Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

További lassulás látható a magyar gazdaságban

Májusban további lassulás látható a magyar gazdaságban, hamar véget ért a válság utáni korrekció.

A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) 0,15 százalékos növekedést jelzett a hónapra.

A lap csütörtöki számában ismerteti: bő egy éve, 2010 áprilisában volt ennél gyengébb havi bővülés, a fékeződés tavaly december óta tart. Ez nagyjából egybevág a többi konjunktúramutatóval, a vállalkozói hangulat javulása is megállt, a lakosság pedig lényegesen pesszimistábbá vált az utóbbi hónapokban.

A nagy exportőr cégek viszonylag jól szerepelnek, az utóbbi hónapok európai lassulását azonban ezek is megérzik, noha nem visszaesésről van szó, csak a korábbi gyors bővülés mérséklődött. A gyia összetevői közül hét emelkedett, egy stagnált és csak kettő mutatott visszaesést. Szinte minden pénzügyi mutató kedvezően alakult az előző hónaphoz képest. A pénzmennyiség reálértéken kezdi megközelíteni a válság előtti szintet, majdnem kétéves csúcson jár.

Csökkent a reálkamat, valamint a hosszú és a rövid lejáratú állampapírok hozama közötti különbség is, mindkettő felfelé mozdította el a mutatót. Egyedül a magyar export szempontjából meghatározó német várakozások stagnáltak, de még így is igen magas szinten voltak. Hosszabb idő után - havi alapon - nőttek viszont a becsült reálkeresetek, ez előbb-utóbb valószínűleg megjelenik a keresletben is. Az ipari termelés is bővült összességében, azonban a belföldi eladások továbbra is zsugorodtak, és ez volt a legjelentősebb fékezőerő a gyia szempontjából. A másik csökkentő tényező a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya volt. Pozitívum viszont, hogy a munkakeresés átlagos időtartama már harmadik hónapja csökken, így ismét másfél évet tesz ki, szemben a decemberi 19 hónapos csúccsal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtök délután derül ki, mire számíthatnak a devizahitelesek

Csütörtökön délután 2 órakor derül ki, mi lett az eredménye a kormány és a bankok több hónapig tartó… Tovább olvasom