Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

TopBírság: Tesco, Lidl, Aldi - Etikus a Reál és a G-Roby

A Reál és a G-Roby a legetikusabb magyar márkák. Sereghajtó a Tesco, a Lidl és az Aldi. A Tescóra magyarországi működésével kapcsolatban a hatóságok több mint 370 millió forint bírságot szabtak ki.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének Cégmérce elnevezésű adatbázisa ezúttal a 21 legnépszerűbb magyarországi élelmiszer-áruházlánc publikus, az utóbbi 5 évben nyújtott környezeti és társadalmi teljesítményére vonatkozó adatokat értékelte, és ez alapján rangsorolta a vállalatokat - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) hétfőn az MTI-vel.

A cégek társadalmi teljesítményének vizsgálatakor kiderült, hogy sok lánc rendszeresen megtéveszti a fogyasztókat, figyelmen kívül hagyja a minőségi vagy higiéniai előírásokat, munkaügyi vétségeket követ el. A törvénysértések sokszor ráadásul a hatósági szankciók ellenére is megismétlődnek.

Illusztráció
Illusztráció

A Csemege-Match, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco az utóbbi években több tucat esetben sértették meg a törvényeket.

A www.cegmerce.hu oldalon összegyűjtött sajtóhírek mellett erről tanúskodnak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) adatai is. Gyakori, hogy egy üzlet tévesen tünteti fel az árat, romlott vagy rossz minőségű terméket tart a polcon, vagy megtévesztő információkat használ a reklámokban - mutat rá a közlemény.

A Cégmércét a Tudatos Vásárlók Egyesülete azért hozta létre, hogy "segítsen a tudatos vásárlóknak az etikus és környezetbarát márkák azonosításában, hogy a fogyasztók gyorsan és egyszerűen megtalálják a támogatandó, etikus és az elkerülendő, kritizált márkákat és vállalatokat".
A Tescóra magyarországi működése során a hatóságok több mint 370 millió forint bírságot szabtak ki, de jelentős büntetést kapott az Auchan, a Spar, a Metro és a Cora is. Ezenkívül rendszeresek a munkavállalók rovására elkövetett szabálytalanságok is, ami főleg a munkaidő, illetve a szabadságolások terén jelentkezik. A cégek szinte mindegyikét elmarasztalta már az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség.

Az Auchant és a Tescót egyéb munkavállalói jogok, illetve az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt is elmarasztalták, a Lidl pedig 2008-ban dolgozóinak megfigyeléséről, zaklatásáról szóló hírekkel került fel az újságok címlapjaira.

A láncok többségének honlapján nincs magyar nyelvű etikai kódex. Korrupcióval, illetve pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban a Metro, az Auchan és az Aldi szerepelt a sajtóban.

A Cégmérce szerint a legjobb, legetikusabb márka a Reál és a G-Roby lett, bár pontszámaik alapján ezeknek a cégeknek is csak közepes az etikai, környezeti teljesítményük, míg a felelős szupermarketek rangsorában a legkevesebb pontot a Tesco, a Lidl és az Aldi kapta.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálata során kiderült, hogy a 21 vizsgált cég közül egyiknek sincs internetes oldalán elérhető, magyar nyelvű környezeti vagy fenntarthatósági jelentése. Az áruházépítésekkel összefüggésben a Spar, a Lidl, illetve a Tesco egyes beruházásai a helyi lakosság szerint a forgalomnövekedés vagy a városkép rombolása miatt ártanak a környezetüknek - olvasható a TVE közleményében.

Az állatjóléti szempontok vizsgálatakor egyedül a Spart jutalmazták, mivel olyan saját biotermékeket kínál, amelynek előállításakor a gazdálkodó az állatjóléti szempontokra is figyel.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. pancser 2009. június 16. 13:50
  „Persze, jönnek-jönnek ellenőrizni, csakhogy az nem elég gyakori, másrészt amit bevizsgálnak az is egy dolog, meg az is amit eladnak. Továbbra is állítom egészségesebb, biztosabb az üzemekből kikerülő tej. Van olyan osztályú tej, melyet át sem vesznek. Ha ilyen becsúszik a kistermelőnek simán eladja! Ki a fene számilja meg a csiraszámot, aki megissza biztosan nem. Úgyhogy mindenki forralja meg, aki ilyen tejet használ!”
 • 28. ungi 2009. június 16. 12:03
  „Pancser! Azt irod, ismered az elelmiszer ipart is meg a mezögazdasagot is. Akkor bizonyara hallottal arrol is, hogy a tejtermelöket folyamatosan ellenörzik, jönnek rendesen merni a tej zsirtartalmat, es minöseget. Azt meg senki nem tudja, melyik nap fog jönni az ellenör. Erröl ennyit!”
 • 27. 01010 2009. június 16. 10:05
  „"16. pancser" " körforgalamakat támogattak"
  Mint pl a Mosonmagyaróváron... :)”
 • 26. Miértmagyar? 2009. június 16. 09:20
  „És itt van mindjárt a 2. amihez nagyon értenek.A külcsín, a pompa 0 beltartalommal!Szépen becsomagolva még a kutyagumit is eltudják adni.Hidd el ,ha a magyar termelő, értékesítő,vállalkozó kapna támogatást,megoldaná ő is ,hogy hív egy profi designert és épít egy gyönyörű boltot.De a végletekig kizsákmányolt ,agyon adóztatott "magyar" vállalkozó ,általában örül ha hó végére kifizeti a rezsit!Én mint tisztességes vállalkozó, még nem voltam büntetve, most 300000 Ft bírságot csengettem az államnak egy nem megfelelő helyen lévő aláírás miatt.Mi lett volna, ha találnak valami lejárt minőségű terméket?Úgy rossz ez az ország ahogy van!A multi igenis hibás, hogy azzal indította a pályafutását, hogy megkereste a lefizethető embereket, amiből sajnos bőven akad.”
 • 25. pancser 2009. június 16. 09:07
  „22-höz! A nejlonembereknek, akik nem tudják milyen az eredeti magyar paraszti társadalom. Annyira profitorientált volt, hogy az öreg tata még le sem hunyta a szemét már a jusson veszekedtek. A felvég lenézte az alvéget stb. Nem kell a magyar termelőt angyalként feltüntetni, mert olyan mint a többi. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell a magyar termelést ha lehet protekcionálni, csak ne fessünk hamis képet. Mert a cikk is hamis képet fest. Tessék bemenni a legutóbb nyílt német lánc üzletébe meg egy a cikk által jónak írtba, a pozsonyi uton, ez utóbbiból amikor bementek kifaroltam azonnal.”
 • 24. Miértmagyar? 2009. június 16. 09:07
  „Tudod mihez értenek a multik ,de nagyon?Itt van egy liter víz, itt van 10 Forint, aki ebből tejet tud csinálni az lesz a gyártásvezető! Te meg csak kajáld a kutyultat, nekem jó lesz a micisapkáról lehullott kosszal bővített tehéntej is.Legalább egy kicsit az immunrendszerem is erősödik, és nem fog kelleni antibiotikum, meg 80 gyógyszer egy sima megfázáshoz.”
 • 23. KIRA 2009. június 16. 09:01
  „A multik nagyban zsiványkodnak, a kisboltok kicsiben. Azért ne dicsérjük már őket agyon. Az alkalmazottak minimálbérért dolgoznak, 4 órában bejelentve, ha egyáltalán bejelentve. Szívbaj nélkül eladják ők is nem minőségi árut, és akkor még finom voltam.
  A minimálbérből, segélyből, nyugdíjból élő meg nem azt nézi a tejen, hogy hol gyártották, hanem, hogy melyik az olcsóbb.”
 • 22. pancser 2009. június 16. 08:55
  „kolombela! A tehén soha sem lila, csak a csokin. Négy lába van és a hátulsó lábai között a tőgye. Akinek kettő tehene van az kézzel fej, közben a micisapkája a tehén oldaláról, szőrt, port és sz..t sodor a nyitott sajtárba. Hogy a tehéntejtől nem kapott senki semmit? Tbc és vetélés ezek voltak a leggyakoribb esetek. A forralás elengedhetetlen volt, főleg ellenőrizetlen tehéntől származó tejnél. A forralás tönkre teszi a tej ízét, sokan nem szeretik. Ismétlem, a szupermarketekben kapható tejben jobban lehet bízni. Csak lebeszélni tudok mindenkit, hogy közvetlenül vegyen tejet, bármilyen duma társul hozzá. Akik a tejet kikészítik a gyárban azok értenek hozzá, "kolombela" meg nem. Igaz néhányan jósnőhöz is járnak meg a csillagokban is hisznek. Lelkük rajta. A különbség közöttünk az, hogy én ismerem az élelmiszeripart is meg a mezőgazdaságot is. Különösebben nem zavar, hogy sokan a sarlatánoknak hisznek nem a tudománynak, bár néha bűnösnek érzem magam amikor az áltudomány áldozatairól hallok!”
 • 21. Miértmagyar? 2009. június 16. 08:45
  „Pancser:Az ilyen emberek miatt van romokban a gazdaságunk mint te!EZek profit orientált cégek,nem a te két szép szemedért építik a körforgalmakat!Én leszoktam járni édesanyámhoz zöldségekért ,saját nevelt disznóért, utoljára 4 éve voltam beteg, és ez igaz a gyermekeimre és feleségemre is!Tudod a magyar áru nem csak finom, hanem rendkívül egészséges,persze ellenőrizni kell ,mert a pénz nagy úr ,a magyar meg nagy átverő is tud lenni!De amit te megveszel a multinál, a stresszes1 hét alatt felnőtt szteroidos csirkék,disznók,marhák.A ki tudja miből elkészített aromás mesterséges(rákkeltő,allergén,stb...) anyagokkal felpumpált termékek!Ehhez képest az általad említett kórházi moslékkal etetett disznó bakfis.Ha termékek mellett ott állna az is nagy betűkkel az ár mellett,hogy 1 100Ft,mert nincs benne természetes anyag,mesterségesen színezett,a hozzáadott mesterséges anyagok emberre való hatása hosszú távon nem vizsgált.2 120ft 60% természetes anyag, vitamin tartalma ....,hozzá adott mesterséges anyagokat nem tartalmaz.Hidd el nem az olcsó szem elé tett gagyi szar fogyna!Ez egy olyan marketing amivel úgy vezetik meg a pénzre rendkívül érzékeny lakosságot ahogy akarják!Az automatás tejekkel semmi baj ,baromságokat ne beszélj!Ez egy ó irány ,nem kéne csírájába fikázni,mert hülye vagy!”
 • 20. knifemaster 2009. június 16. 08:32
  „19.
  Nem a multit okold,mert tönkre vágták a magyar gazdaságot.”
 • 19. lajos_lajos 2009. június 16. 06:16
  „A Tescónak a 370 millió ft csepp a tengerben ilyen kevés büntiért megéri szabálytalankodni sőt nagyon gazdaságos.
  Akár napi szinten belehetne szedni a multiktól milliókat.De a tisztelt ellenőrök csak a sarki pizzást büntetik de azt nagyon.”
 • 18. qqqqq 2009. június 16. 02:55
  „A multi azért hozza be külföldről a sok sz..t mert a ...... magyar megveszi! A .... magyar nem védi a saját fajtáját, ha nem vennék meg a multik nem hoznák be! Csak 1 pl.: lehet kapni olcsó külföldi tejet közben a magyar tejipar romokban hever, de ha MI MAGYAROK nem venneénk meg a más tejét akkor a MAGYAR tejipar nem döglögne, többet termelne és gazdaságosabban, tehát ugyanolyan olcsón tudná adni a tejet! Még1 szidjuk a multikat mert átba...ák a vevőket, sz..ul bánnak a melóssal, csak kérdezem magyar-e fönök aki szivatja a melóst, vagy a szorólapokat, a megtévesztő akciókat a tulaj külföldi irodáiban vagy itthon a magyar alkalmazottak készítik-e?”
 • 17. kolombela 2009. június 16. 00:14
  „Pancser.
  A név választásod valóban találó. Ha te azt hiszed, hogy a termelőtől direktben megvásárolt tej ártalmasabb mint az amit a multikban vásárolsz, akkor nagyon tévedsz. Mi már hosszú évek óta termelőtől vesszük a tejet és semmi probléma nincs. Tudod van egy hőkezelési eljárás (magyarán forralás), amit a multikban kapott tejen is elvégeznek. De ha netalán nem forralt tejet iszol sem lesz különösebb bajod attl a tejtől, ahol csupán egy két tehebet tartanak.”
 • 16. Primax 2009. június 15. 21:48
  „Nagyon helyes : aki vét, büntessék - rendesen - meg ! Akár multi,akár nem, akár kicsi, akár nagy.
  Ennél már csak egy dolog lenne "szebb" :
  Ha az így befolyt pénzeket pl. árvaházaknak, öregotthonoknak , sürgősségi gyermekmentősöknek, stb...adnák.
  Így lenne szép és kerek a történet.”
 • 15. pancser 2009. június 15. 21:33
  „Aki azt hiszi, hogy kocsiból árult tej tökéletes az nagyon téved. 1dl vizet észere sem veszi senki. Nem tudod az összetételét a zsírtartalmát és ami még sulyosab gond a csíraszámát. Mi van akkor ha genny van a tejben, azt a frissen fejt és árult tejből nem lehet megállapítani, viszont a tőggyulladás előfordulhat. A tejüzemben az ilyen tejet át sem veszik, Te viszont megiszod mert nem tudod megvizsgálni. Azt mondom mindenkinek óvatosan a tejautomatákkkal. Sokkal biztosabb az áruházakaban árult tej egészségügyi szempontból. Az embereknek gőze nincs általában, hogy a tej mennyi baj forrása lehet. Meg kell nézni mennyi csomagolási kultúrát, színvonalat, tisztaságot hoztak a marketek. Városképet formálnak, ingyenes parkolókat építettek, körforgalamakat támogattak, mindezt a garázsmarketek soha nem csinálták volna meg . A feleségek szatyrok alatt rogyadoznának, most meg kényelmesen odatalicskázzák a kocsihoz az árut. Mi ebben a rossz a fene érti. Azt hiszem trendi szidni mindent ami jó!”
 • 14. FREDDY/S 2009. június 15. 20:25
  „"Az áruházépítésekkel összefüggésben a Spar, a Lidl, illetve a Tesco egyes beruházásai a helyi lakosság szerint a forgalomnövekedés vagy a városkép rombolása miatt ártanak a környezetüknek - olvasható a TVE közleményében." Az építési engedélyt nem a beruházók adják, tehát máshol van a hiba, nemde...”
 • 13. Cerwin 2009. június 15. 18:25
  „renato90

  És azt tudod, hogy hány bolt zárt be a multik miatt? És ők fizettek helyi adót.
  Azt tudod, hogy hány magyar gazdaság zárt be miattuk, mert külföldről behozzák a sz*rt.
  Azt tudod, hogy milyen alúlkeresettek az ott dolgozók?
  Azt tudod, hogy milyen állapotok uralkodnak némelyik raktárában?”
 • 12. beleptem 2009. június 15. 18:09
  „Pistike,
  Inkább azért mert 80-100 forinttal olcsóbb a literje !
  Bár biztos a minőség is számít, de inkább a pénz beszél.”
 • 11. AHA. 2009. június 15. 17:52
  „Szerintem a Lidl nyitásánál leírt hozzászólásokat átpakolhatná a Kisalföld ide, azt nem kellene az újraírással foglalkozni.Mert most mindenki kezdi ugyanazt irkálni.”
 • 10. csabi710 2009. június 15. 17:48
  „Köszönöm a javítást!

  """"10. hozzászólás renato90 2009.06.15. 16:58

  És aki ennyire a multik ellen van az összeszámolta már, hogy összesen hány 10 ezer ember dolgozik náluk?""""

  És hány embernek lenne akkor munkája,ha nem lenne multi, nem hozná be x országból a termékeket és azt magyar ember állítaná elő vagy termelné meg?

  Mert a kisboltos nem fog Németországból vagy innen-onnan behozatni semmit(ha lehet az országban kapni), hanem a magyar termelőtől megvenné!! Az hány munkahely lenne?? Termelő/előállító és boltos?
  Mert akkor bolt is több kellene(kitudná gazdálkodni a költségeit).”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a láncok, a kis üzletek bezárnak

Az élelmiszerüzletek száma tovább csökkent, míg az áruházláncóké nőtt. Tovább olvasom