Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 02. 28. szombat - Elemér

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Gazdaság > Továbbra is haldoklik az építőanyag-piac

Továbbra is haldoklik az építőanyag-piac

A felújítások tartják életben az építőanyag-kereskedőket, de a romló fizetési morál miatt ez csak nagyon vékony szalmaszál.

mti - 2012.08.10. 09:19
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A felújítások tartják életben az építőanyag-kereskedőket, de a romló fizetési morál miatt ez csak nagyon vékony szalmaszál. Az építőanyag-gyártóknak a határon túl kell a megoldást keresniük a túlélésre - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.

Haldoklik az építőanyag-kereskedelem, katasztrofális a helyzet - jellemzi az építőanyag-piacot a lap pénteki számában Antoni Péter, a Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Egyesületének (ÉKE) elnöke. A korábban 8-10 alkalmazottal dolgozó kereskedések mára jó, ha 3-4 főt foglalkoztatnak, a családi vállalkozásokban már csak családtagok dolgoznak; a készletezés a gyártókra hárul, az árak pedig soha nem látott mélységekbe süllyedtek - teszi hozzá.

A felújítások tartják "lélegeztetőn" a kereskedőket, de a fizetési morál romlása itt is gondot okoz. Van olyan kereskedő, aki előre jelzi, hogy csak hat hónapos fizetéssel törleszt. Az ÉKE elnöke érdemi elmozdulást még 2013-ra sem vár.

Antoni Péter szerint a piacot elárasztják a silány minőségű importtermékek - az üveggyapot termékcsoportban például a 80 százalékot is kiteszi a külföldről behozott áru aránya -, amelyek gyakran a magyar szabványban előírt teljesítmény kétharmadát sem produkálják, ezt azonban manapság senki nem ellenőrzi.

A beruházások, lakásépítések leállása miatt az építőanyag-ipar egyetlen lehetősége az export - állítja Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség elnöke. Ezer kilométeres sugarú körben kell gondolkodniuk a piaci szereplőknek. Továbbá kiút lehet az innováció is, rengeteg izgalmas kezdeményezés van, csak tőkésíteni kellene a cégeket - vélekedett.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...