Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Tovább csökkent a kiskereskedelem forgalma

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva 2010 első két hónapjában 3,3 százalékkal, februárban 2,9 százalékkal kisebb forgalmat értek el.

A kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 első két hónapjában 4,9 százalékkal, míg februárban 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a februári értékesítés volumene az előző hónaphoz mérten nem változott.

A kiskereskedelmi forgalom 2007 áprilisa óta folyamatosan csökken az előző év azonos időszakához képest.

Az adatok szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első két hónapjában folyó áron 974,2 milliárd értékű árut forgalmaztak, ebből februárban 485,1 milliárd forintnyit. Tavaly, folyó áron számolva mindkét hónapban mintegy 8 milliárd forinttal alacsonyabb volt a forgalom, ám a 2009. márciusi már mintegy 80, illetve 84 milliárd forinttal meghaladta a 2009. januárit és a februárit.

Az elmúlt évben 7.279,3 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom, ebből az első negyedévben 1.521,7 milliárd forintért vásároltak.

Az idei év első két hónapjában a kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 12 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva 2010 első két hónapjában 3,3 százalékkal, februárban 2,9 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Az idén februárban az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, hiper- és szupermarketek, illetve a vegyesboltok eladásai 3,6 százalékkal maradtak el a 2009. februáritól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem februári volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene az előző év azonos időszakához képest 2010 első két hónapjában 5,3, februárban 3,7 százalékkal csökkent.

Az idén februárban a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő használtcikk- és illatszerüzletek eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban lebonyolított forgalom volumene csökkent. A legnagyobb mértékű visszaesés, 16,8 százalék továbbra is az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásaiban jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma 0,6 százalékkal nőtt a januárihoz viszonyítva.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 első két hónapjában 9,5, februárban 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest: a februári eladások kismértékben, 0,6 százalékkal meghaladták az előző havit.

Az idén februárban folytatódott az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek értékesítésének csökkenése is: a magyar piacon a forgalmuk volumene 2010 első két hónapjában 30,3 százalékkal, februárban 32,1 pedig százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 februárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,7, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez mérten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

A forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan… Tovább olvasom