Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Tőkét emel az állam az MFB-ben

Tőkét emel az állam a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-ben, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig beolvad az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-be - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.
A pénteken közzétett kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek kell a 60 milliárd forintos tőkeemelést végrehajtania. A tőkeemelés célja az MFB Zrt. számára a külső forrásbevonáshoz, valamint az aktivitás-bővítéséhez szükséges, a stratégiai csoportba tartozó társaságok esetén pedig az aktivitás bővítésével összefüggő megnövelt és stabilitást garantáló tőkehelyzet biztosítása - olvasható a határozatban.

A döntés szerint a 60 milliárd forintot egy összegben kell utalni az MFB Zrt. számlájára: a tőkejuttatásból 6 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 54 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül. A határozat kitér arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszternek ez ügyben kezdeményeznie kell az idei költségvetés módosítását. Ugyanebben a határozatban a kormány arról is rendelkezett, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter hozza meg a szükséges tulajdonosi intézkedést azért, hogy a gyorsforgalmi úthálózat hatékony fejlesztése és működtetése, valamint az egységes úthálózat fejlesztés rendszerének létrehozás érdekében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beolvadjon az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-be, és ezt követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beolvadjon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. egyesülésével létrejött társaságba.

A kabinet jóváhagyta, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szabad pénzeszközeiből összesen legfeljebb 30 milliárd forintot a folyamatban lévő és előkészítés alatt álló infrastruktúra fejlesztési célokra használjon fel, és felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert a szükséges tulajdonosi intézkedések meghozatalára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken is folytatta erősödését a forint!

Tovább olvasom