Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Törvénytelen konverziós díjak: 290 millió forintot fizet vissza a Raiffeisen Bank

A PSZÁF mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer ügyfele javára.
A PSZÁF mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer ügyfele javára 2012. október 31-i határidővel. Emellett 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kirótt a pénzintézetre, mivel megállapította, hogy a szolgáltató a deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleivel törvénytelenül fizettetett be konverziós díjakat. A Raiffeisen az MTI megkeresésére annyit közölt: vizsgálja a határozat tartalmát.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtöki közleménye szerint a hatóság további 1 millió forint bírságot is kivetett, mivel a Raiffeisen jogsértően emelt meg néhány díjelemet egyes lakáscélú hiteleinél.

A PSZÁF csütörtöki határozatában megtiltotta, hogy a pénzügyi szervezet lakáscélú devizahiteleinél a továbbiakban a hitelintézeti törvényt megsértve átváltási díjat számítson fel, és a továbbiakban jogsértően emelje meg az egyes díjelemeket a lakáscélú hiteleinél.

A felügyelet hivatalból indított vizsgálatában 2010 októberétől tekintette át a Raiffeisen Bank lakáscélú devizakölcsöneinek törlesztési gyakorlatát, többek között az árazást és az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatást.

A vizsgálat megállapította, hogy a bank - a hitelintézeti törvény egyik, a fogyasztókat védő rendelkezését megsértve - a havi törlesztő részlet és kezelési költség 1 százalékára rúgó konverziós jutalékot számított fel ügyfeleinek a deviza alapú jelzálogkölcsönök forintban történő havi törlesztésénél.

A PSZÁF szerint a Raiffeisen Bank tévesen értelmezte a konverziós díj megtiltására vonatkozó jogszabályi szigorítást, hogy azt csak a jegybanki középárfolyam alkalmazása esetén kellene figyelembe vennie, a saját banki középárfolyama esetén azonban nem.

A felügyelet szerint a bank szintén tévesen értékelte úgy a törvényt, hogy a konverziós díj megszüntetése csak a jogszabály kihirdetését követő 30. nap, azaz a 2010. november 27. után kötött szerződésekre vonatkozik. Valójában a jogszabály a konverzió díjmentességét az e határidőtől számított - akár korábbi szerződési időpontú - valamennyi hiteltörlesztésre vonatkozóan érvénybe léptette.

A jogtalan konverziós díj felszámítása miatt kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot súlyosbította, hogy a Raiffeisen Bank a lakáscélú devizahitelesek terheinek csökkentésére hivatott törvényi rendelkezés alapvető, egyértelmű tilalmát sértette meg. A bírság kiszabásakor a PSZÁF figyelembe vette a fogyasztóknak okozott hátrány nagyságát, és azt is, hogy a Raiffeisen Bank az eljárás során nem tett olyan nyilatkozatot, amely szerint intézkedéseket tett volna a fogyasztói többletbefizetések visszatérítésére - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A Raiffeisen Bank az MTI megkeresésére annyit közölt: jelenleg vizsgálja a PSZÁF határozatának tartalmát.

Olvasóink írták

  • 1. Túrabakancs 2012. szeptember 22. 22:10
    „Köszönjük "Emese" !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült reggelre a forint: 284 felett az euró

Az eurót 284,54 forinton jegyezték nem sokkal fél tizenegy előtt a kora reggeli 284,37 forint és az… Tovább olvasom