Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Több mérnökre, informatikusa lenne szükség Magyarországon

Sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon, derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedévre vonatkozó adataiból.
A Jobinfo.hu állásszemléző oldal statisztikáin alapuló elemzés arra is rámutatott, hogy a távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a hazai munkáltatók körében.

Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, s akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan álláskategória, melyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma, többek közt ez derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedéves adataiból. „A fő területeket vizsgálva az is egyértelműen látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat" - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője. Ha a kínált konkrét pozíciókat nézzük, leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért „versenyeznek" a munkáltatók.

Budapest-központú álláspiac

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság, a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. „Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás - leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően - Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található, ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását" - mondta Kristók Balázs.

Kell a nyelv

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébkén igen változatos a kép, bár a dobogó nem okoz különösebb meglepetést. A Jobinfo.hu Álláspiaci Riport adatai szerint a kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben. „Az adatokból az is megfigyelhető, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a közép-kelet-európai ügyfélhívások lekezelését" - mondta Kristók Balázs.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Olvasóink írták

 • 9. tradermike 2011. május 04. 23:06
  „Úgyvan! És éppen szükségem is van egy villamosmérnökre vagy jófajta elektrotechnikusra a csapatba! Angol nyelv szükséges kommunikációs szinten, német nyelv legalább írott szöveg megértése szintjén. Első sorban pályakezdő mérnökök, vagy frissen végzett technikusok jelentkezését várom. Helyileg Győr, részletek konkrét igény esetén.

  A cikket nem olvastam el, de remélem hangsúlyozzák benne a HASZNÁLHATÓ tudású mérnököket. Tapasztalatom szerint kb 80-20% az arány a papírral rendelkezők és a valódi mérnöki tudással rendelkezők között, és ezt felettébb szomorúnak tartom.”
 • 8. HePe 2011. május 04. 13:13
  „elihu teljes mértékben igazad van. Informatikusként en sem találtam az otthoni feltételeket olyannak, hogy Magyarországon maradjak.”
 • 7. elihu 2011. május 04. 12:30
  „Olcpájsz!
  Nem gondolod, hogy az államnak kéne valamin változtatni? Ha olyan körülményeket teremt, hogy a kutyának sincs kedve ebbe az elb...szott országban maradni, ha csak a kizsákmányolás megy, akkor az állam vessen magára, ha az értelmesebbje ki megy külföldre tanulás után. Jobb helyeken az ország megbecsüli azokat, akiknek a taníttatása milliókba került az államnak! Zetának igaza van, ne is engedje ebbe a putriba visszajönni a fiát!”
 • 6. zeta62 2011. május 03. 18:23
  „2. OldSpice 2011.05.03. 16:46

  Arra sem tartok igényt, Bécsújhelyen tanul...
  Majd ha olyan kormánya lesz az országnak, amelyik MAGYAR, és nem panelprolinak és jobbágynak tekinti a népet, elsőként ragaszkodok ahhoz, hogy HAZAjöjjön. Addig meg csak adakozz a "nem feleslegeseknek" a segílykére a sajátodból.”
 • 5. AntiFricc 2011. május 03. 17:48
  „"informatikusa lenne szükség "
  Meg írástudóra.”
 • 4. zsukov 2011. május 03. 17:21
  „Azt minek ....”
 • 3. iux 2011. május 03. 16:48
  „Talán ha gulyással,vagy Túrórudival haza tudják csalni azt a több ezer embert,aki kimenekült az országból,majd megoldódik minden!
  Nagy vezérünk megmondta!Pedig az akkor úgy van!”
 • 2. OldSpice 2011. május 03. 16:46
  „akkor ne is itt taníttasd, mert gondolom azért azt elvárnád, hogy az állam pénzén államilag támogatottként végezzen... no komment”
 • 1. zeta62 2011. május 03. 15:05
  „A fiam mérnök-informatikusnak készül.
  De hogy ebbe a "kurvaország/disznóól"-ba (pártpreferenciák szerint aláhúzandó) nem engedem, az tuti. Az a pár kilométer a való életben fényéveket jelent.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a semmiből jött csodateák korszakának?

A növényi eredetű gyógyító szerek biztonságosságának, minőségének és hatásosságának bizonyítását is megkívánja az új jogszabály. Tovább olvasom