Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tél végére elfogy a magyar burgonya

Nem tart ki a hazai burgonyatermés február után, és addig is tartósan magas árakra kell számítani. Ha elfogy a magyar burgonya, tavasszal jön az import, és további 15-20 százalékos drágulás várható - írja a csütörtöki Világgazdaság.
A gazdasági napilap cikke szerint a tél végétől kezdődő hónapokban a hazai burgonyapiac csaknem teljes egészében az importra támaszkodhat csak, így várhatóan februártól kezdve megismétlődik az idén megtapasztalt drágulási hullám a burgonya esetében. Az idén április és május környékére kialakult akár 300 forintos ár némileg enyhült az újburgonya megjelenésével, a későbbi aszály azonban ismét rontott a várakozásokon.

Az árnövekedési időszak februártól a jövő évi hazai újburgonya megjelenéséig, májusig, júniusig tarthat.

A fő problémát a nyári forróság és az eső hiánya jelentette. Az őszi csapadékos és hűvös időjárás már nem okozott számottevő kárt a burgonyatermésben, legfeljebb a betakarítást hátráltatta néhol. Extrém időjárási körülmények jellemezték az idei évet, nyáron csaknem három hónapig tartó szárazság volt, amely nem kedvezett a burgonya termésének - nyilatkozta a Világgazdaságnak Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának elnöke és a burgonyakutatási központ igazgatója. A szakember hozzátette: mindazokon a termőterületeken, ahol nem volt öntözés a mennyiségben és a minőségben egyaránt visszaesés lesz idén, ezért a tavalyi, gyenge évnél idén sem lesz jobb évjárat.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. WeiseÖdenburg 2013. október 14. 08:27
  „35. borsmenta 2013.10.14. 08:06 . Valszeg. A nagykereskedők malmára.”
 • 35. borsmenta 2013. október 14. 08:06
  „Ezzel a riogatással a média a kereskedők malmára hajta a vizet.”
 • 34. Hunicum 2013. október 12. 08:30
  „32. orbison!
  Imikének a 8.-dik hozzászólásából indult a párt szimpátia, miután azzal nyitott, hogy "dübörög a gazdaság".
  Jelzem amúgy, hogy a krupli még nem fogyott el. De lehet el fog fogyni ha megesszük. Talán nem lesz akkora tragédia mint ahogy itt páran előre zengik.
  Azért se pánikol senki, hogy tavaszra elfogy a dinnye vagy a kukorica, csak pár vastageszű meg akik melléjük állnak.. ;)”
 • 33. WeiseÖdenburg 2013. október 12. 08:06
  „Mai hír! Brutális árrések vannak
  Az gazda megtermeli, a felvásárló elviszi, raktározza, eladja a nagykereskedőnek, aki aztán továbbértékesíti a terményt és végül ki is kell szállítani az üzletbe vagy a piacra. Minden láncszemnél ki kell termelni az áramszámlától a portás bérén át az összes költséget. Ezt vegyük azért figyelembe, amikor az alábbi számsoron szörnyülködünk.
  A rendszer átkeresztelése után megjelent nagy multik ontották az "olcsó" árut.Leálltak a korábban házkörül és a kiskertekben termelők zöme a zöldségfélék ültetésével.Minek mondták sokan,megveszem száz forintért az " áruházban".
  Kérdeztem és mi lesz,ha nem lesz száz forintod? Olyan nem lesz. Csak egy példa hatszáz fős kis faluban három család gondoz kiskertet a házkörül a komikum,mind három esetben a családfő jól keresettel rendelkezik ! Neki megéri ? Igen mert ők nem használnak kémiai anyagot a termelésben,vagy csak minimálisat.”
 • 32. orbison 2013. október 11. 23:20
  „szimre50803, Hunicum, imádnivalók vagytok!
  De hogy a "krumpli elfogyott", annak mi köze is van bármilyen párthoz?!!”
 • 31. Zetoros 2013. október 11. 22:19
  „Hunicum! Én elmegyek gyári munkásnak mivel a végzettségem miatt szerintem fel is vesznek(nem biztos hogy fizikai munkát kellene végeznem) , de lehet hogy egy városi embert meg elküldenek miattam. De azért pár hétre cserélnek Önnel munkahelyet és akkor kíváncsi lennék ki sírná vissza a régit.
  Különben meg a FIDESZ hangsúlyozza hogy keresd a hazai.”
 • 30. WeiseÖdenburg 2013. október 11. 22:11
  „25. szimre50803 2013.10.11. 17:20
  29. Hunicum 2013.10.11. 20:11
  A krumpli összeveszett a burgonyával,interneten keresztül összekötötték az MSZP székházat a FIDESZ székházzal,"zetoros " aki termeli a gumós élelmezési tömegcikket,mert ért hozzá fogja be.
  Miközben az írás címe :Tél végére elfogy a magyar burgonya .
  A cucuban az árak viszonya a nemzetközi piacokhoz,"majdnem" !
  Ebből Alfödi rendezne egy modern darabot "Mezítelen lélek,mezítelen krumpli párosodik a burgonyával.”
 • 29. Hunicum 2013. október 11. 20:11
  „28. szimre50803!
  Vissza lehet ám olvasni, hogy ki az aki nyavalygott! Emlékszel még a "körítéses" (persze köret helyett) hisztérikádra amire válaszoltam?
  Ez nem egy szóban elhangzott gondolatcsere Imike! Itt le van írva, elolvasható. Kár is a további magyarázkodásodból.
  Az internetért meg fizetek, nem is keveset. Mert nekem nem kell lopnom a szomszédét, nem kell wifi-t keresnem. Munkából megkeresett pénzből előtudom teremteni magamnak azt is, csakúgy mint a burgonyát! Még akkor is ha ezer forint lesz kilója. Te is járhattál volna így, ha tanulsz! Na ez volt a körítés és nem a köret! :D
  További szép rizsázást, mert krumplira nem futja! :D”
 • 28. szimre50803 2013. október 11. 19:36
  „Hunikum! Az MSZP székházban végrehajtott netezésemet te csak a Fidesz székházában tudod fogni! Én meg az ilyen nyavalygókra szoktam mondani, édes Istenem de buta emberek vannak!”
 • 27. pancser 2013. október 11. 19:03
  „Így lehet eladni az újságokat, kell egy kis pánikkeltés. "Zetoros" is felült annak, amit ő is tudott eddig is, a krumpli hol több, hol kevesebb az országban, de mindig volt, még a cucuban is. Ma ennél sokkal tágabb az import és ha úgy adódik az export lehetősége is. Az árak igazodnak a nemzetközi piacokhoz akár sok akár kevés terem a Hazában.”
 • 26. Hunicum 2013. október 11. 18:02
  „25. szimre50803!
  Én egy szóval nem panaszkodtam a burgonyatermés miatt, sőt! Látom igencsak nehézséges értelmezni a mondataimat. A krumpli hiánya miatt te jajj veszékeltél éppen,- amire reagáltam. Erre szoktam mondani, hogy édes Istenem de egyszerű emberek vannak!
  Azt meg gondolhattam volna, hogy nem otthonról netezel hanem az MSZP székházból!
  Mindig az ilyen balekokat cserkészik be propagálni a baromságokat?”
 • 25. szimre50803 2013. október 11. 17:20
  „Hunicum! Én a saját kertemben megtermelem a saját krumplimat, és nem kérek rá tőled pénzt! Amúgy meg az internetem is ingyenes, úgy hogy mondd le a tiédet, és ne oszd másoknak az észt, mert később hiányt fogsz szenvedni belőle, csak úgy mint a krumpliból!”
 • 24. dödike 2013. október 11. 16:30
  „Zetoros.:Az élmúlt évben is hozott egy áruházlánc Franciaországból krumplit ami szép szabályos , egyforma volt és alig volt drágább a Magyarnál,annyi különbséggel hogy a külföldinek nem kellet elfaragni a felét.Akkor melyik a drágább?”
 • 23. Hunicum 2013. október 11. 15:14
  „Zetoros!
  Utánanéztem az Ön által említett, a burgonya barna baktériumos gyűrűs rothadását előidéző kórokozójának.
  Nos, ez a jelenség Európában az 1990-es évek elején ütötte fel a fejét. A védekezés ellene csakis az egészséges szaporítóanyag alkalmazása a lehetséges.
  Magyarul ha elszaporodik, az a termelők hibájából származhat!”
 • 22. Hunicum 2013. október 11. 12:27
  „21. Zetoros!
  Éppen úgy csinál, mintha egyedi évről beszélnénk.
  Érdekes, hogy az említett országokban nincs ekkora pánikkeltés és nem annyi a burgonya ára mint írja. Hogy is van ez?
  Csak nálunk divat az állandó hiszti? Ha sok az eső az a baj, ha kevés akkor meg az, aztán későn jött a hó meg korán a fagy.... Kárpótlás az mindig kell, ugye? Most ez a baktérium hiszti lesz az új divat? Így utáltatják meg magukat az emberekkel.
  Ha nem megy a termelés, akkor el lehet menni gyári dolgozónak. ;)”
 • 21. Zetoros 2013. október 11. 09:28
  „Lehet hogy hoznak be más országokból, de így lett Magyarországon burgonyabogár, kukoricabogár vagy behozhatják Lengyelországból gyűrűs baktériumos rothadás , ami még itt nincs. De gondolom ez nem érdekli, mert nem termelő és a védekezési költség nem az Ön pénztárcáját terheli. Majd mikor 4-500ft /kg lesz a burgonya akkor lehet elgondolkodni ki döntött helyesen.”
 • 20. pancser 2013. október 11. 07:49
  „Nehogy már a krumplitól bepánikoljon valaki! A burgonya hektikusan reagál az időjárásra, szinte mindenhol, Magyarország nem a legideálisabb krumpli szempontból, mert az időjárás szélsőséges. Egyszer már el kéne felejteni ezt a cuculizmusból maradt ostobaságot, hogy képtelenek sokan Európában és a világban gondolkodni. Nincsen krumplihelyzet, majd jönni fog észak felől, vagy akár a tengerentúlról. Persze vannak spájzolós emberek, akik a földről elviszik, szakszerűtlenül tárolják, a végén az olcsónak hitt is drága lesz, ki fog csírázni, a legvége meg megrothad nem beszélve arról hogy a földről elvitt krumpli nem kevés földet is tartalmaz.”
 • 19. Zetoros 2013. október 10. 23:36
  „Jövőre több burgonya lesz? Az függ az időjárástól és a pénztől. 1HA burgonya önköltségi ára kb.: 1,5 millió forint.”
 • 18. Zetoros 2013. október 10. 23:23
  „Mint termelő írok és bátran állítom hogy a tavalyi évhez képes 1/3-a termet burgonyából . Ahogyan szedjük ki a földből a burgonyát ,úgy viszik el az emberek.”
 • 17. mikoyan 2013. október 10. 22:44
  „Nemzeti Krumpliboltot!!!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OKSZ: vizsgálják felül a pénztárgépek ellenőrzési gyakorlatát

Az érdekvédelmi szervezet szerint a kereskedők semmit sem tehetnek arról, hogy az online pénztárgépek gyártása és üzembe helyezése még nem indult meg. Tovább olvasom