Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tovább drágul a kenyér - 110 forint lehet a liszt kilója

A liszt ára csaknem 100 százalékkal emelkedett. Tavaly 50 forint volt egy kiló liszt, most 94-96 forint között van az ára. Február végére akár a 110 forintot is elérheti kilónként.

A már hónapok óta folyamatosan emelkedő hazai kenyérárak februártól nagyobbat lépnek, s ha a szegényes tavalyi búzatermés nem tart ki az idei aratásig, akár harmadával is drágulhat a pékáru.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek és piaci szereplők elmondták, hogy a malmok folyamatosan emelik áraikat, ami a magas benzinárral együtt áremelésre kényszeríti a pékeket is. Az év eleji drágulás után folyamatos liszt- és kenyérár-emelkedésre kell számítani.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonakereskedőket és feldolgozókat tömörítő gabonaszövetség elnöke a lapnak elmondta: a malmoknak jó, ha kéthavi búzakészletük van, s egyáltalán nem biztos, hogy a magtárakban kitart a búza a következő aratásig. Hozzátette: csak a kereskedőházakon múlik, hogy önmérsékletet tanúsítva itthon tartják a birtokukban lévő tavalyi termést vagy a nagyobb profit reményében exportálják, a kormány ugyanis az uniós szabályozás miatt tehetetlen, még közvetve sem fékezheti a kivitelt.Megjegyezte, hogy a búza ára a mindenkori rekordár közelébe kúszott, a napokban a szabadpiacon már elérte a 2008-as, kilónként 70-72 forintos árszintet. Ebből, legolcsóbban számítva is kilónként 95 forintos lisztet lehet előállítani, de a molnárok nagykereskedelmi árai inkább közelítenek a 100 forinthoz. Ha a legpesszimistább jóslat válik be, és az aratásig kifogy a magtárakból a hazai búza, akkor importálni kell, így a liszt nagybani ára már meghaladhatja a 130-135 forintot is - írta a Népszabadság.

A pékszövetség szeint is drágulhat a kenyér

Jelentősen drágulhat a kenyér a közeljövőben, mivel nagymértékben nőtt a liszt és az energiahordozók ára is - közölte az MTI-vel Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán.

A szakember elmondta: tavaly május óta a liszt ára csaknem 100 százalékkal emelkedett. Akkor ugyanis még 50 forintért lehetett kapni egy kiló lisztet, most 94-96 forint között van az ára, ráadásul szerinte február végére akár a 110 forintot is elérheti kilónként.

Ehhez társul még a folyamatos üzemanyag-drágulás is, amely lényegesen megdrágítja a szállítást, és a sütéshez használt energia árának emelkedésével is kalkulálni kell. Emiatt a sütőipar a jelenlegi árakon már nem tudja adni a kenyeret a kereskedőknek - mondta Varga László.
A Pékszövetség elnöke ugyanakkor a várhatóan kialakuló konkrét árakról nem beszélt, mivel nem kívánt kartellgyanúba keveredni. Az MTI által megkérdezett - de magát megnevezni nem kívánó - szakértő úgy vélte, hogy az áremelés mértéke elérheti akár a 30 százalékot is. Vagyis: a mostani 190 forint körüli a átadási ár minimálisan 220-230 forint körüli mértékűre emelkedhet a nettó átadási ár.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára jogosnak nevezte a pékek áremelési törekvését, mivel a búza ára igen jelentősen megemelkedett. Most tonnánként 70 ezer forint körül van - ez 10-15 ezer forintos drágulás néhány hét alatt -, ami szerinte is indokolja az áremelést.

Ezzel egyetértett Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke is, aki ugyancsak arra számít, hogy a közeli jövőben a liszt ára meghaladja majd a 100 forintot. Ilyen árú alapanyagból pedig már nem lehet a mostani áron kenyeret előállítani.
A szakember azt sem zárta ki, hogy esetleg a magyar gabonakészletek nem tartanak ki az új termésig. Így az ország akár importra is szorulhat. Ez utóbbi lehetőséről Varga László is beszélt, mivel a malmok a pékeknek jelezték, hogy akár import búzát is kell majd őrölniük, mivel nincs elegendő hazai készletük.

A készlethiányt a legtöbb szakember a gabona magas világpiaci árával magyarázza, azaz a kereskedők jó áron eladták, illetve adják el külföldre a magyar búzát. Ezért nem kizárt, hogy ez a hazai készletek megcsappanásához vezet.

A szakértő szerint a kenyér árából egyharmadot tesz ki a liszt ára, további egyharmad a szállítási költség és a sütéshez használt energia ára, a fennmaradó egyharmadot pedig az adalékanyagok ára, a munkabérköltség és a közteher együttesen adja.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. janika 2011. január 25. 11:20
  „Hogy megemlíted a Torgyán dr.-t. Most meg az Viktorunk halad a Torgyán útvonalán egyik országból a másikba.”
 • 27. load 2011. január 23. 13:39
  „21. Cloeon_dipterum
  "Miattatok ilyen drága, mert aszisztáltatok a baloldallal, ami lerombolta a magyar mezőgazdaságot!"
  Igen.
  Úgy hívták, hogy Torgyán József.”
 • 26. tgkv 2011. január 22. 23:31
  „Tisztelt 16.
  Én nem vágyom a trópusokra,viszont tiszta szívből kivánom a főnökömnek hogy az év nagy részét ott töltse élvezve a munkája gyümölcsét.Cserébe csak annyit kérek hogy tartsa be a hatályos jogszabályokat pl.:munka tv.,fizesse be a rá eső adót,ne erősítse a feketegazdaságot,és mint jóérzésü ember támogassa a kulturát a sportot és egyéb a magyar nemzet számára fontos értékeket.Valószinü hogy ha ezt így csinálná akkor majd a dédunokája nyaralna a trópusokon mint nagymultu dinasztia tagja.”
 • 25. janika 2011. január 22. 06:24
  „Rá se rántsatok! Már minden faluban van pályázatból játszótér és ravatalozó! No meg a templomok is csicsásak!
  Lehet imádkozni és hálálkodni, sőt lesz bőven lelki táplálék!”
 • 24. oPTiKa 2011. január 21. 16:53
  „@megmindiggyöri: Komolyan gondolod? A támogatások elnyeréséhez inkább jó helyen ülö haverok kellenek...”
 • 23. Jandex 2011. január 21. 15:33
  „Majd a "nemzetiminiszterelnökikenyérügyimegbizottügyi" elmeséli miért is jó ez nekünk!/ügyi !/
  Aratáskor még volt elég liszt a HAZAI kenyérhez,ki engedte hogy gazduramék külföldön adják el azt amire itthon vették fel a támogatást??? Hónapokig állt a víz a földeken és csak most kínlódnak az elvezető csatornákkal,árkokkal ezt miért nem gazduramékkal fizettetik meg ?/csak úgy halkan érdeklődöm!!!/”
 • 22. janika 2011. január 21. 06:44
  „Vajon miért írják mindig azt, hogy "drágul"! Hisz, azt mindig is drágítják az üldözetlen, pofátlan árdrágítók!”
 • 21. Cloeon_dipterum 2011. január 20. 14:56
  „Mit sírtok? Miattatok ilyen drága, mert aszisztáltatok a baloldallal, ami lerombolta a magyar mezőgazdaságot! Nézzetek magatokba és most már fizessétek is drága kenyereteket és köszönjétek a vörösöknek!”
 • 20. annobon 2011. január 20. 11:35
  „17-ehz (saját magamhoz :-) "csatolt vállalkozások közötti fiktív pénzmozgások" Tudtátok, hogy erre már könyvelői szakkifejezés is van, nems egyszerűséggel úgy hívják ezt, hogy: ´átszámlázás´!”
 • 19. megmindiggyöri 2011. január 20. 10:55
  „Pofátlan 2011.01.20. 10:49

  Nem hinném, h. a pályázat kiírásában az szerepelt, h "csak a lipóti pék pályázhat szállodaépítésre". Továbbra is fenntartom a véleményemet, amit nem akarsz megérteni: Neked is van lehetőséged vállalkozni, pályazatból pénzhez jutni. Próbáld meg, hátha sikerül.”
 • 18. Pofátlan 2011. január 20. 10:49
  „Megmindiggyőri és Agent !
  Irigy vagyok mert leírtam az igazságot?
  Nem gyűlölködök, csak véleményt mondtam.
  Járjatok utána hogy az említett pék mennyi pénzt kapott a Széchenyi Terv keretében a szállodája építésére, a magyar adófizetők pénzéből.Amit nem kell visszatérítenie!
  Annobon megírta az igazságot, nincs mit hozzátennem az írásához.”
 • 17. annobon 2011. január 20. 10:17
  „16-hoz: "kell hozzá egy jó ötlet, egy kis szakmai tudás, meg jó sok szorgalom" Meg az alkalmazottak semmibe vétele (pl. étkezési utalvány helyettük való felhasználása, vidékiek bérleteinek 80%-os ki nem fizetése, minimál vagy aközeli bérre való bejelentése, 13. havi fizetés mellőzése, stb.), továbbá illegális pénzügyi manőverekkel történő vagyonnövekedés (pl. pénztárgép-kiüttetés, számlavásárlás, csatolt vállalkozások közötti fiktív pénzmozgások, stb.) És már irány is a trópusok! /U.i.: tisztelet a kivételnek!/”
 • 16. megmindiggyöri 2011. január 20. 09:48
  „Pofátlan 2011.01.19. 19:17

  Ezért nem jut az ország 5-ről a 6-ra, mert ilyen irigyek az emberek. Ki tiltotta meg Neked, h.Te is vállalkozásba kezdj, kell hozzá egy jó ötlet, egy kis szakmai tudás, meg jó sok szorgalom. Aztán akkor Te is mehetsz nyaralni a trópusokra.”
 • 15. annobon 2011. január 20. 08:49
  „7-hez: "nem lesznek kilószámra kidobálva a péktermékek" De sajnos lesznek! Ezt a fajta pazarlást generációk öröklik és a kenyér ára nem befolyásolja! Mert amikor 3,60 volt egy kiló is maradt kidobandó, csak talán akkoriban még jártak sertéstenyésztők, akik összszedték a maradékot a moslékba. Nos azóta már nem 3,60 a kenyér, de ugyanúgy kidobják (kidobjuk) a maradék "csücsköket", ha megszárad...”
 • 14. Agent 2011. január 19. 21:57
  „12 utálkozni lehet nyugodtan, meg irigykedni is, attól az alanynak nem lesz rosszabb, neked viszont tutira jól esik:)”
 • 13. blaze 2011. január 19. 21:14
  „Szijjártó Péter szerint mindenki jobban jár a drágább kenyérrel! :)”
 • 12. Pofátlan 2011. január 19. 20:09
  „Agent!
  I hate stupid people.”
 • 11. Agent 2011. január 19. 19:51
  „10, jó a kenyere, te meg irigy vagy.”
 • 10. Pofátlan 2011. január 19. 19:17
  „A lipóti pék meg repülővel hazajött szavazni tavaly, majd utána visszarepült a trópusokra!
  Ameddig ennyi pénze van az ilyen vállalkozóknak, addig nekem ne verjék a nyálukat az áremelésről !”
 • 9. Fürgeszarvas 2011. január 19. 17:26
  „Köszönjük Viktor ! Köszönjük kontár kormány !
  Csak a Fidesz !”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a letelepedők száma a győri ipari parkban

Nyolc cég összesen 60 ezer négyzetméter területet vásárolt a győri ipari parkban az elmúlt év… Tovább olvasom