Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Tavaly kevesebb cég kért haladékot az adóhatóságtól

A gazdasági élet szereplői tavaly a korábbinál ritkábban és kisebb összegre kértek haladékot vagy részletfizetési lehetőséget az adóhatóságtól - számol be a Napi Gazdaság.
Az újság keddi cikke szerint 2012-ben összesen 21 ezer alkalommal folyamodtak a társaságok részletfizetésért vagy halasztásért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), összesen 138 milliárd forint összegre, míg tavaly 15 ezer céges kérelem érkezett 104 milliárd forintra. A vállalkozások legtöbbször a forgalmi adó kapcsán kérelmezték a feltételek könnyítését. A hatóság nagyjából a cégek beadványainak a felét hagyta jóvá.

A lakosságtól évről évre hozzávetőleg 50 ezer beadvány érkezik, körülbelül 30 milliárdos összegben. A polgárok általában személyi jövedelemadójukat nem tudják időben leróni, esetleg az illeték haladja meg aktuális anyagi lehetőségeiket. A magánszemélyek nagyobb eséllyel számolhatnak folyamodványuk elfogadásával, a NAV ugyanis három ilyen kérésből kettőnek rendszerint eleget tesz.

Az esetek közel felében a haladék, a részletfizetési lehetőség nyomán sem érkeznek meg az adóbefizetések – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére a NAV szóvivője. Kis Péter András hozzátette: ha az adózó a kedvezmény felté­teleit nem teljesíti vagy az esedékes részletet nem utalja át, az enyhítés érvényét veszti, és a tartozás – járulékaival együtt – egy összegben esedékessé válik. A hivatal pótlékot számolhat fel, és végrehajtási eljárás is kezdetét veheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat éve nem volt ilyen olcsó a cukor

A cukor ára a világpiacon tovább esett, mert Brazíliában az utóbbi hetekben heves esőzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet. Tovább olvasom