Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Teljes átalakulás előtt a világgazdaság

Kína hatalmas változás előtt áll, gazdaságát az exportorientált fejlődési vonalról el kell mozdítania a belső fogyasztás felé.

Teljesen átalakul a jelenleg ismert világgazdasági kép, több régió kap a jelenleginél lényegesen nagyobb szerepet a következő évtizedben. Kína hatalmas változás előtt áll, gazdaságát az exportorientált fejlődési vonalról el kell mozdítania a belső fogyasztás felé, míg az Egyesült Államok esetében a GDP összetevőinek aránya várakozásaink szerint pont ellentétes irányban tolódnak el. Az elkerülhetetlen folyamat végén alig ismerünk rá a jelenlegi világgazdasági térképre. – állapítja meg Bratincsák Péter, az Allianz Alapkezelő legújabb elemzésében.

Újraosztás

Az elmúlt időszak bővelkedett olyan piaci eseményekben, fordulatokban, melyek nyomán érdemes áttekintést adnunk a korábbi évtizedek gazdasági mechanizmusairól, az egyes országok, országcsoportok által választott makrogazdasági pályákról, és ezek világkereskedelemre gyakorolt hatásáról. Ennek fényében lehet, hogy az arany árfolyamának mozgását helyére tudjuk illeszteni a globális kirakós játékban.Kína és a jüan árfolyama

Novemberben a kínai jegybank kivette a szokásos negyedéves monetáris politikai beszámolójából a korábban éveken keresztül használt, stabil árfolyam-politikára vonatkozó kitételt. Helyére a befektetők legnagyobb meglepetésére egy a tőkemozgásokra és a főbb devizák árfolyamának alakulásának figyelembevételére utaló passzus került, ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a jüan árfolyamának erősítésére. Természetesen azonnal megindultak a pletykák, sokan arra számítottak, hogy az amerikai elnök kínai látogatása előtt gesztusértékű lépésre szánja el magát a kínai kormányzat, és ha apró lépésekben is, de engedi fizetőeszközét felértékelődni a főbb devizákkal (amerikai dollár, euró, japán jen) szemben.

Érdemes megjegyezni, hogy Kína korábban már rászánta magát hasonló lépésre, hiszen 2005-ben a monetáris vezetés egyszer 2 százalékkal felértékelte a jüant. Emellett a 2005 és 2008 közötti időszakban egyfajta csúszó-felértékelés során közel 20 százalékos mértékben engedte hazai fizetőeszközét erősödni a dollárhoz képest, ám 2008-ban a gazdasági válság kiteljesedésével leállította ezt a folyamatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem drágul a benzin a héten

A héten nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. Tovább olvasom