Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Telefonálás: megszűnik a második búgó hang

A második búgó hangjelzés akkor hallható, amikor valaki a hagyományos vezetékes telefonhálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-ás nemzetközi előszámot hívja.

Az év végéig megszűnik a vezetékes távhívások tárcsázásánál sok esetben még most is hallható második tárcsahang - mondta Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, most a második búgó hangjelzés akkor hallható, amikor valaki a hagyományos vezetékes telefonhálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-ás nemzetközi előszámot hívja.

A második tárcsahang bevezetését 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetővé válása indokolta. A helyi telefonközpontok nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-től a 00 nemzetközi, külföldi előtét tárcsázását követően egy újabb, úgynevezett második tárcsahang jelezte a belföldi illetve nemzetközi távhívó központra történt sikeres kapcsolódást. Az előfizető pedig csak ezt követően kezdhette el tárcsázni a hívószámot.

Ma már azonban a hagyományos telefonközpontok technológiai fejlődése miatt semmi nem indokolja a távhívó előszámok után hallható második tárcsahang fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat annak 2010. december 31-ig történő megszüntetésére.

Kérdésekre válaszolva Villám István, a Magyar Telekom operatív szabályozási osztályvezetője közölte, a társaságnál néhány tízmillió forintba kerül az átállás.

Az előfizetőknek az átállást illetően semmit nem kell tenniük, csupán az első búgó hang után a teljes számot kell tárcsázniuk.

A szolgáltatók a változásról értesítették, értesítik az előfizetőket, illetve az NMHH és a szolgáltatók - Invitel, UPC, Magyar Telekom - honlapján is lehet tájékozódni róla. A Magyar Telekom négy-öt ütemben hajtja végre a változtatást, s december 10-re be is fejezi az átállást. Az Invitel december 24-ig állítja át központjait.

Az átállás nem okoz szolgáltatás-kiesést, a központok átprogramozását jelenti, ami legfeljebb pár másodpercet vesz igénybe.

Takács Péter, az NMHH hírközlési és média biztosa elmondta, a változás nem érinti a kábeltelefonokat és a mobiltelefonokat, csak a régi klasszikus rézkábeles hálózatok eszközeit. Így egyebek mellett érinti a régi alközpontokat, a nyilvános állomásokat, az olyan távfelügyeleti rendszereket, például riasztóberendezéseket, amelyek hagyományos telefonon hívják fel a központokat és faxgépeket. A faxgépeken az első tárcsahangot követő szünetjelet kell kiiktatni.

Az elnökhelyettes elmondta, elsőre nagyon kis változásnak tűnik a második tárcsahang megszűnése, de ez is egy lépcsőfok ahhoz, hogy megváltozzanak a telefonálási szokások. A változás mintegy 2,5 millió háztartást érint, s több ütemben történik meg az év végéig.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, technológiai szempontból ma már az első tárcsahangra sincs szükség, a vezetékes telefonok is működhetnének úgy mint a mobilok, de most csak második tárcsahangot iktatják ki.

Olvasóink írták

  • 2. miro132 2010. november 30. 10:24
    „nem , a 06 hivása fog megszünni csak 0-a lesz helyette...”
  • 1. sztiv 2010. november 29. 19:12
    „Istenem, ilyen hülyeségekért kapnak fizetést.
    "de ez is egy lépcsőfok ahhoz, hogy megváltozzanak a telefonálási szokások" - Miért, többet fogunk külföldit hívni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a 8-as főút korszerűsítése

A korszerűsítés a 8-as főút Márkó és Herend, Herend és Jánosháza, Szemenye és Alsóújlak, valamint… Tovább olvasom