Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Több támogatás jut a kertészeti ágazatba

A következő évtől az eddigieknél több támogatásra számíthatnak a kertészeti ágazatban tevékenykedő, és ezen belül az almaültetvények korszerűsítésére vállalkozó termesztők - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken a budaörsi Auchan áruházban tartott sajtótájékoztatóján.
Feldman Zsolt elmondta: a kiváló idei termés ellenére, a hazai hektáronkénti átlag 18-20 tonna körüli, az európai átlag alatt marad.

Ezért indokolt a 30 tonna körüli mennyiség eléréséhez az öntözés, a jéghálók kiépítése, a modernebb technológiák elterjesztése, amelyekhez a 2020-ig több pályázati forrás áll majd rendelkezésre. Hozzátette: fontos a fogyasztók igényeihez igazodó új fajták telepítése is, amivel a jelenleg meglévő 60 százalék ipari, 40 százalék étkezési célokat szolgáló szerkezeti arányokon javítani kell az étkezési fajták javára.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy az idén, elsősorban a kedvező időjárásnak köszönhetően 800 ezer tonna, rekordmennyiségű alma termett. Ám Európa más országaiban is jó volt a termés, az unió országaiban 2,5 millió tonna többlet jelentkezik. Az orosz piaci embargó következtében pedig az exportra szánt mennyiség egy része is a belpiacokon marad, a hazai fogyasztóknál találhat vevőre. Ezért most kampány indul az almafogyasztás növelésére - mondta Feldman Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Glattfelder Béla: minél több helyi értékesítést kellene szervezni

A szaktárca "Támogassuk a magyar almatermelőket!" mottóval almavásárt szervezett az NGM székházánál. Tovább olvasom