami luxusadó félét. Népszerű is rendesen, nálunk meg a tök ellenkezőjét megvalósította a Fidesz. Persze majd Viktor beígér fűt-fát amiből aztán semmit sem tart be. Ez lenne talán a kiút, nem az amúgy is nehéz helyzetben lévőket sarcolni még tovább, de persze ilyet nem is várjatok a jelen kormánytól, ők nem fognak lemondani a sok milliós bevételük töredékéről sem.”
 • 29. Dwatson 2012. április 15. 21:43
  „27. ISU 2012.04.15. 20:54
  Félek hogy nem lesz igazad és ki fogják húzni választásokig! Látod hogy az LMP-nek sem sikerült összegyűjteni ellenük kétszázezer aláírást sem.Birka ez a nép.”
 • 28. Túrabakancs 2012. április 15. 21:07
  „zoltania2!
  Segítek.
  1. minden adó rossz, de ez a tranzakciós még a kisebbikhez sorolható, a legtöbb embernél
  valóban alig lesz érzékelhető a pénzelvonás mértéke még éves szinten is.
  2. mivel az ország el van adósítva, emiatt az Unió úgyis kérte volna valamilyen adó kivetését
  a kormánytól, nem a "népsanyargató" Fidesz a mumus, hanem azok ott kint!
  3. tessék egy kicsit visszafogni a havi cigaretta és ital mértékéből, akkor még marad is egy kevés
  plusz pénz a családi kasszában. Sok ismerős baráti családban akiket ismerek, havi 50.000-Ft körüli
  az ilyen jellegű kiadás. Csak akarni kell. Ja, hogy könnyebb kiabálni?
  4. a Fideszre szavazó tábor józanabbik fele sejtette hogy lesznek szigorítások, emiatt nem kell
  leszólni a rájuk szavazókat. Hogy miért? Mert nem csak a pénz számít. Nem csak az kell hogy számítson!!!
  Aki most kiakad ezen mondatomért, az olvassa el a 3-ik pontomban foglaltakat, és ott a megoldás! :)
  Fiatal emberek halnak meg a focipályán, és az otthonukban egyik percről a másikra, úgyhogy ne idegeskedjetek,
  van rosszabb a rosszabbnál is. :( Ez lebegjen a szemetek előtt!”
 • 27. ISU 2012. április 15. 20:54
  „Először bizonyítani kéne ennek a kormánynak valami pozitív dolgot, amit már ők tettek, ők értek el,de sajnos ilyen nincsen.Amikor a tetteikre hivatkoznak az csupán szemfényvesztés, ócska mellé magyarázás, de mögötte semmi konkrétum nincsen.Ezt meg még meg is erősítik a birka nyájukkal.
  Nem tudnak mást csak visszafele mutogatni, meg pofázni az ......elmúlt nyolc év, de tudatom velük, hogy már ők a két év alatt több kárt csináltak., mint az elmúlt nyolc év alatt volt.Állandóan azt szajkózzák, hogy ilyen meg olyan megtakarítások lesznek az intézkedéseikből, a végén meg kiderül, hogy állandóan nől az államadóság.Ilyen rosszul még nem állt az ország.
  Ha ezt az adózott jövedelmet is megadóztatják készüljenek fel rá, hogy nem húzák ki a választásokig, mert a népnek már elege van és ki fognak vonulni, blokádokkal meg fogják bénítani az országot.Sajnos ezt nem szabadna megengedni, ideje lenne komolyan elgondolkodnia a kormánynak ezen és nem, csak a saját érdekeiket nézni.
  Talán még akad a kormánytagok között olyan polgár, aki nem csak a saját érdekeit, de az ország érdekeit is nézi.”
 • 26. Szuperminden 2012. április 15. 20:47
  „Engem az sem vigasztal ha eltűnnek a történelem süllyesztőjében. Mert ígyis-úgyis meggazdagodva kerülnek ki ők. A politikai elit és holdudvaruk kaszál, és a Fidesz által preferált jómódú réteg, aki 300 ezer felett keresnek folyamatosan gazdagodik, a lakosság 80%-a meg folyamatosan szegényedik, adósodik elfele. Szeretnék én azon az életszínvonalon élni, amin 10 éve mondjuk. Most már az a cél hogy minél lassabban adósodjon el az ember, a folyamat megállíthatatlannak tűnik.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán is ötkulcsos áfát akar

Matolcsy után a miniszterelnök szerint is "az általános forgalmi adó tagolttá tételét" tartja kívánatosnak. Tovább olvasom