Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tavaly több mint huszonnyolcezer cég szűnt meg Magyarországon

Tavaly több mint huszonnyolcezer cég szűnt meg Magyarországon, mintegy négyezerrel több, mint egy évvel korábban.
Tavaly 28 305 cég szűnt meg Magyarországon, mintegy 4000-rel több, mint egy évvel korábban - közölte az Opten Informatikai Kft. csütörtökön.

Az egekbe szökött a cégalapítási kedv 2012 első hónapjaiban, március elején ugyanis szigorúbb cégalapítási feltételek léptek hatályba - tájékoztattak.

A havi öt-hatezer új céget hozó cégalapítási hullám után áprilistól havi két-háromezerre zuhant az új bejegyzések száma, bár a tendencia lassú emelkedést mutat, és az idén várhatóan visszatérünk a korábban jellemző 4000-es havi értékekhez.

Az Opten szerint az első félévben ezzel párhuzamosan soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte a vállalkozásokat. Az első negyedévben több mint 9000, a másodikban több mint 10 000 cég végelszámolása indult meg, ami óriási ugrás a megelőző évi öt-hatezres negyedéves adatokhoz képest.

Szerintük a jelenség hátterében az állt, hogy a NAV és a cégbíróságok hajszát indítottak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, amelyek gyakran felszámolásba fordultak át.

Az év második felében csökkenni kezdett a felszámolások, a végelszámolások száma, emögött is jogszabályi változások húzódtak meg - írta az Opten közleményében.

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a feketeleves: látványosan megugrott a törlések száma. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban 9418 társaságot töröltek a cégbíróságok.

Az Opten közleményében kiemelte, hogy éves szinten a cégalapítások száma (38 ezer) még mindig jóval magasabb, mint a megszűnéseké (28 ezer). Ez egy felpörgő gazdaság esetében még jó előjel is lehetne, de az itthoni helyzetben - amikor egy év alatt a működő vállalatok csaknem 5 százaléka megszűnik - inkább elővigyázatosságra int.

Az Opten szakemberei szerint a felszámolások száma 2013-ban előreláthatóan csökkenni fog, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a kényszertörlés bevezetése miatt. Ezek azonban csak látszólag kedvező folyamatok, a törlések száma ugyanis akár meg is duplázódhat 2012-höz képest - írta közleményében az Opten Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adózás: katára 47 ezren, kivára 5 ezren jelentkeztek be eddig

A kisadózó vállalkozások tételes adójára összesen több mint 47 ezren, a kisvállalati adóra mintegy… Tovább olvasom