Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tesco bérbotrány? - Vizsgálat 95 áruházban - Reagált a Tesco

A Tesco saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket - állítja a Magyar Nemzet cikke. A Tesco közleményben tudatta: minden törvényt betart.

Tizenkilenc megyében, kilencvenöt áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89.500 forintos szakmaibér-minimumot - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket. A cégnél mindemellett különböző zónákat alakítottak ki az adott munkakörhöz rendelt bérekről, így a Tesco áruházaiban a pénztárosok 80.000, 83.000, illetve 88.300 forintot keresnek, attól függően, hogy az ország mely részén található az áruház.

A felügyelet az első negyedévben 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki munkaügyi jogsértések miatt - írta a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet teljes cikke>>

Tesco-Global Áruházak Zrt. közleménye az üggyel kapcsolatban

"Az utóbbi időben megszaporodtak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által,  a Tesco ellen intézett elvtelen támadások. Ennek a folyamatnak a legújabb fejleménye, miszerint a KDFSZ bejelentése kapcsán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet vizsgálatot indított a vállalatunknál a pénztárosi bérek ügyében.

Szeretnénk azonban ismét megerősíteni azt a tényt, hogy a TESCO minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatunknál alkalmazott bérrendszer is megfelel  a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek.

A Magyar Nemzetben a mai napon megjelent híresztelésekkel szemben a valós tények a következők:

• A hatályos jogszabályok szerint (A nemzeti fejlesztési  és gazdasági miniszter 21/2010. (V.14.) NFGM rendelete az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről) a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem.

• Az ügy jogelőzménye, hogy a 2006 július 1-én hatályba lépett 2005. évi CLXIV Törvény a Kereskedelemről a szakképzettséget illetően utalt az 5/1997 évi IKIM rendeletre, mely szintén nem sorolta a pénztárosi pozíciót a szakképzettséget igénylő munkakörök közé. Ezen jogkövető gyakorlatunkat két bírósági végzés is megerősítette.

• Vállalatunk nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el.

Ismét szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti. A Tesco közvetve és közvetlenül több mint 30.000 embert foglalkoztat az élet minden területéről és több mint 100 községben és városban teremtett munkalehetőségeket. A vállalat évente átlagosan 1500 új munkahelyet teremt és munkahelyek ezreinek létrejöttét és fenntartását támogatja beszállítóinál, valamint a szolgáltatási szektorban. A Tesco az adókat és járulékokat megfizeti, több mint 60 milliárd forintos éves adóbefizetésével Magyarország egyik legnagyobb adó befizetője."

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. passuth 2010. július 30. 18:33
  „Nem egészen értem,akinek büdös a hús,miért megy vissza újra,én még nem találtam,érdekes,mindenkinek van rossz véleménye,akkor miért ott vásárol ? Az ilyen külföldön élő,alig beszélek magyarul hozzászólók meg menjenek oda véleményt nyilvánítani,ahova kitántorogtak,ki kiváncsi a véleményükre,örüljenek,hogy jól élnek,vagy nem”
 • 72. pancser 2010. július 30. 12:11
  „"fióka" Érdekes lenne tudnom, hol vásárolsz, ha vásárolsz egyáltalán? De az is lehet míg a feleséged órákat tölt ott, te pedig a közeli kiskocsmában glicerines bort iszol, mint az egyik ismerősöm. Persze ő is azt mondta azért nem megy be az asszonyával mert utálja a Tescót.”
 • 71. Elemér 2010. július 30. 10:01
  „fióka levizsgázik pszichológiából. Kérdi a barátja, hogy jó-e ez neki valamire.
  - Persze. Most értem csak igazán, hogy miért vásárolnak annyian a Tescoban.
  - És miért?
  - Mert hülyék.”
 • 70. lr 2010. július 30. 08:35
  „Kedves 68as!
  A többi élelmiszer üzletben nincs ismerösöd véletlenül??
  Ugyanis amiről írsz ez a többire is jellemző.
  Az a legjobb, ha ismeres az eladót, aki billeget a fejével ha olyat akarsz venni.”
 • 69. Agent 2010. július 30. 08:32
  „68, élelmiszer nem csak a húspultban van, egyébként az ott vásárolt hússal még soha semmi probléma nem volt.
  Viszont pl. a sága virsli, ceres kenyér, univer mustár, soproni sör, persil mosószer, stbstbstb vaj´h mennyivel más a teszkóban vásárolva, mint máshol? Ezt magyarázza el valaki.”
 • 68. fióka 2010. július 30. 08:27
  „64. Agent 2010.07.29. 20:38 --->bocsássál meg ha tévedek,de ott nem csak élelmiszer van és az itt forumozók többsége az élelmiszert vesézi ki.Én is szoktam néha bemenni a tescóba,de élelmiszert soha,de soha nem veszek.Még régen a hentespultnál egy ismerősöm dolgozott és megakadt a szemem egy szép marhahúson az ismerősőm a pult mögül rámnézet és ahogy jártam végig a pultot ő csak billegett a fejével ,hogy azt se azt se azt se utánna elmesélte személyessen az okokat,szóval isten ments,hogy valaha is a családomnak ott veszek élelmiszert”
 • 67. lr 2010. július 30. 08:24
  „Itt mindenki ezerrel szidja a tecskot.

  DE!! MIBŐL GONDOLJÁTOK, HOGY A TÖBBI ÁRUHÁZLÁNC KÜLÖNB???

  A dolgozókat úgyanugy mindegyik robotként kezeli, és megalázza.
  A vevőket meg mindegyik úgyanúgy átveri és eladja a lejárt szavidejű terméket.

  Ha már a tecskot büntetni akarják, vizsgálják a többit is... azoknál is volna mit.”
 • 66. fióka 2010. július 30. 08:18
  „pancsert úgy sem tudja senki meggyőzni ő a magyar chuck norris”
 • 65. pancser 2010. július 29. 21:07
  „63-hoz! Nem is akármivel volt permetezve. A dimetoát hatóanyag(szerves foszforsavészter) van például a Bi 58 EC nevű szerben, ami már olyan régi mint az öreganyám és büdös mint 20 görény együtt. Ilyet már csak az elmaradott gazdák használnak meg a magukkal, mással nem törődők, levéltetű ellen, holott van számos korszerűbb, veszélytelenebb szer. Elképzelhető, hogy valaki, lehet hogy a fogyasztó vagy a kereskedőnek tűnt fel a penetráns szag.”
 • 64. Agent 2010. július 29. 20:38
  „Mondjuk lehet itt ugatni bármelyik élelmiszer multi ellen lelkesen, hogy szar az egész, meg, hogy "mindenki tudja", ettől még keresgélni kell a parkolóhelyet vasárnap éjjel is a teszkónál, ennyi.”
 • 63. Agent 2010. július 29. 20:36
  „57:
  "a tescoban soha nem szabad venni élelmiszert. ott volt a mérgező paprika minden ami rossz.a legjobb a cba"

  muhaha, szép öngól azért:)CBA, na, mérgező uborka a cba-ban, nesze:
  http://www.rtlhirek.hu/cikk/329785”
 • 62. Valjan 2010. július 29. 19:46
  „nehez veled...nem ertesz te semmit..szerintem szuleid es tanaraid is igy voltak veled..
  beteg vagy bakker beteg..
  meg ugyebar kicsi a kerites is...”
 • 61. pancser 2010. július 29. 19:25
  „60! Orrotok alá dugtam tényeket, de hát olyanoknak akik csak magukat hallgatják eredmények nélkül beszél az ember! Legfeljebb én vagyok a rút kiskacsa!
  "Valjan" Rajta üldözzétek el a láncot, mindjárt lesz több 10 ezer munkanélküli, az asszonyod nyilván szert cipekedni a fizető parkolóban tárolt autóig. Ha rád jön a pisilhetnék, hát azért is fizetni szeretsz akárcsak a parkolásért, Törjük fel az utat amit ők a piszkos kizsákmányolók építettek, az épület helyén elfér kb 100 jurta. Ezt akarja szerinted 99%. Nem lesz aki ellopja a dolgozók pénzét, mert nem lesz mit ellopni és így tovább. Üdvözlettel.Rút kiskacsa!”
 • 60. Valjan 2010. július 29. 19:04
  „moderálva személyeskedő”
 • 59. pancser 2010. július 29. 18:40
  „Annyit még kedves "kőmarad", hogy szóljál ha valamelyik maszek sarki zöldséges méret szerint tárolja a paprikát, ráírja azt is meddig adható el. Én ilyet meg nem láttam.”
 • 58. pancser 2010. július 29. 18:36
  „57-hez! Nyilván a Tesco termeli a mérgeztt paprikát titokban a pult alatt. Akkor figyelj: előttem van egy doboz tescós zöldpaprika, szó szerint olvasom a címkéjét a kedvedért!
  Étkezési zöldpaparika, méret 40-60 mm, Tömeg:500 g II. oszt.
  Forgalmazza: Dáé-Alföldi Termelői Értékesítői Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt, 6782 Mórahalom, Vállkozók útja 3 Származási ország: Magyarország, Pulton tartható 2010.aug.01.
  Ehhez mit szólsz?”
 • 57. kőmarad 2010. július 29. 16:35
  „a tescoban soha nem szabad venni élelmiszert. ott volt a mérgező paprika minden ami rossz.a legjobb a cba”
 • 56. ibuza 2010. július 29. 16:04
  „A multiknál ( és más cégeknél is) a ktg-ek jelentős része bérktg. Amikor a vezetés ( az áruházigazgató)megkapja a "parancsot", hogy költséget kellene csökkenteni vagy egy adott szinten tartani, akkor amihez hozzányúlnak legelőször az a az a bérktg. Mindenféle lehetőséget kihasználnak, hogy minél kevesebb legyen ez a ktg. Pl: folyamatos munkarend és máris nem kell fizetni a szombati és vasárnapi bérpótlékot, munkaidőkeret alkalmazása, stb. És ezt "parancs" nélkül is megteszik.”
 • 55. pancser 2010. július 29. 15:37
  „54! Ez csak duma, még saját magadnak is ellentmondasz. Ha ilyen rossz miért mész oda? A köpésre van a Penny, a Spar meg a CBA? Mosonmagyaróváron ugyancsak lehet válogatni, Tesco boltok között is meg más láncok között is. Magyam nem sokat szoktam vacillálni ha nem tetszik egy bolt, megyek a másikba. Inkább a tágas terű hipermarketeket szeretem, Interspar, nagy Tesco stb. A húst meg tudomásom szerint abban a boltban is üveg mögött tárolják. Válogass, mint ahogy én teszem. A húsnak a színe már elárulja a minőségét nekem legalábbis. Nehogy azt hidd, hogy a piacon Mosonban nem teszem meg a kofákkal, ott is ha nem teszik nem kell,válogatok. Pontosan ez a jó a sok bolttal kapcsolatban is.”
 • 54. fióka 2010. július 29. 14:34
  „Tesco ahogy az emberek látják részlet:Agresszív idióta vezető, hozzá nem értés magas fokon, büdös hús és lejárt termékek garmada. Ez a védjegye a mosoni Fő utcán található Tescónak. Tíz húst vásárlóból legalább kilenc vissza viszi a terméket, hogy büdös. A napokban például lejárt disznómájat kínáltak, ami ránézésre is öreg volt mint öreganyám. Olyan fekete mint a cipőtalp.
  A fülem hallatára utasította egy kék-ruhás az eladót, hogy a tálcás húst ki kell csomagolni és frissként eladni (ez éppen csibemell volt).
  A vezető Klárikánk folyamatosan terrorizálja az alkalmazottakat, vevők előtt szégyeníti meg őket, oda nem illő hangon. Arról már ne is beszéljünk, hogy 30 perc kajaidő jár mindenkinek, amit le is dolgoztatnak a dolgozóval. A kérdés csak az, hogy megkapják-e, mert állandóan az az egy pultos szolgál ki.
  Ez éves szinten, egy dolgozó esetében 1.5 millió forint plusz a Tescónak. A pultos egy 50 kilós nő aki birkózik a nehéz húsokkal, a férfi eladó meg addig tejfölt rakodik. Ezekkel mikor fognak foglalkozni az illetékesek? Na nem a Tisztiorvosi Szolgálat Óvári emberei, mert azok le vannak fizetve. Különösen egy van köztük, aki nem csak a Tescóban hanem a többi boltban is megmondja mire van szüksége, és aztán árulhatod a szart ameddig akarod.
  A nagy Tescóban először az ügyfélszolgálatra megy, ha ki van készítve a boríték be sem megy ellenőrizni. Különös ismertetőjele: régimódi öltözködés, zöld Renault, mára már gondolom összekapart magának valami jobbat.
  A mosoni Tesco Klárikája meg egy arrogáns, hozzá nem értő idióta, aki egy talpig becsületes nyugdíjas nénit lopással vádolt meg és miután kiderült, hogy ő tévedett, még annyit sem mondott, hogy elnézést. Ebben nem csak az volt a csont, hogy a vevő nem lopott, hanem az is, hogy az elszámoltatásánál agresszíven egy olyan biztonsági őr segédkezett, aki bukott rendőrként ténykedett a boltban és ráadásul szabadnapján egy másik áruházlánc termékeit fosztogatta.
  Ezért azóta már be is csukták. A néni azóta is ettől szenved, nem tudja feldolgozni, hogy tolvajnak nevezték hiszen életében egy kabátgombot sem vett el senkitől. A bolt egyébként jó lenne, azt leszámítva, hogy 50C fok van mikor az ember belép és az illatok helyett a büdös vágja orrba. A hűtést az orrom előtt slaggal próbálták érvényesíteni(vízzel locsolták az áram alatt lévő hűtőpultokat) aztán néhány vevőtársammal együtt az 5 centis vízbe tocsogtunk.
  Azt hittem kacsaúsztatóba léptem. A hab a tortán, hogy szembe jön velem egy félmeztelen kancigány jégkrémet majszolva és mikor az egyik eladó megkérte, hogy hiányos öltözékben és főleg fagyizva ne jöjjön be a boltba, jól pofon röhögte és azt mondta, ,,nekünk a Kárinéni megengedte", és a biztonsági őr sem tehetett semmit. A lakók több alkalommal szóltak, hogy csütörtökönként még fél 12-kor is ténykednek a boltban, bár az 9-kor bezár. Lehet, hogy akkor címkézik át a lejárt termékeket? Arról már ne is beszéljünk, hogy a 15 méteres hentespultban egy női eladó futkározik, mint pók a falon, egyszerre méri a nyers húst, a felvágottat és a sajtot. Ez ám a HACCP. Szóval mindezeket leszámítva tök jó a bolt, a legkisebb is számít, Tesco! Persze ez is hazugság, mert én voltam a legkisebb vevő és nem számítottam.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári kirendeltség a következő munkakörökbe keres embereket: Tovább olvasom