Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tervezhető adórendszer a stabilitás és növekedés szolgálatában?

Az adózóknak hatalmas jogszabályváltozás-tömegen kell idén is átküzdeniük magukat, ha jogkövetők akarnak maradni. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban kiemelünk néhányat a fontosabb változások közül.


Az adómorál megsegítését célozzák az Adózás rendjéről szóló törvény változásai. Cégalapításkor az Adóhatóság vigyázó tekintete figyeli a cégalapítókat és felsővezetőit, minősítve őket és a vállalkozás adóelkerülési kockázatát, amelynek alapján adószámuk kiadását visszautasíthatja vagy végleg törölheti (adóregisztrációs eljárás).

A vállalkozás működése során továbbá a hatóság azt fokozott felügyelettel folyamatosan ellenőrizheti (fokozott adóhatósági felügyelet), valamint nem lesz köteles az adózót előzetesen értesíteni az adóellenőrzés megkezdéséről, és a bírságok összegének nagyarányú emelésével lehetősége nyílik majd az adózók vétkeinek mértékével arányos büntetéseket szabni. A tartós feltételes adómegállapítás intézményének bevezetésével – a nagyobb vállalkozásoknak – lehetőségük nyílik az adott évben alkalmazandó szabályokat az adott tényállás tekintetében a következő három évre rögzíteni, valamint amennyiben az adózók előzetesen bejelentik saját jogértelmezésüket egy adott tétellel kapcsolatban és azt az Adóhatóság az ellenőrzés során elfogadja, mentesülnek az adókötelezettségeik esetleges megsértéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények – az adóbírság és mulasztási bírság – megfizetése alól.

A személyi jövedelemadó területét érintő legszembetűnőbb változás, hogy megszűnik az adójóváírás és megváltoznak az adóalap-kiegészítés szabályai (nem kell alkalmazni az adóalap-kiegészítést az összevont adóalapba tartozó jövedelem 2 millió 424 ezer forintot meg nem haladó részére). A közteher mellett adható juttatások rendszerében – többek között – változás, hogy a juttatások egyedi értékére alkalmazott értékhatárok mellett jövő évtől azok együttes összegére (legfeljebb évi 500.000 forint) is figyelni kell majd, illetve a juttatások szokásos piaci értékének 1,19-szerese után fizetendő 16 százalék személyi jövedelemadó mellett a kifizetőt további 10 százalék egészségügyi hozzájárulás is terheli. Jelentős a változás továbbá az étkezési utalványok tekintetében is: ez ugyanis 2012. január 1-től Erzsébet-utalványként, legfeljebb havi 5000 forint értékben lesz elérhető, de a munkavállaló – választása szerint és amennyiben arra lehetősége nyílik – az újonnan bevezetett munkahelyi étkezési szolgáltatást is igénybe veheti. Étkezési szolgáltatást a jövő évtől életbe lépő Széchenyi Pihenőkártya is biztosít majd az adózónak annak további előnyei: a szálláshely-, szabadidő- és rekreációs szolgáltatások mellett.

Az általános forgalmi adót érintő legszignifikánsabb változás, hogy az államadósság csökkentése és a hiánycél tartása érdekében 2012. január 1-től az általános forgalmi adó kulcsa 27%-ra emelkedik.
Számos meglévő fogalmat pontosítanak és több fogalmat vezetnek be a társasági adó törvényt érintő módosítások: az adomány, a bejelentett immateriális jószág, a termőföldből átminősített ingatlan és saját tevékenység körében végzett K+F fogalma új a törvényben, míg módosul a bejelentett részesedés, a kedvezményezett részesedéscsere és az alultőkésítés számításakor a kötelezettség fogalma.

Mindezeken túl azonban a legfájdalmasabb változás, hogy 2012-től a pozitív társasági adóalap csak annak 50%-ig csökkenthető az elhatárolt veszteség összegével, valamint hogy átalakulások és cégfelvásárlások esetén a veszteség csak meghatározott feltételek esetén használható fel a jogutód társaságnál. Továbbra is öröm azonban a pozitív adóalappal rendelkező társaságoknak, hogy a látvány-csapatsportágak támogatása – az adóalap és az egyéb lehetséges adókedvezmények függvényében – 10% vagy 19%-os hozamot is biztosíthat.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2011. december 05. 15:16
  „Az Orbán-kormány eddigi ténykedéséhez méltó ez a törvény is.

  "Cégalapításkor az Adóhatóság vigyázó tekintete figyeli a cégalapítókat és felsővezetőit, minősítve őket és a vállalkozás adóelkerülési kockázatát, amelynek alapján adószámuk kiadását visszautasíthatja vagy végleg törölheti (adóregisztrációs eljárás)"

  Tehát, aki nem szimpatikus az adóhatóságnak, annak a vállalkozását egyszerűen nem jegyzik be. Vagy esetleg mégis. Ha a megfelelő embernek szólnak. Netán adnak is valamit, ugye?

  "amennyiben az adózók előzetesen bejelentik saját jogértelmezésüket egy adott tétellel kapcsolatban és azt az Adóhatóság az ellenőrzés során elfogadja, mentesülnek az adókötelezettségeik esetleges megsértéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények - az adóbírság és mulasztási bírság - megfizetése alól"

  Nem az volna a normális, hogy az adóhatóság állásfoglást ad ki, hogyan kell értelmezni?
  Majd értelmezik a cégek, ahogy nekik kedvező és majd egyiknél elfogadják, másiknál nem. Mert az egyik tejelt, a másik nem. Mert az egyiknek az érdekében szóltak a Fidesz-központból, a másik érdekében nem.
  A jogegyenlőség nevében! :-)))))))))”
 • 2. bn 2011. december 05. 10:50
  „Tervezhető? Napi szinten találnak ki újabb adókat... Ez hol tervezhető? A stabilitást és növekedést meg semmikép nem segíti.”
 • 1. bojtár 2011. december 05. 09:57
  „nem akarunk jogkövetők lenni mert akkor éhen halunk ennyi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az év végi jutalmazásokra: elindult a betéthajrá a bankoknál

Évi 8 százalék körüli betéti kamatokkal készülnek az év végi jutalmazási szezonra a bankok, de a… Tovább olvasom