Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Társulás a kkv-k külpiacra jutásának segítésére

A társulás célja, hogy segítséget nyújtson a kkv-k külpiacra lépésben.
Export Kooperáció névvel, nagy nemzetközi hálózatok részeként működő piaci szereplők részvételével olyan társulás kezdte meg működését szeptemberben, amelynek célja, hogy átfogó segítséget nyújtson a versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal rendelkező magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) a külpiacra lépésben.

Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO finanszírozási és exporttanácsadó ügyvezető-partnere, az Export Kooperáció ötletgazdája csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: húsz évvel a rendszerváltás után már tömegével vannak olyan magyarországi cégek, amelyek minőségi és mennyiségi szempontból is képesek olyan termékeket előállítani, illetve olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek a nemzetközi piacokon is versenyképesek.

Az ötletgazda szerint négy-ötezer olyan kkv van, amelyek már most is érett, vagy rövid időn belül érett lehet a külpiacon való megjelenésre.

Sok magyar kkv-nak azonban nem is jut eszébe, hogy kilépjen a határon túlra az információk, a finanszírozás, vagy éppen a nyelvtudás hiánya miatt. Míg az Európai Unióban átlagosan a kkv-k 25 százaléka exportál, addig Magyarországon csak 18 százalékuk. A leggyakoribb célpontok a közeli országok, a távolabbiak kihasználatlanok. Az egyesülés létrehozásának célja, hogy megtanítsák a vállalkozásokat arra, hogyan lépjenek ki a külpiacra, hogyan ismerjék fel a lehetőségeket - mondta Horgos Lénárd. A társulás felvette a kapcsolatot a kormányzati szervekkel és szakmai szervezetekkel is.

Az ügyvezető-partner hangsúlyozta: ezeknek a vállalkozásoknak úgy kell tekinteniük a válságra, mint egy lehetőségre, hiszen a nemzetközi piacokon csődbe ment cégek potenciális célpiacot jelentenek számukra. "A kkv-knak meg kell találniuk a piaci réseket, amiben az Export Kooperáció az első lépésektől kezdve segítheti őket" - mondta Horgos Lénárd, aki pozitív példaként Ausztriát említette, amely időben felismerte, hogy kis ország lévén más piacok felé is nyitnia kell az iparnak és a szolgáltató szektornak.

A társulás résztvevői a Raiffeisen Bank, amely komplett szolgáltatáspalettát - deviza számlavezetés és kapcsolódó szolgáltatások, finanszírozás, okmányos ügyletek, bankgarancia, befektetési szolgáltatások - kínál az exportáló kkv-knak; a TARGET Nemzetközi Személyzeti Tanácsadó, amely a személyzeti ügyekben és a munkaerő-kiválasztásban segít; a nemzetközi terméktanúsítást, műszaki ellenőrzést és vizsgálatot végző TÜV Rheinland InterCert; a nemzetközi jogi tanácsadást, illetve képviseletet nyújtó ENWC nemzetközi ügyvédi iroda; a finanszírozással és exporttanácsadással foglalkozó M27 ABSOLVO; a Próbakő Kommunikáció (a WorldCom PR Group tagja), amelynek szakmai területe a kommunikáció, a PR és a marketing.

A társulásban részt vevő cégek képviselői elmondták: az exportpiaci konzorcium nem csupán elméleti tanácsadással segíti a kkv-kat, hanem a kivitel teljes folyamatában támogatja őket, a tervezés korai fázisától kezdve praktikus tanácsokat kaphatnak a piacvizsgálattól és -elemzéstől kezdve, a termékminősítésen át az értékesítési, a jogi, a finanszírozási valamint a marketing-kommunikációs tanácsadásig és szolgáltatásokig.

Az unió országaiban kedvező üzleti környezet fogadja a befektetőket, de még mindig vannak speciális gyakorlatok, amelyek szükségessé teszik, hogy a vállalkozások helyi szakemberekkel dolgozzanak, mondta Szabó Dénes, az ENWC jogi tanácsadó vezetője.

Az egyesülés információs portált működtet, ahol az új trendeket ismertetik, aktuális piaci információkkal látják el a kkv-kat, s évente két-három workshopot is terveznek. Az október 27-én Debrecenben megrendezendő első rendezvényen olyan, a vállalkozásokat érintő kérdésekről lesz szó, hogy kinek érdemes külföldi terjeszkedésben gondolkodnia; melyek a külföldi terjeszkedés lépései; milyen lehetőséget és kockázatokat rejt az export-stratégia, milyen piaci viszonyok, elvárások várják a vállalkozásokat egy-egy célpiacon.

Az egyesülés célcsoportját az 500 millió - 5 milliárd forint árbevételű kkv-k jelentik, s elsősorban a mezőgazdaság (bioélelmiszerek), az élelmiszeripar, az IT, az innovatív, kreatív iparágakban és a zöldiparban tevékenykedők számára látnak jó lehetőséget a külpiacokon. Horgos Lénárd az MTI piaci potenciált firtató kérdésére azt mondta: örülnének, ha öt éven belül az exportáló kkv-k árbevétele 1 milliárd forinttal növekedne.

A költségeket érintő kérdésekre Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO partnere azt mondta, a kkv-k anyagi helyzetéhez igazodnak majd, a szolgáltatásaikat igénybe vevők működési költségeinek csak töredékét teszik majd ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a külpiacra lépéshez uniós forrásokat is igénybe lehet venni, amihez szintén segítséget nyújtanak. A külgazdasági stratégiát jó alapokon nyugvó koncepciónak nevezte. Mint elmondta, saját javaslataik is visszaköszönnek, szerepelnek benne azok a felületek, amelyeken a magyar kv-k számára jó lehetőségeket látnak, a támogatási rendszereken ugyanakkor még érdemes javítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszer többet keres egy menedzser beosztottjánál

Idén egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál. Tovább olvasom